Házi gnocchit készíteni nem nehéz, és csodálatos lesz a végeredmény

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Van az a gnocchi (ejtsd: nyokki), ami nehéz, tömör, rágós, súlyos, két falat után úgy érzi az ember, hogy köszöni, akkor ebből ennyi elég is volt. Aztán van az a gnocchi, ami könnyű, puha, olyan, mintha apró párnákat vagy levegős pillecukrokat enne az ember.

Utóbbi verzió teljesen abbahagyhatatlan, enyhén magába szívja a mártást, és belül se nem nehéz, se nem kemény. Ilyet a bolti, tartósított, zacskós gnocchik nem tudnak, ehhez nincs más hátra, mint nekiállni otthon.

Csakúgy, mint a szilvás gombócé, a gnocchi tésztája is nagyon jól formázható, élvezet vele dolgozni, sodorni, darabolni, de ha azt akarjuk, hogy tömegek lakjanak vele jól, akkor vagy szerezzünk még néhány ügyes, kígyókat sodorgató kezet magunk mellé, vagy kezdjünk neki a munkának idejekorán.

A baj csak az, hogy a nyers tésztának nem tesz jót a pihenés, a kifőtt gnocchik pedig akkor a legfinomabbak, ha azonmód, frissen esszük meg őket.

Csapatmunka

Ez tehát egy tipikusan olyan étel, amit csapatostul érdemes készíteni, egy-két ember sodor és darabol, a harmadik pedig folyamatosan főz és halászik. Így akár tíz éhes embert is jól lehet lakatni vagy minimum nagyon boldoggá tenni.

A képen a legegyszerűbb paradicsommártásban láthatóak, amihez itt található recept.

Ha valaki végtelen energiakapacitással rendelkezik, mindenképp csináljon egyből dupla adagot, és nyersen, sütőpapíros tálcán fagyassza le őket. Amikor szépen megdermedtek, mehetnek egy zacskóba, hogy ebben a formájukban várják sorsuk gyors beteljesedését.

Házi gnocchi

gnocchi - 1

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 1 kilogramm krumpli
  • 200 gramm liszt
  • 1 darab tojás
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit héjában puhára főzzük. Ha megfőtt, hagyjuk langyosra hűlni, és lehúzzuk a héját. Krumplinyomón áttörjük, deszkára tesszük, hozzáadjuk a lisztet és a tojást. Összegyúrjuk, ha nagyon ragad, adunk hozzá még egy kis lisztet. A tésztából két centi átmérőjű rudakat sodrunk, és ujjnyi kis darabokat vágunk belőle. A gombócokat egy villával bordásra mintázzuk. A megformált párnácskákat lisztezett konyharuhán várakoztatjuk. Vizet forralunk, sózzuk, és beledobáljuk a gombócokat. Amikor a lobogó víz felszínére feljönnek - ez kb. 2-3 perc - ki is halászom őket, és rögtön a már előkészített mártásba forgatva, forrón tálalom.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük