Krémes, zöldséges csirkeleves tésztával: tej teszi selymessé
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Már egy tányérnyi is jóllakat ebből a krémes, sűrű levesből, mindenképp próbáld ki, ha picit könnyedebb, de tápláló ebédre vágysz.
Ha olyan tartalmas fogásra vágysz, ami felmelegít a hűvös napokon, és kiváltja a főételt is, ez a leves a tökéletes választás. A rengeteg zöldségtől, hústól és tésztától nagyon laktató, a tejtől pedig krémes, isteni lesz a végeredmény.
Ha szeretnéd, bátran alakíts a recepten: csirkecomb helyett -mellet is használhatsz, de a zöldségeket is lecserélheted vagy kiegészítheted, mehet bele karalábé, de akár karfiol is. Tésztából is bármilyet választhatsz, legyen az fusilli, metélt, de akár gnocchival is működik a recept.
Arra figyelj, hogy mivel a tészta belefő a levesbe, ha nem fogy el rögtön, másnapra magába szívhatja a lé egy részét. Éppen ezért akkora adagot érdemes főzni, amennyi el is fogy, de az is jó megoldás, ha külön készíted a tésztát, és csak tálalásnál kevered a levesbe.
Zöldséges csirkeleves
Hozzávalók 8 személyre
- 2 ek olívaolaj
- 6 darab csirkecomb (felső)
- 1 fej fehér hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 nagyobb darab répa
- 1 darab fehérrépa
- 1 szál szárzeller
- 40 gramm liszt
- ízlés szerint só, bors
- 1.25 liter alaplé
- 1 liter tej
- 300 gramm tészta
- opcionális zöldborsó
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A csirkecombokról fejtsük le a bőrt. A zöldségeket pucoljuk meg, a hagymákat vágjuk apróra, a répákat és a szárzellert karikákra.
Forrósítsunk olajat egy lábasban, majd pirítsuk meg a csirkecombok mindkét oldalát 3-3 perc alatt. Tegyük őket félre.
Dobjuk a lábasba a hagymákat, a répákat és a zellert, majd 5 percig dinszteljük őket, míg a hagyma puha és áttetsző nem lesz. Szórjuk rájuk a lisztet, keverjük össze a zöldségekkel, majd 2-3 perc után öntsük fel az alaplével. Tegyük vissza a combokat a lébe. Várjuk meg, míg felforr, vegyük kicsire a lángot, fűszerezzük sóval, borssal, majd fedjük le a levest, de hagyjunk egy kis rést. Gyöngyözve főzzük 20-25 percig, míg teljesen megfő a comb.
A csirkecombot vegyük ki a levesből, fejtsük le a húst a csontról.
Tegyük vissza a húst a levesbe a tejjel és a tésztával együtt, addig főzzük, míg a tészta félpuha nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a borsót és a petrezselymet, majd ízlés szerint még sózzuk, borsozzuk.
Rögtön, melegen kínáljuk.
Fotó: Getty Images