Így pucold meg a csonthéjas magvakat könnyedén: bevált módszert mutatunk

pucolas
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A csonthéjas magvak közül sokat használunk úgy a süteményekben és különböző fogásokban, hogy nemcsak a csontos héjat, de a termésen lévő vékony, hártyás réteget is lepucoljuk róla. Ahhoz, hogy mindez ne legyen küzdelmes, megmutatjuk a tuti módszert!

Mivel a csonthéjasok egy részének a héja keserű – pl. földimogyoró, mandula, mogyoró –, ezért ezeket célszerű felhasználás előtt teljesen megtisztítani, főleg, ha sütibe vagy tortába szánjuk őket. 

A legegyszerűbb módja a pucolásnak az úgynevezett blansírozás. Ekkor a magokat egy kisebb tálba teszed, leöntöd forró vízzel, majd a mag típusától függően 5-10 percig állni hagyod benne.

pucolas

Az idő leteltével leszűröd a magvakat, majd hirtelen lehűtöd őket. Ezt megteheted folyó vízzel vagy jégkockákkal is egyaránt. Ezzel a mozzanattal, mondjuk úgy, hogy sokkolni fogod a magokat, amelyek egyrészt nem puhulnak tovább, másrészt szinte leomlik majd róluk a külső héj.

pucolas

Innentől kezdve pedig már csak az ujjaidra lesz szükséged a pucoláshoz, avagy konyharuhára, esetleg papírtörlőre, amivel szépen le tudod majd dörzsölni róluk a héjat. Ha vizuális típus vagy, akkor itt meg is tudod nézni, hogyan néz ki ez a folyamat a gyakorlatban:

Tipp

Ha diót pucolnál, amelynek sokkal egyenetlenebb a felszíne, mint például a mandulának, akkor próbáld ki azt, hogy egy serpenyőben kicsit előpirítod a szemeket, majd alaposan megdörzsölöd őket konyharuhával. 

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon