Füstölt sajtos nyárs zöldségekkel és sajttal: nem kell mindig a hús
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
A sült sajt ugyanúgy ízesíti a zöldségeket, mintha hússal váltogattuk volna a nyárson, a kiolvadó zsír bevonja a szomszédokat is.
Ahogy azt korábban részletesen leírtuk, a grillezni való sajtok jó része gumis fájdalom. Sokkal jobban járunk, ha valamilyen jobb fajta gomolyát veszünk, ami sütve sem olvad szét teljesen, mégsem lesz élvezhetetlen az állaga, sőt, az íze is nagyon jó.
A sajt is jó ízesítő
Ha sajtot és zöldségeket grillezünk, az egy viszonylag szokványos dolog, nincs benne semmi forradalmi. Minden csak az elrendezésen és a formán múlik, mert ebben az elsőre szokatlannak tűnő megvalósításban minden egészen más lesz, mintha simán csak kisütöttük volna. A nyársra a kockára vágott zöldségek közé nem hús, hanem sajt került, ráadásul az egész színes és szép, nyársról enni pedig egyszerűen nagyobb buli, mint simán tányérról. Alapesetben a hús kicsorgó leve ízesítené a körülötte lévő zöldségeket, ezt a feladatot pedig a sajt is több, mint jól képes ellátni, hiszen sülés közben éppúgy zsír csorog belőle.
A legjobb eredményt nyilván parázs felett érnénk el, de sütőben is nagyon jól működik a dolog, különösen úgy, hogy most alapból sikerült szuper füstölt gomolyára találnom.
Grillezett sajtos-zöldséges nyárs
Hozzávalók
- 300 gramm füstölt gomolya
- 1 darab cukkini
- 1 darab kápia paprika
- 2 darab lilahagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
Minden alapanyagot kockákra vágunk, és felváltva nyársra vagy hurkapálcikára húzzuk őket úgy, hogy egyenletes legyen a zöldség-sajt arány. Parázs fölött vagy sütőben 200 fokon addig sütjük, míg minden kissé megpirul, de nem puhul meg teljesen.
Fotó: Ács Bori/Sóbors