Almatárolási tippek: hónapokig friss és ropogós marad a gyümölcs

atcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az alma a gyümölcsök királynője, finom és egészséges. Rengetegféle közül lehet válogatni, vannak olyan fajták, melyek jól tárolva hónapokig is elállnak.

Van, aki a savanykásabb, míg más az édesebb zamatú almát szereti: a gyümölcs nem csak magában remek finomság, sütésre és főzésre is tökéletes. Az alma az egyike azon gyümölcsöknek, melyből érdemes mindig otthon tartani, akár nagyobb mennyiségben is feltankolhatod vele a kamrádat.

A gyümölcs jól tárolva sokáig megőrzi frissességét, akár hónapokig, persze nem mindegyik fajtája ennyire strapabíró. Ha hosszú hetekre, esetleg hónapokra töltenéd fel almával az éléskamrát, akkor mindig a kemény húsú, vastagabb héjú fajtából válogass, ilyen a Golden Delicious, Idared és a Fuji is. Ezek a fajták 5-8 hónapig is elállnak.

Amire figyelni kell

Az almát mindig hűvös, de fagymentes, jól szellőző helyen kell tárolni. Érdemes szellőztetni az almák raktározására kialakított helyiséget. Amikor melegebb az idő, akkor az esti órákban, a téli hidegben pedig délben ajánlott felfrissíteni a levegőt.

A hőmérséklet mellett a páratartalomra is figyelni kell. A legideálisabb páratartalom az almáknak a 90%-os, ha ennél alacsonyabb, akkor a gyümölcs fonnyadásnak indul. A megfelelő páratartalom megteremtésének érdekében az almaraktárba érdemes vízzel töltött edényeket helyezni, így a víz párolgásával emelhető a páratartalom.

atct4

Arra is ügyelni kell, hogy az almát ne tedd más zöldségek vagy gyümölcsök közé, mert az idegen aromák átjárhatják. Egymás érését is felgyorsíthatják, csírázásnak indulhatnak, ha például az almát a krumplival együtt tárolod.

Az almaraktáradat hetente vagy kéthetente ellenőrizd, ha valamelyik gyümölcs megpuhult, foltos, esetleg romlott, akkor azonnal távolítsd el a többi termés közül, mert a sérült darab az ép almákat is megfertőzheti. Ha tartasz attól, hogy valamelyik darab megromlik, érdemes az almákat egyenként újságpapírba csomagolni. Így ha a becsomagolt alma indulna romlásnak, a papír megvédi az egészséges darabokat, nem lesz semmi bajuk.

Pincében, kamrában vagy garázsban is tárolhatod a lédús finomságot. A legjobb, ha rekeszekbe pakolva raktározod el az almákat, de műanyag dobozban is megőrzik a frissességüket, ha figyelsz a hőmérsékletre, a páratartalomra és arra, hogy ne érje sok fény a gyümölcsöt.

Az alma nagyon egészséges, ajánlott mindennap falatozni magában, és még sütésre és főzésre is tökéletes. Nyersen ropogós saláta készülhet belőle, főve fűszeres leves, szósz vagy köret húsok mellé, a süteményvariációk pedig végtelenek. Mindenki szereti az almás pitét, fánkot, palacsintát vagy a gyümölcsből készült muffint. Ide kattintva szuper almás recepteket találsz.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük