Így pucold meg és szedd gerezdekre a citrusféléket egy pillanat alatt: 3 tippet mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egy egyszerű technikának köszönhetően a citrusféléket ezentúl gyerekjáték megpucolni, sokkal szebben tudod majd szervírozni, akár salátákba csempészve, akár desszertek tetején.
A téli időszak legkedveltebb gyümölcsei a citrusfélék, persze a C-vitaminban dúskáló finomságokat az év bármely szakában élvezheted, magában falatozva is csodásak, de salátákba keverve vagy izgalmas sütemények díszítésénél is használhatod őket.
A citromot gerezdekre vagy félbevágva rántott hús mellé is kínálhatod, mivel a zsiradékban sütött hús úgy könnyeben emészthető. Halételek és tejszínes levesek mellé is ajánlott, sokkal kellemesebb ízt kölcsönöz a fogásoknak.
Az aromás gyümölcsök messziről érkeznek, többnyire éretlen állapotban, az érés késleltetése érdekében a citrusféléket különféle vegyszerekkel kezelik. Sok receptben a citrom vagy narancs héjára is szükség lehet, ezért használat előtt érdemes forró folyó víz alatt átsikálni a citrusfélék héját, még akkor is, ha bio változatról van szó.
A tisztításhoz használj kifejezetten erre a célra alkalmas kefét, folyó víz helyett szódabikarbónába áztasd a gyümölcsöt, majd alaposan átdörzsölve tisztítsd meg a vitaminbombák héját. Az átmosás nem csak a szennyeződések eltávolítása miatt hasznos, a meleg víznek köszönhetően sokkal lédúsabb lesz a citrusféle.
Hámozási technikák
Van, aki kézzel, míg más éles filézőkéssel szabadul meg a citrusfélék héjától. Bármelyik módszert is használd, arra mindig figyelj, hogy a héj és a gyümölcs közötti fehér, szivacsos hártyát távolítsd el, mert az a rész kesernyés.
Késsel sokkal egyszerűbb
Éles késsel minden sokkal könnyebb, a citrusfélék pucolása is. Először is vedd elő a gyümölcsök számára fenntartott vágódeszkádat, majd fektesd rá a választott citrusfélét, az éles késsel vékonyan vágd le az alsó, utána a felső kalapját.
Ezután állítsd fel a gyümölcsöt, majd a tetejétől indulva fűrészeld le a gyümölcs héját, követve a formáját. Ne feledd, a már említett fehér hártya ne maradjon a gyümölcs húsán.
Filézés
A megpucolt gyümölcsöt vedd a kezedbe, helyezd egy tál fölé, majd óvatosan, egy éles kés segítségével válaszd szét a gyümölcsöt összekötő hártyákat, a lefejtett gerezdek így a tálban landolnak. A filézésről itt írtunk bővebben.
Kézzel is lehet
Mandarin esetében a legjobb választás, mivel a gyümölcs héja könnyen lefejthető. Narancsnál is alkalmazható a kézi módszer, a héját azonban érdemes bevágni vízszintesen, majd a vágás vonalánál kezdeni el a pucolást.
Kanállal is lehet
Vágd körbe a citrusféle héját, majd a kanál fejét csúsztasd be a vágás alatt, óvatosan mozgasd körbe, miközben a héjat meglazítod. Ha végeztél, egyszerűen le tudod kapni a gyümölcs héját.
A megpucolt gyümölcsgerezdekben előfordulhat mag, ezért azokat mindig távolítsd el.
Fotók: Getty Images