Tökéletes csokimáz lépésről lépésre: így lesz szép fényes

cscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Készüljön ét- vagy fehér csokoládéból, a sütemények akkor a legszebbek, ha fényes máz borítja őket. A műveletet nem nehéz végrehajtani, elmondjuk, mire figyelj, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

A nagymamák régen kakaóval készítették a hagyományos sütemények csokis mázát. Ennek a technológiáját is érdemes elsajátítani, hisz ha épp nincs kéznél csoki, de kakaó igen, már kész is a bevonó.

Napjainkban bőven akad választék, milyen csokiból készülhet a máz. Van, aki kedvenc tejcsokiját használja, míg más ragaszkodik a magas kakaótartalmú étcsokihoz, de fehérből és különleges ízesített verziókból is elkészíthető. Sokan trükkös alapanyagnak tartják a csokit, pedig nem ördögtől való: nem nehéz megolvasztani, csupán néhány aranyszabályt kell betartani, és akkor szép fényes, jól kenhető csokimáz kerülhet kedvenc süteményed tetejére.

Vízfürdő felett erre figyelj

A legegyszerűbb, ha a csokiolvasztás vízgőz felett történik. Ilyenkor nem szabad a tál aljának a vízzel érintkeznie. A csokiolvasztáshoz 40-50 fok is elég, ha ettől forróbb, akkor a csoki összeugrik, kicsapódik a kakaóvaj. A fehér csoki csupán 40-45 fokot igényel, ha magasabb hő éri, csomóssá válik. Az olvasztás során addig kevergesd a csokit, míg teljesen folyóssá válik. A simára kevert mázat mindig a kihűlt süteményre csorgasd rá.

Óvatosan a zsiradékkal!

Ha máz készül, az olvasztott csoki egy kevés zsiradékot is igényel, hogy fényes legyen, illetve hogy ne törjön, mikor szeleteled. Van, aki 1-2 evőkanál olajat kever 100 g csokihoz, míg más inkább egy kis kocka vajjal olvasztja egybe. Bármelyiket is próbálod ki, arra mindig figyelj, hogy ne használj belőle sokat, különben a máz nagyon folyós lesz, nem köt meg, ragacsos marad. Fehér csoki esetében pedig nem ajánlott vaj vagy olaj hozzáadása.

Mikróban is lehet

A  modern konyhaművészet szerelmesei, no meg a bátrabbak, a mikrót is bevonják a főzésbe. A masinában sült bacon, főtt kukorica, krumpli és csokimáz is készülhet. Ha a mikrót használnád, ha van olvasztó funkció rajta, azt kapcsold be, majd csak néhány másodpercre tedd be a csokit, mert könnyen leéghet. Inkább tedd vissza és keverd át 20 másodpercenként. 

Adj pluszízt a csokinak

Ha valami különlegesebbet szeretnél, akkor dobd fel darált dióval, mandulával vagy valamilyen likőrrel. Utóbbival egyszerű a dolgod, a kezdeti fázisnál mehet a likőr a csoki mellé. Ha dióval vagy mandulával próbálnád ki, akkor a simára kevert, kész mázhoz keverd hozzá a plusz alapanyagot.

Csokiolvasztás lépésről lépésre vízfürdő felett

  • Egy lábasba tegyél néhány deci vizet melegedni.
  • Míg a víz melegszik, a csokit darabold fel, tedd olyan hőálló tálba, hogy a másik tetejére ráférjen.
  • Mikor a víz gyöngyözik, tedd fölé a tálat, és folyamatosan kevergesd, addig, amíg a csoki folyós lesz, ekkor olajat/vajat is adhatsz hozzá.
  • A kész csokimázat csorgasd a kihűlt tésztára.

Mikróban

  • A csokit darabold fel, és tedd mikrózható tálba.
  • A csokit közepes hőfokon vagy olvasztó funkción 20-30 másodpercig melegítsd, keverd át, ha darabos, tedd még vissza néhány másodpercre.
  • Ha fehér csokit teszel a mikróba, 10-20 másodperc is elég, keverd át, ha darabos, akkor tedd még vissza. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük