![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ha így tárolod az almát, sokáig friss és ropogós marad - Erre a 3 dologra figyelj oda
![alma](https://kep.index.hu/1/0/3268/32687/326872/32687272_2505904_6ed4e9a657848f37f85723fc855b4a7c_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az alma szinte az egyetlen gyümölcs, amit bármikor elérhetsz és megvásárolhatsz szezontól függetlenül. Érdemes mindig tartani a kamrában belőle, de vigyázni kell, mert sajnos az alma sem örök életű.
Fontos, hogy mindig legyen valamilyen gyümölcs a spájzban. Mivel almát az év minden szakában kapni és viszonylag sokáig eláll, általában ez az a gyümölcs, amely biztosan megtalálható minden háztartásban.
Az almafajtákról itt tájékozódhatsz, van, amelyik jobban, van, amelyik kevésbé bírja a tárolást, ezt is érdemes figyelembe venni. Ha pedig mégis találsz kicsit puhábbakat, ráncosabbakat, ki ne dobd, a sült alma a legjobb dolog, ami készülhet belőlük.
Ha megbarnul, az is jó megoldás, ha gyorsan felhasználod valamilyen süteménybe, de a legjobb, ha inkább megelőzöd a bajt. A gyümölcs helyes tárolásával sok időt nyerhetsz ugyanis az almának.
![alma álló](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3540/35400/354005/35400557_92588cecd92942d694a74ce0cfb91746_wm.jpg)
A hibás almákat különítsd el
Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy van otthon almafád és nem a szupermarketek tökéletesen kerek és fényes almái közül válogatsz, előfordul, hogy az alma már eleve hibás. A fán megcsipkedte egy madár, kikezdte egy kukac, vagy a fa alól szedted, ahol már megütődött az eséstől. Ezeknek az almáknak természetesen semmi bajuk sincs, csak ki kell vágni a hibás részt, viszont utána azonnal el kell fogyasztani. Megbarnult, puha almát semmiképp nem szabad az épek közé tenni.
Ez persze nem csak arra az esetre érvényes, ha magad szedted, a piacon is belefuthatsz szépséghibás almába, illetve otthon is elkezdhet megrohadni a többi között - ha látod, hogy barnul, rögtön tedd félre és edd meg. Érdemes pár naponta ellenőrizni az almákat, különítsd el a hibásakat, különben a többi is pillanatok alatt megrohad. Fontos, hogy az almát csak akkor mosd meg, amikor el is fogyasztod.
![](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3268/32687/326873/32687398_79b3a648e1769c439f3398838fd80201_wm.jpg)
Hűvösben tároljuk
Fontos, hogy az almát hűvös, fénytől védett helyen tárold, a legjobb a pince vagy a garázs, de erre természetesen nincs mindenkinek lehetősége, úgyhogy spájzban vagy közvetlen napsütéstől védett polcon is tarthatod. Erkélyen is lehet az alma, de ott csomagold papírba a gyümölcsöt, illetve tedd a balkon árnyékosabb részére, hogy ne érje a napfény. Nagyon hideg időben pedig teríts rá pokrócot, mert a fagy sem tesz jót neki.
A magas páratartalom sem árt, 90%-os az ideális, a lakás körülményeihez képest próbáld minél magasabb nedvességtartalommal bíró helyen tárolni az almát, ha nagyon száraz a levegő, tegyél egy kis tálba vizet. Fontos az is, hogy jól szellőzzön a helyiség, tudjon cserélődni a levegő.
![almaszedés álló](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3540/35400/354006/35400637_173e2a5ae9343c3c0008c8fce2528a4b_wm.jpg)
Ne pakold egymásra
Az almát minél nagyobb kosárba vagy tálba tedd, hogy ne legyenek egymás hegyén-hátán, ha pedig mégis érintkeznek egymással, ellenőrizd mindig az alsó darabokat, hogy nem rohadtak-e meg. Ha túl sok van és nem tudod egy rétegben szétteríteni a gyümölcsöt, akkor fonott kosárba vagy lukacsos ládába tedd, hogy tudjon szellőzni.
Fotó: Getty Images