
Házi gnocchit készíteni nem nehéz, és csodálatos lesz a végeredmény
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Lagzis Kati szelet: a süti, ami minden generáció kedvence
Ropogós

Caprese saláta másként: édes őszibarackkal készül a nyári előétel

Omlós mákos pite: olyan, mintha a nagyi sütötte volna

Gyors cukkinis-paradicsomos tészta: a nyár íze a tányéron

Tojással töltött Stefánia-szelet: másnap, hidegen is tökéletes

Thai, kókusztejben főtt garnélarák: a selymes, pikáns szósz a lelke
Van az a gnocchi (ejtsd: nyokki), ami nehéz, tömör, rágós, súlyos, két falat után úgy érzi az ember, hogy köszöni, akkor ebből ennyi elég is volt. Aztán van az a gnocchi, ami könnyű, puha, olyan, mintha apró párnákat vagy levegős pillecukrokat enne az ember.
Utóbbi verzió teljesen abbahagyhatatlan, enyhén magába szívja a mártást, és belül se nem nehéz, se nem kemény. Ilyet a bolti, tartósított, zacskós gnocchik nem tudnak, ehhez nincs más hátra, mint nekiállni otthon.
Csakúgy, mint a szilvás gombócé, a gnocchi tésztája is nagyon jól formázható, élvezet vele dolgozni, sodorni, darabolni, de ha azt akarjuk, hogy tömegek lakjanak vele jól, akkor vagy szerezzünk még néhány ügyes, kígyókat sodorgató kezet magunk mellé, vagy kezdjünk neki a munkának idejekorán.
A baj csak az, hogy a nyers tésztának nem tesz jót a pihenés, a kifőtt gnocchik pedig akkor a legfinomabbak, ha azonmód, frissen esszük meg őket.
Csapatmunka
Ez tehát egy tipikusan olyan étel, amit csapatostul érdemes készíteni, egy-két ember sodor és darabol, a harmadik pedig folyamatosan főz és halászik. Így akár tíz éhes embert is jól lehet lakatni vagy minimum nagyon boldoggá tenni.
A képen a legegyszerűbb paradicsommártásban láthatóak, amihez itt található recept.
Ha valaki végtelen energiakapacitással rendelkezik, mindenképp csináljon egyből dupla adagot, és nyersen, sütőpapíros tálcán fagyassza le őket. Amikor szépen megdermedtek, mehetnek egy zacskóba, hogy ebben a formájukban várják sorsuk gyors beteljesedését.
Házi gnocchi

Hozzávalók 8 adaghoz
- 1 kilogramm krumpli
- 200 gramm liszt
- 1 darab tojás
- ízlés szerint só
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Sóbors