Hogyan tudod kiolvasztani a leghatékonyabban a fagyott csirkemellet? 5 módszert mutatunk

csirkemell cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Biztosan veled is előfordult már, hogy eszedbe jutott egy klassz étel, de elfelejtetted kivenni hozzá a húst, jelen esetben a csirkemellet a mélyhűtőből. Mutatunk néhány módszert, hogy hogyan tudsz mégis hamar vacsorát tenni az asztalra.

Ilyen bakik számtalanszor előfordulnak, és bár biztos, te is mindig megfogadod, hogy előrelátóbb leszel, mégis előfordul, hogy bent marad a fagyasztóban a főzésre vagy sütésre szánt alapanyag. A Kitchn kipróbált néhány módszert, amelyet értékelt is, hogy te is el tudd dönteni, számodra melyik a legkényelmesebb vagy leghatékonyabb.

Fontos, hogy a már kiolvasztott húst tilos visszafagyasztani, így amennyit elővettél, azt fel is kell dolgozni. A felengedett csirkemellet készítsd el kefires-fűszeres bundában, és máris kész a tökéletes ebéd vagy vacsora. Ezeket az ételeket pedig inkább ne fagyaszd le, teljesen más lesz az állaguk felengedés után.

fagyott csirkemell belső

Kiolvasztás mikrohullámú sütőben 

Amikor a legjobban sietsz, akkor ez a módszer a leggyorsabb, kérdés, hogy mennyire tesz jót a hús minőségének. A kiolvasztási idő körülbelül 4 perc úgy, hogy félidőben meg kell fordítani a húst. A fagyasztóból kivett húst tedd egy edénybe, takard le és így tedd a mikróba. Tedd olvasztás funkcióra és állítsd be az időt. Sajnos a csirke széle kifehéredik és kicsit kiszárad, amitől a minősége is rosszabb lesz. Ugyan a hús tökéletesen kiolvad, de már az illatán is érződik, hogy ez messze nem a legjobb módszer. 

Kiolvasztás leolvasztótálcán

A leolvasztótálca egy speciális, fémből készült tálca, amely a szobahőmérsékletű levegőt a fagyasztott csirkemellre vezeti, a hús felszínéről érkező hideget pedig a tálcába. A tálcát meg tudod vásárolni az interneten, így te is kipróbálhatod, hogy nálad beválik-e. A módszer hátránya, hogy viszonylag lassú, nagyjából egy óra után meg kell fordítani a csirkemellet, amely körülbelül 2 óra alatt olvad ki. A minősége tökéletes marad, a színében sem lesz eltérés. Ez a módszer nem sokkal gyorsabb, mintha a szabad levegőn hagynád, így viszonylag drága mulatság egy ilyen eszköz beszerzése csak azért, hogy megspórolj egy kevés időt.

csirkemell álló ok

Kiolvasztás hideg folyóvízben

A módszer lényege, hogy folyamatosan folyatni kell a hideg vizet a csirkére. Kicsit pazarlónak hangzik, viszont hatékonyabb és gyorsabb, mintha egy tál vízbe téve várnád, amíg a csirke kiolvad. A húst egy simítózáras tasakban tedd a tálba, úgy folyasd rá a vizet. A csirke nem fog elszíneződni, a felesleges lé a zacskóban marad, amit utána kiönthetsz. Nagyjából egy órát szánj rá, hogy teljesen kiolvadjon. A módszer óriási hátránya, hogy rengeteg vizet pazarolsz el közben, és csak fél órát nyersz ahhoz képest, mintha egy tál vízbe téve várnád, amíg kiolvad a hús. 

Kiolvasztás egy éjszakán át a hűtőben

Ez a leglassabb, viszont a legbiztonságosabb módszer. A még fagyott csirkemellet csomagolással együtt tedd át a hűtőszekrénybe és hagyd, hogy egy éjszakán át, nagyjából 9 óra alatt magától felolvadjon. A módszer akkor működik, ha nem vagy időhöz kötve és csak másnap van szükséged a húsra. Akkor sem túl hatásos, ha több kiló csirkét szeretnél kiolvasztani, ebben az esetben nem lesz elég hozzá egy éjszaka. 

csirkemell belső ok

Kiolvasztás 30 percenként cserélt hideg vízben

Ez egy nagyon jó módszer, és csak fél órával tart tovább, mintha folyamatosan folyatnád a húsra a vizet. A csirkét az eredeti csomagolásában tedd egy tálba, amit tölts tele vízzel. Takard le egy nehezebb tárggyal, hogy a hús ne tudjon feljönni a víz tetejére és mindenhol egyenletesen érje a víz. Félóránként cseréld ki a vizet. Arra figyelj, hogy a zacskó ne legyen lyukas, mert akkor a húsban lévő baktériumok kiszabadulhatnak. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük