![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így pucold meg a csonthéjas magvakat könnyedén: bevált módszert mutatunk
![pucolas](https://kep.index.hu/1/0/5132/51322/513226/51322621_3912585_01f1df9d29ee99ec894082f07fd12678_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A csonthéjas magvak közül sokat használunk úgy a süteményekben és különböző fogásokban, hogy nemcsak a csontos héjat, de a termésen lévő vékony, hártyás réteget is lepucoljuk róla. Ahhoz, hogy mindez ne legyen küzdelmes, megmutatjuk a tuti módszert!
Mivel a csonthéjasok egy részének a héja keserű – pl. földimogyoró, mandula, mogyoró –, ezért ezeket célszerű felhasználás előtt teljesen megtisztítani, főleg, ha sütibe vagy tortába szánjuk őket.
A legegyszerűbb módja a pucolásnak az úgynevezett blansírozás. Ekkor a magokat egy kisebb tálba teszed, leöntöd forró vízzel, majd a mag típusától függően 5-10 percig állni hagyod benne.
![pucolas](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5132/51322/513225/51322563_2e87fede310dbea0eb879916174372fa_wm.jpg)
Az idő leteltével leszűröd a magvakat, majd hirtelen lehűtöd őket. Ezt megteheted folyó vízzel vagy jégkockákkal is egyaránt. Ezzel a mozzanattal, mondjuk úgy, hogy sokkolni fogod a magokat, amelyek egyrészt nem puhulnak tovább, másrészt szinte leomlik majd róluk a külső héj.
![pucolas](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5132/51322/513225/51322569_833c216760f079eaefdd2e6a7d3ec438_wm.jpg)
Innentől kezdve pedig már csak az ujjaidra lesz szükséged a pucoláshoz, avagy konyharuhára, esetleg papírtörlőre, amivel szépen le tudod majd dörzsölni róluk a héjat. Ha vizuális típus vagy, akkor itt meg is tudod nézni, hogyan néz ki ez a folyamat a gyakorlatban:
Tipp
Ha diót pucolnál, amelynek sokkal egyenetlenebb a felszíne, mint például a mandulának, akkor próbáld ki azt, hogy egy serpenyőben kicsit előpirítod a szemeket, majd alaposan megdörzsölöd őket konyharuhával.
Fotók forrása: Getty Images