
Mutatjuk, hogy kell szakszerűen csirkét bontani: fontos, hogy éles késsel dolgozz

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence
Ropogós

Egyszerű, házi rukkolás pesto: gyors szósz tésztára vagy pirítósra

Nyári tócsni kukoricával és juhtúróval: egyszerű, mégis mennyei

Jéghideg meggyleves joghurttal: pirított mandulaszeletekkel kínáld

7 ötlet, mit készíts eperből desszert helyett: sósan is isteni

Leveskocka házilag: csak zöldség, semmi adalékanyag
Szárnyát vagy combját? A hentesnél tett látogatáskor rengetegszer találkozik az ember ezzel a kérdéssel. Te melyiket szoktad választani?
Rántva, pörköltbe, levesbe, sütőben sütve: nem mindegy, hogy a szárnyas melyik része milyen fogásba kerül, ezért is érdemes egész csirkét vásárolni, hogy aztán kedvedre süss/főzz belőle.
Ha már egész csirke vásárlására adod a fejed, mindig tanyasit válassz, kisebb vagy közepes méretben. Az egész csibéből fantasztikus egyben sülteket lehet készíteni, de másfajta fogások is készülhetnek belőle. Nem árt tudni, hogy kell csirkét darabolni, hogy aztán főzz valami felejthetetlent a részekből. Hogy minél egyszerűbb legyen a folyamat, olyan csirkét vásárolj, amelynek a végbélnyílása és a faggyúmirigye el van távolítva, valamint a belső részeit is kikapta már a hentes. Mutatjuk is, hogy a legegyszerűbb csirkét darabolni.
Szárnya vagy combja?
Ki így, ki úgy. Van, aki először a szárnyát, míg más a combját kapja le először. Szerintem a combjával érdemes kezdeni, sokkal egyszerűbb lesz a folyamat.
Szóval első lépésként vegyél egy éles kést a kezedbe. Az egész csirkét helyezd vágódeszkára, fektesd a hátára, majd a combjánál, a lágyékánál, ahol a bőr gyenge, vágj bele. Amikor már elvágtad annyira, hogy tudod mozgatni, fordítsd ki a combot, így a hátánál, a fartőnél szépen le tudod kapni. Ha szeretnéd, a porc találkozásánál a combot kettévághatod, így lesz belőle alsó és felső.

A szárnya adja magát, körbevágva egyszerűen le tudod kapni a csirkemellről, keresd meg az ízületét, úgy vágd.
Hátcsont
A kést most cseréld konyhai ollóra. A csibét fektesd a hátára és az olló segítségével egyszerűen vágd ki a gerincét. A csirke ezen részéből alaplé vagy leves is készülhet.

Csirkemell
Szárnya, combja lekapva, jöhet a mell! A kést helyezd középre, ahol a csont helyezkedik el, majd óvatosan, a csont mentén vágd körbe a húst.
Hogy még egyszerűbb legyen, videó formájában is meglesheted, hogy kell csirkét darabolni.
Fotók: Getty Images