Ha így tárolod az almát, sokáig friss és ropogós marad - Erre a 3 dologra figyelj oda
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Az alma szinte az egyetlen gyümölcs, amit bármikor elérhetsz és megvásárolhatsz szezontól függetlenül. Érdemes mindig tartani a kamrában belőle, de vigyázni kell, mert sajnos az alma sem örök életű.
Fontos, hogy mindig legyen valamilyen gyümölcs a spájzban. Mivel almát az év minden szakában kapni és viszonylag sokáig eláll, általában ez az a gyümölcs, amely biztosan megtalálható minden háztartásban.
Az almafajtákról itt tájékozódhatsz, van, amelyik jobban, van, amelyik kevésbé bírja a tárolást, ezt is érdemes figyelembe venni. Ha pedig mégis találsz kicsit puhábbakat, ráncosabbakat, ki ne dobd, a sült alma a legjobb dolog, ami készülhet belőlük.
Ha megbarnul, az is jó megoldás, ha gyorsan felhasználod valamilyen süteménybe, de a legjobb, ha inkább megelőzöd a bajt. A gyümölcs helyes tárolásával sok időt nyerhetsz ugyanis az almának.
A hibás almákat különítsd el
Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy van otthon almafád és nem a szupermarketek tökéletesen kerek és fényes almái közül válogatsz, előfordul, hogy az alma már eleve hibás. A fán megcsipkedte egy madár, kikezdte egy kukac, vagy a fa alól szedted, ahol már megütődött az eséstől. Ezeknek az almáknak természetesen semmi bajuk sincs, csak ki kell vágni a hibás részt, viszont utána azonnal el kell fogyasztani. Megbarnult, puha almát semmiképp nem szabad az épek közé tenni.
Ez persze nem csak arra az esetre érvényes, ha magad szedted, a piacon is belefuthatsz szépséghibás almába, illetve otthon is elkezdhet megrohadni a többi között - ha látod, hogy barnul, rögtön tedd félre és edd meg. Érdemes pár naponta ellenőrizni az almákat, különítsd el a hibásakat, különben a többi is pillanatok alatt megrohad. Fontos, hogy az almát csak akkor mosd meg, amikor el is fogyasztod.
Hűvösben tároljuk
Fontos, hogy az almát hűvös, fénytől védett helyen tárold, a legjobb a pince vagy a garázs, de erre természetesen nincs mindenkinek lehetősége, úgyhogy spájzban vagy közvetlen napsütéstől védett polcon is tarthatod. Erkélyen is lehet az alma, de ott csomagold papírba a gyümölcsöt, illetve tedd a balkon árnyékosabb részére, hogy ne érje a napfény. Nagyon hideg időben pedig teríts rá pokrócot, mert a fagy sem tesz jót neki.
A magas páratartalom sem árt, 90%-os az ideális, a lakás körülményeihez képest próbáld minél magasabb nedvességtartalommal bíró helyen tárolni az almát, ha nagyon száraz a levegő, tegyél egy kis tálba vizet. Fontos az is, hogy jól szellőzzön a helyiség, tudjon cserélődni a levegő.
Ne pakold egymásra
Az almát minél nagyobb kosárba vagy tálba tedd, hogy ne legyenek egymás hegyén-hátán, ha pedig mégis érintkeznek egymással, ellenőrizd mindig az alsó darabokat, hogy nem rohadtak-e meg. Ha túl sok van és nem tudod egy rétegben szétteríteni a gyümölcsöt, akkor fonott kosárba vagy lukacsos ládába tedd, hogy tudjon szellőzni.
Fotó: Getty Images