Így pucold a spárgát pazarlásmentesen: az étel minőségét is befolyásolja

Sparga-pucolasa-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A spárga pucolása nem nagy ördöngösség, azonban ismerni kell hozzá a megfelelő praktikát. Ezzel a módszerrel nemcsak pazarlásmentes, de gyorsabb is lesz a folyamat.

Végre itt van a spárgaszezon! Ha te is repesve vártad ezt az időszakot, akkor biztosan van már a tarsolyodban egy nagy rakás spárgás recept. Ahhoz azonban, hogy igazán jól sikerüljenek ezek a fogások, és a legtöbbet felhasználhass a szuper zöldségből, nem árt, ha ismered a spárgapucolás praktikáit.

A spárgaszezon április közepén kezdődik, és június végéig tart. Ebben az időszakban érdemes minél többet fogyasztani a szuper növényből, hiszen rengeteg jótékony hatása van. Bővelkedik olyan vitaminokban és ásványi anyagokban, mint az A-, C-, E- és K-vitamin, illetve a folát, a foszfor vagy a kálium, és magas a fehérje- és rosttartalma is. Mindemellett pedig alacsony a kalóriatartalma, így bármikor bűntudat nélkül eheted.

Rengeteg antioxidánst is tartalmaz, ugyanakkor pedig nagyon könnyen beillesztheted a diétádba. Főzhető, süthető, grillezhető, párolható, sőt még savanyúságként is jól működik. Ha érdekelnek a finomabbnál finomabb spárgás receptek, akkor ebben a válogatásban megtalálod a kedvenceinket. Azonban mit sem ér a tökéletes recept, ha nem ismered a spárgapucolás csínját-bínját: ezt mutatjuk meg az alábbiakban.

Sparga-pucolasa

A siker már a vásárlásnál eldől

Ahhoz, hogy a legtöbbet kihozd a növényből, és a legkevesebb menjen a kukába pucolás során, fontos, hogy friss és roppanós szálakat válassz. Vásárlásnál keresd a kemény, élénkzöld szárakat, amelyeknek zárva van a csúcsa. Ebből bizonyosodhatsz meg arról, hogy friss, nemrég leszedett növényeket viszel haza.

Csak a fás végeket távolítsd el

Mivel a spárga szinte teljes terjedelmében fogyasztható, a tisztítása egyszerű és gyors folyamat. Mindössze a fás, kemény végeket kell eltávolítanod, amelyhez két módszert is választhatsz.

Sparga-pucolasa-1
  1. Sorakoztasd a szárakat egy széles vágódeszkára, és egy nagyobb késsel vagdosd le róluk a végeket. Ezzel a gyorsabb módszert választod, hiszen akár egy egész csomónyit is megszabadíthatsz így az ehetetlen száraktól. A hátránya azonban az, hogy többet is levághatsz a szükségesnél, így egy része kárba megy, vagy épp ellenkezőleg: túl sok kemény rész kerül az ételbe, ami ronthat az élvezeti értékén.
  2. Az alternatív módszer erre a problémára nyújt megoldást: fogd a spárgát, és egyszerűen törd le a fás részt. Mivel ezek a részek túl kemények, nem hajlanak meg, így közvetlenül felettük fog eltörni a szár.

Bármelyik módszert is választod, utána már csak annyi a dolgod a szárakkal, hogy a kívánt méretűekre darabolod, vagy meghagyod az eredeti hosszúságukban, és úgy készíted el.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon