Így olvaszd a csokit, hogy ne csapódjon ki a kakaóvaj: bevált technikákat mutatunk
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
A csokoládé örök kedvenc, mely nem csak magában majszolva finom, a süteményekben is ott a helye, leggyakrabban torták, piskóták vagy más desszertek tetején terül el bevonóként.
Lehet ét-, tej- vagy fehér csoki, használd őket bátran sütemények készítésénél. A csoki durvára vágva vagy olvasztva remekül működik sütemények masszájába keverve, de töltelék is lehet belőle, a leggyakrabban pedig bevonóként szokás használni.
Csokit olvasztani nem nehéz, ám ha figyelmetlen vagy, könnyen elronthatod. Most megmutatjuk neked a két kedvenc csokiolvasztási praktikánkat, elmondjuk, mire figyelj, hogy szép fényes, jól kenhető máz kerüljön ki a kezed közül, de arra is van tippünk, mit kezdj a bevonóval, ha elrontottad.
Vízgőz fölött
A csokiolvasztás legelterjedtebb módja, ha vízgőz felett olvasztod meg. Egyszerűen hangzik, az is, de el lehet rontani. Amire feltétlen figyelj, hogy a víz és a tál alja ne találkozzon az olvasztás során, mert akkor leég a csoki. Arra is ügyelj, hogy ne kerüljön víz az edénybe, mert akkor összeugrik, kicsapódik a csoki.
Ha még nem próbáltad ezt a technikát, akkor most jól figyelj, mert megtanítunk rá. Szükséged lesz egy közepes méretű lábasra, amelybe önts annyi vizet, hogy 3-4 cm magasan legyen az edényben, majd kezdd el melegíteni. Az olvasztani kívánt csokit törd darabokra, majd helyezd hőálló tálba. Amikor a víz gyöngyözik, a tálat helyezd fölé, ügyelve, hogy az edény alja ne érintkezzen a vízzel. A csokit folyamatosan kavargatva melegítsd, amíg szépen megolvad, a folyamat 5 percet vesz igénybe. A csokihoz kevés vaj, olaj vagy tej is kerülhet, de csak minimális mennyiségben, ezektől sokkal fényesebb lesz a bevonó.
Mikróban is működik
Mikró a legtöbb konyhában helyet foglal, van, aki szereti használni, felfedezni rejtett képességeit, míg másnál inkább csak díszként foglalja a konyhapultot. Hogy ne csak porfogó legyen, kísérletezz vele, akár a csokit is felolvaszthatod benne. Egyszerű, bevált praktika, de rizikós, mivel 1 másodperc is elég, és a csoki menthetetlenül megég. Mivel minden mikró más, az az örök érvényű szabály, hogy olvasztás során folyton ellenőrizd a csokit.
A menet a következő, egy mikrózható tálba tördeld bele a csokit, majd 3-5 másodpercre indítsd el a gépet, vedd ki, keverd át és ismételd a folyamatot addig, amíg megolvad. Az olvasztás nem tarthat sokáig, mivel leéghet a csoki, összesen 15-20 másodpercet vehet igénybe a procedúra.
Elrontott csokimáz javítása
Ha leégett a csoki, akkor nincs lehetőséged korrigálásra, ha azonban összeugrott vagy darabos lett, azzal még tudsz mit kezdeni. Adj még hozzá csokit, vagy csorgass hozzá meleg tejet vagy tejszínt. Magas zsírtartalmú tejszínnel ganache lesz belőle, melyet bonbonok, pohárdesszertek és torták készítésénél használhatsz.
Tipp, amitől még finomabb lesz a csokimáz
- A csoki remekül kombinálható, az olvasztott édességhez adj egy teáskanálnyi kávét vagy kevesebbet, így sokkal élvezetesebbé teszed a bevonót.
- Talán furán hangzik, de sóval is érdemes párosítani a csokit. Csak egy csipetnyit használj, a só elnyomja a keserű ízt, az édeset viszont kiemeli.
Fotók: Getty Images