![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Tökéletes csokimáz lépésről lépésre: így lesz szép fényes
![cscover](https://kep.index.hu/1/0/4642/46428/464288/46428834_3540154_a9d071dd67a42bfb066a46229afdac49_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Készüljön ét- vagy fehér csokoládéból, a sütemények akkor a legszebbek, ha fényes máz borítja őket. A műveletet nem nehéz végrehajtani, elmondjuk, mire figyelj, hogy tökéletes legyen a végeredmény.
A nagymamák régen kakaóval készítették a hagyományos sütemények csokis mázát. Ennek a technológiáját is érdemes elsajátítani, hisz ha épp nincs kéznél csoki, de kakaó igen, már kész is a bevonó.
Napjainkban bőven akad választék, milyen csokiból készülhet a máz. Van, aki kedvenc tejcsokiját használja, míg más ragaszkodik a magas kakaótartalmú étcsokihoz, de fehérből és különleges ízesített verziókból is elkészíthető. Sokan trükkös alapanyagnak tartják a csokit, pedig nem ördögtől való: nem nehéz megolvasztani, csupán néhány aranyszabályt kell betartani, és akkor szép fényes, jól kenhető csokimáz kerülhet kedvenc süteményed tetejére.
![csct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4642/46428/464288/46428880_e16655484a3a241287f73127598644a2_wm.jpg)
Vízfürdő felett erre figyelj
A legegyszerűbb, ha a csokiolvasztás vízgőz felett történik. Ilyenkor nem szabad a tál aljának a vízzel érintkeznie. A csokiolvasztáshoz 40-50 fok is elég, ha ettől forróbb, akkor a csoki összeugrik, kicsapódik a kakaóvaj. A fehér csoki csupán 40-45 fokot igényel, ha magasabb hő éri, csomóssá válik. Az olvasztás során addig kevergesd a csokit, míg teljesen folyóssá válik. A simára kevert mázat mindig a kihűlt süteményre csorgasd rá.
Óvatosan a zsiradékkal!
Ha máz készül, az olvasztott csoki egy kevés zsiradékot is igényel, hogy fényes legyen, illetve hogy ne törjön, mikor szeleteled. Van, aki 1-2 evőkanál olajat kever 100 g csokihoz, míg más inkább egy kis kocka vajjal olvasztja egybe. Bármelyiket is próbálod ki, arra mindig figyelj, hogy ne használj belőle sokat, különben a máz nagyon folyós lesz, nem köt meg, ragacsos marad. Fehér csoki esetében pedig nem ajánlott vaj vagy olaj hozzáadása.
![cct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4642/46428/464289/46428932_cb7d743f77f5f911f66ec7c5be57a778_wm.jpg)
Mikróban is lehet
A modern konyhaművészet szerelmesei, no meg a bátrabbak, a mikrót is bevonják a főzésbe. A masinában sült bacon, főtt kukorica, krumpli és csokimáz is készülhet. Ha a mikrót használnád, ha van olvasztó funkció rajta, azt kapcsold be, majd csak néhány másodpercre tedd be a csokit, mert könnyen leéghet. Inkább tedd vissza és keverd át 20 másodpercenként.
Adj pluszízt a csokinak
Ha valami különlegesebbet szeretnél, akkor dobd fel darált dióval, mandulával vagy valamilyen likőrrel. Utóbbival egyszerű a dolgod, a kezdeti fázisnál mehet a likőr a csoki mellé. Ha dióval vagy mandulával próbálnád ki, akkor a simára kevert, kész mázhoz keverd hozzá a plusz alapanyagot.
![csoct](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4642/46428/464289/46428950_da73afd423501bf7e03fa8f97c3b9c8f_wm.jpg)
Csokiolvasztás lépésről lépésre vízfürdő felett
- Egy lábasba tegyél néhány deci vizet melegedni.
- Míg a víz melegszik, a csokit darabold fel, tedd olyan hőálló tálba, hogy a másik tetejére ráférjen.
- Mikor a víz gyöngyözik, tedd fölé a tálat, és folyamatosan kevergesd, addig, amíg a csoki folyós lesz, ekkor olajat/vajat is adhatsz hozzá.
- A kész csokimázat csorgasd a kihűlt tésztára.
Mikróban
- A csokit darabold fel, és tedd mikrózható tálba.
- A csokit közepes hőfokon vagy olvasztó funkción 20-30 másodpercig melegítsd, keverd át, ha darabos, tedd még vissza néhány másodpercre.
- Ha fehér csokit teszel a mikróba, 10-20 másodperc is elég, keverd át, ha darabos, akkor tedd még vissza.
Fotók: Getty Images