Így sterilizáld a befőttesüvegeket: a tetejükre is fordíts figyelmet

befőttesüveg
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha azt szeretnéd, hogy az eltett lekvárok, szörpök, befőttek sokáig megőrizzék a szavatosságukat, nem csak a tartósításra kell figyelmet fordítani, az sem mindegy, milyen üvegbe töltöd őket.

A befőzés mindig az üvegek sterilizálásával, vagyis fertőtlenítésével kezdődik, ha ez elmarad, akkor hiába dunsztolod a befőzött gyümölcsöket, romlásnak fognak indulni. Nemcsak magára az üvegre kell figyelmet fordítani, hanem a tetejére is.

Előkészítés

Fontos, hogy tiszta üvegekkel és tetőkkel dolgozz, úgyhogy első lépésként mosogasd el őket a hagyományos módon. 

Az üvegek kifőzése

Ha megvannak a tiszta üvegek és tetők, kezdődhet a kifőzésük. A tetőkkel nagyon egyszerű dolgod lesz: dobd őket forrásban lévő vízbe 5 percre, fogó segítségével szedd ki őket, majd hagyd teljesen megszáradni őket egy tiszta konyharuhán.

steril2

Az üvegeket is kifőzheted így, de van egy lényeges különbség. A befőttesüvegeket az üres lábasba tedd bele, majd annyi hideg vízzel öntsd fel őket, amennyi teljesen ellepi, csak utána gyújtsd be a gáztűzhelyet. Így fokozatosan fog felmelegedni az üveg, biztosan nem roppan szét a hirtelen hőváltozástól. A lábas alját érdemes kibélelni valamilyen ronggyal vagy ruhával, hogy a forró fém se repessze meg az üveget. Nagyjából 10-15 percet főzd őket, majd csipesz segítségével szedd ki őket egy tiszta konyharuhára, fordítsd fejjel lefelé, és hagyd teljesen megszáradni őket.

A tetőket természetesen az üvegek mellé is bedobhatod, nem kell külön lábasban kifőzni őket. 

steril

Fertőtlenítés a sütőben

Nem csak a tűzhelyen, a sütőben is csírátlaníthatod az üvegeket. Mosogasd el a befőttesüvegeket és a tetőket a szokásos módon, de nem kell lecsöpögtetni őket. A sütőt melegítsd elő 100-120 fokra. Tedd őket egy tepsire úgy, hogy az üvegek szája és a tetők belseje nézzen felfelé, majd told a sütőbe nagyjából 10-15 percre, míg teljesen kiszáradnak. Ilyen magas hőmérsékleten minden baci elpusztul, nem kell attól félni, hogy nem lesz steril az üveg, talán ez az egyik legbiztosabb módszer.

Mosogatógépben is lehet?

Ha van otthon mosogatógéped, abban is fertőtlenítheted az üvegeket és a tetőket, habár nem feltétlen ez a legbiztosabb megoldás. Nagyon fontos a magas hőfokon történő sterilizálás, így ez akkor jó választás, ha egészen nagy hőmérsékleten tudod elmosni őket, vagy ha van szárítóprogram a gépeden, amely forró levegőt fúj az üvegekbe. Ha a mosogatógép mellett döntesz, csak az üvegeket és a tetőket tedd bele, ne pakolj melléjük más koszos tányért vagy evőeszközt. 

steril3

Aranyszabály

Az elmosott, fertőtlenített üveget mindenképp hagyd magától megszáradni, ne töröld át a belsejét, várd meg, míg lecsöpög. A sterilizált üveget már csak kívülről, az oldalán fogd meg. 

Ha nem új, hanem használt üveggel dolgozol, fontos, hogy az ne legyen repedt, a tető pedig ne legyen rozsdás vagy bárhol sérült.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük