Így készítve lesz tökéletes a tarhonya: nem mindegy a víz hőmérséklete sem

tcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A tarhonya hazánk kedvelt körete, amit húsos vagy zöldséges ragukkal érdemes egybeforgatni, de akár levesbetétnek is tökéletes.

A színes gasztrotrendeknek köszönhetően egyre többféle izgalmas köret közül lehet válogatni, ennek ellenére a régi nagy kedvencek sem merültek feledésbe, olykor az asztalra kerülnek az olyan hagyományos kedvencek, mint a tarhonya.

A tészta a feltételezések szerint Perzsiából került hozzánk, török közvetítéssel. A leggyakrabban szaftos pörköltek és lecsó mellé szokták kínálni, így pedig kissé unalmasnak tűnhet a felhasználása, pedig jóval több lehetőséget rejt magában.

Az apró szemű tészta mellé bármilyen húsos vagy zöldséges ragu tökéletesen illik, akár csak párolt zöldségekkel is egybe lehet forgatni a tarhonyát, és még levesbetétnek is fel lehet használni.

tcták2

A tarhonya készítése

Régebben a tarhonya kézzel készült, talán még ma is akadnak olyan háztartások, ahol a nagymamák kézzel gömbölyítik vagy reszelik a tésztát. A kézzel készült tarhonyát a legjobb tartalmas, magyaros levesekbe tenni. Szerencsére boltban is beszerezhető a tészta, így nem kell az előállításával bajlódni, bőven elég a főzése miatt idegeskedni.

Mivel tészta, azt gondolhatod, nem lehet nehéz elkészíteni, elég lesz csak vízben kifőzni. Mi tagadás, van, aki főzi, ám előtte mindenképp le kell pirítani a szemeket és figyelembe kell venni a csomagoláson írtakat is. Persze nem mindenkit érdekel, mi van a tarhonya zacskójára írva, sokan a régi, bevált, családi technika szerint készítik a tésztát.

tcták

Ahogy már említettem, egy kezdőben fel sem merül, hogy nehéz lehet a tarhonya készítése. Mivel első körben pirítani kell, ügyelni kell arra, hogy közepes láng felett készüljön a tarhonya állandó kevergetés mellett, különben egy-kettőre oda fog kapni.

Mivel nincs két egyforma recept, mindenki másra esküszik, van, aki pirítás után bő vízben kifőzi a tarhonyát, majd ha megpuhult, leszűri úgy, mintha bármilyen más tésztát főzne, vannak azonban olyanok is, akik kétszeres mennyiségű vízben főzik és megvárják, míg a folyadékot magába szívja.

tctf

A tarhonya akkor lesz tökéletes, ha nem ragad, pergős, mégis puha a belseje. Szerintem a legjobb tarhonya azzal a módszerrel készül, ahogy a mamám is készítette, én az ő változatát szoktam főzni, ezt osztom most meg veled.

Pirítás és meleg víz

A tarhonyát első körben le kell pirítani kevés olajon, állandó kevergetés mellett, majd amikor a szemek szépen megpirulnak, vagyis barnás színt kapnak, kétszeres mennyiségű vízzel kell felönteni őket. Fontos, hogy a víz forró legyen, amivel felöntöd. A vizet ekkor érdemes sózni, majd fedő alatt, néha megkeverve puhára kell főzni a tarhonyát, míg az összes folyadékot magába nem szívja.

Hogy miért forró vízzel kell felönteni a tarhonyát? Mert gyorsabban elkészül és nem fog egyberagadni a tarhonya - a hideg vízben leülhetnek a szemek, odaragadhatnak az edény aljára, de ha rögtön forrásnak indul a víz, nincs erre lehetősége a tarhonyának.

Ha ízesebbre szeretnéd készíteni, 1 fej hagymát is kockázz a piruló tarhonyához.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon