![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Almatárolási tippek: hónapokig friss és ropogós marad a gyümölcs
![atcover](https://kep.index.hu/1/0/4653/46533/465338/46533884_3547984_178bbb9eb6d75128a241df4674eb16a9_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az alma a gyümölcsök királynője, finom és egészséges. Rengetegféle közül lehet válogatni, vannak olyan fajták, melyek jól tárolva hónapokig is elállnak.
Van, aki a savanykásabb, míg más az édesebb zamatú almát szereti: a gyümölcs nem csak magában remek finomság, sütésre és főzésre is tökéletes. Az alma az egyike azon gyümölcsöknek, melyből érdemes mindig otthon tartani, akár nagyobb mennyiségben is feltankolhatod vele a kamrádat.
A gyümölcs jól tárolva sokáig megőrzi frissességét, akár hónapokig, persze nem mindegyik fajtája ennyire strapabíró. Ha hosszú hetekre, esetleg hónapokra töltenéd fel almával az éléskamrát, akkor mindig a kemény húsú, vastagabb héjú fajtából válogass, ilyen a Golden Delicious, Idared és a Fuji is. Ezek a fajták 5-8 hónapig is elállnak.
![atct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4653/46533/465338/46533898_be4e95f856e8094206d8fc75dc4e2d96_wm.jpg)
Amire figyelni kell
Az almát mindig hűvös, de fagymentes, jól szellőző helyen kell tárolni. Érdemes szellőztetni az almák raktározására kialakított helyiséget. Amikor melegebb az idő, akkor az esti órákban, a téli hidegben pedig délben ajánlott felfrissíteni a levegőt.
A hőmérséklet mellett a páratartalomra is figyelni kell. A legideálisabb páratartalom az almáknak a 90%-os, ha ennél alacsonyabb, akkor a gyümölcs fonnyadásnak indul. A megfelelő páratartalom megteremtésének érdekében az almaraktárba érdemes vízzel töltött edényeket helyezni, így a víz párolgásával emelhető a páratartalom.
Arra is ügyelni kell, hogy az almát ne tedd más zöldségek vagy gyümölcsök közé, mert az idegen aromák átjárhatják. Egymás érését is felgyorsíthatják, csírázásnak indulhatnak, ha például az almát a krumplival együtt tárolod.
Az almaraktáradat hetente vagy kéthetente ellenőrizd, ha valamelyik gyümölcs megpuhult, foltos, esetleg romlott, akkor azonnal távolítsd el a többi termés közül, mert a sérült darab az ép almákat is megfertőzheti. Ha tartasz attól, hogy valamelyik darab megromlik, érdemes az almákat egyenként újságpapírba csomagolni. Így ha a becsomagolt alma indulna romlásnak, a papír megvédi az egészséges darabokat, nem lesz semmi bajuk.
![act2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4653/46533/465339/46533922_24958022ece13036c18a7620d57bdb48_wm.jpg)
Pincében, kamrában vagy garázsban is tárolhatod a lédús finomságot. A legjobb, ha rekeszekbe pakolva raktározod el az almákat, de műanyag dobozban is megőrzik a frissességüket, ha figyelsz a hőmérsékletre, a páratartalomra és arra, hogy ne érje sok fény a gyümölcsöt.
Az alma nagyon egészséges, ajánlott mindennap falatozni magában, és még sütésre és főzésre is tökéletes. Nyersen ropogós saláta készülhet belőle, főve fűszeres leves, szósz vagy köret húsok mellé, a süteményvariációk pedig végtelenek. Mindenki szereti az almás pitét, fánkot, palacsintát vagy a gyümölcsből készült muffint. Ide kattintva szuper almás recepteket találsz.
Fotók: Getty Images