Hogyan szedjünk szét 5 lépésben egy egész csirkét anélkül, hogy széttrancsíroznánk?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sosem felejtem el, amikor először volt dolgom egész csirkével. Ugyan gondos kezek megkopasztották, de ahhoz, hogy el is tudjuk készíteni, muszáj volt szétszedni.

A csirke igazi kapirgálós, tanyasi szárnyas volt, az a fajta, amiből igazán finom a húsleves és a rántott csirke. Ég és föld a különbség a bolti és e között. Hacsak nem kérjük meg, hogy szedjék szét nekünk, bizony magunknak kell megoldani, ami nem is olyan egyszerű, főleg, ha szeretnénk minden egyes részét hasznosan felhasználni. 

Fontos, hogy megfelelően éles kést használjunk, mert a tompa kés csak széttrancsírozza a húst. Érdemes frissen feldarabolni a csirkét, úgy eltenni, vagy azonnal felhasználni. 

Csirkebontás

Ha elsajátítjuk a helyes bontás tudományát, nemcsak pénzt spórolunk meg, hanem egyforma méretű részeket kapunk, amikkel aztán könnyebb dolgozni. Ha eleve csirkerészeket vásárolunk, akkor általában többet fizetünk, mintha egészben vásároltuk volna. Az egész csirke cafataiból pedig isteni levest lehet főzni. 

egeszcsirke

Íme az 5 lépés, amivel a legegyszerűbben és leghatékonyabban darabolhatjuk fel az egész csirkét:

1. Vágjuk le a szárnyat

Tegyük a szárnyast úgy a vágódeszkára, hogy a melle felfelé nézzen. A szárnyat fordítsuk kifelé a testből. A szárnyon lévő bőr megfeszül, ezt a feszes bőrt vágjuk szét, ettől a szárny elválik a melltől. Lágyabb porcokat is átvágunk, de ezek nem károsítják a kést. Ha csontokat találunk, azokat távolítsuk el a vágás előtt. 

2. Távolítsuk el a lábakat

Fordítsuk megint a hátára a csirkét. A metódus hasonló, mint a szárny eltávolításakor: húzzuk ki a lábakat, és az így megfeszülő bőrt levágva távolítsuk el a végtagot a madár testéről. Ezután mozgassuk fel-le a combot, hogy az ízületeket is meglazítsuk, Egyszer csak kattogó hangot fogunk hallani, és akkor érezzük, hogy a lábat le tudtuk választani a testről. Ha kell, késsel segítsünk egy kicsit. 

csirke trancsir

3. Távolítsuk el a hátcsontot

Ismét fektessük a csirkét a hátára, és egy ollóval vágjuk ki a gerincét, majd tegyük félre. Ehhez használjuk speciális konyhai ollót, illetve a pontosabb mozdulatokhoz használjunk kést is. A csirke gerincét ne dobjuk ki, mert kiváló levesalapanyag. 

4. Vágjuk le a mellet

Ismét fektessük a csirkét a hátára. Óvatosan vágjuk át a bőrt és a húst a mellcsont jobb oldalán. A kés haladjon minél szorosabban a csont mellett, hogy minél kevesebb hús vesszen kárba. A másik mellnél ismételjük meg ugyanezt a műveletet. 

5. Válasszuk szét az alsó és a felső combot

A metódus hasonló, mint a szárny szétválasztásánál. Használjunk egy éles kést, amellyel a bőrt, a húst és a porcot átvágjuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük