Hogyan érdemes elmosni a teáskannát? A szappan tönkreteheti az eszközt

Teaskanna tisztitas c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A hideg hónapokban előkerülnek a teáskannák, hiszen ebben az időszakban sokkal többet fogyasztunk a melengető italból. Azonban nem mindegy, hogyan tartjuk tisztán a kannát: tönkre is tehetjük a nem megfelelő tisztítással.

Rendszeres használatot követően a teáskanna belsején elkezdenek foltok és elszíneződések kialakulni, amelyeket nem a legjobb ötlet mosogatószerrel lesikálni. Legalábbis nem minden kanna esetében.

A kanna anyaga ugyanis befolyásolja azt, hogy hogyan kell tisztítani és karbantartani az edényt.

Miből készülhet a teáskanna?

A hagyományos keleti teáskannák rendszerint porcelánból vagy agyagból készülnek, manapság azonban az üvegek sem ritkák. A három fő típust a nyugati kultúrában is gyakran használják, és ha te is rendelkezel ezek valamelyikével, akkor lényeges, hogy milyen szerekkel kezeled.

Teaskanna tisztitas

Mázas vagy zománcozott kannák

A mázzal vagy zománccal bevont edényeknek nem árt, ha teljeskörűen, szappannal mosod el őket. Az üveg- és porcelánkannák (meg persze a fémből készültek) nem porózusak, így a mesterséges, fogyasztásra nem alkalmas anyagok nem képesek beszívódni azok anyagába. 

Ugyanakkor ezeket is jobb ötlet távol tartani a kemikáliáktól, hiszen minimális mennyiségek ott maradhatnak a felületükön, és ezek károsak lehetnek az egészségedre.

Teaskanna porcelan

Agyag vagy zománc nélküli kannák

Ebbe a kategóriába a tradicionális keleti eszközök tartoznak, az olyanok, mint a Zisha, a Jianshui vagy a Nixing teáskannák. Ezeket tilos szappannal mosni, mivel tönkremennek tőle. Nagymértékben porózusak, és szivacsként szippantanak magukba minden anyagot, amivel érintkeznek.

Többek között ez a tulajdonságuk eredményezi a népszerűségüket, hiszen hosszabb távú használat után átveszik a teák aromáját, és forró víz hatására felszabadulnak belőlük az értékes illóolajok. Ez pedig fokozza az ízélményt és a tea élvezeti értékét is.

Teaskanna agyag

Mégis hogyan tisztítsd a teáskannát?

Ha nem használhatsz szappant vagy egyéb tisztítószert, akkor a következő lehetőségeket válaszd az eszköz tisztán tartásához. Bár a zománcozott típusok kevésbé porózusak, de ezeket is inkább pusztán vízzel érdemes elmosni. Ez lehet hideg vagy meleg, utána pedig konyharuhával töröld szárazra. Ha nem szeretnél törlőt használni, akkor egyszerűen borogasd egy csepegtetőre, és várd ki, amíg magától megszárad.

A zománc nélküli edények esetében a leghasznosabb, ha tiszta forró vízzel öblíted ki. Ehhez forrald fel a vizet, töltsd a kannába, és hagyd benne 20-30 másodpercig. Ezután öntsd ki belőle, és a fedele nélkül szárítsd ki. Mivel a forró víz hamar elpárolog, a kanna belseje percek alatt kiszárad.

Teaskanna tisztitas 2

Ha zavarnak a kanna külsején létrejött teafoltok, akkor azt tiszta, enyhén nedves konyharuhával súrold tisztára.

Képek: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon