![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Hogyan tároljuk a zöldfűszert, hogy tovább maradjon friss? 4 praktikát mutatunk
![fűszerek fellógatva](https://kep.index.hu/1/0/2967/29679/296790/29679055_2278329_713190839441ecb75d1921937278e6b1_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Bár az igazán jó fűszer a friss, amit a kiskertünkből szedünk és azonnal az ételbe kerül, ez sok esetben nem kivitelezhető. Ne keseredjünk el, van olyan módszer, amivel tovább maradnak frissek a korábban leszedett fűszerek is.
A zöldfűszerek sokkal finomabb aromát adnak az ételnek, így érdemes tartani belőlük otthon. Nem kell óriási készletet felhalmozni, de igyekezzünk frisset beszerezni. A frissből pedig magunk is tehetünk el úgy, hogy az aromáját a lehető legtovább megőrizze.
Ahogy a fűszerek megértek, azonnal vágjuk le őket. Az egynyáriakat húzzuk ki gyökerestől, az évelőket szárral együtt vágjuk le, minél közelebb a gyökeréhez. Miután leszedtük a fűszereket, alaposan mossuk meg őket. Óvatosan bánjunk velük, ha dörzsöljük, a levelek könnyen megsérülnek és elvesztik az aromájukat. Érdemes egy spriccelős üvegbe vizet tenni, azzal permetezni a növények levelét, majd óvatosan letörölgetni róluk a nedvességet. A felesleges vizet itassuk fel papírtörlővel.
Lógassuk fel
A legegyszerűbb és leghatékonyabb mód a fűszernövények tartósítására, ha fejjel lefelé fellógatjuk őket. Így a minőségüket is könnyebben megőrzik. Ahhoz, hogy a fűszer jól kiszáradjon, érdemes néhány lépést betartani.
A növény alsó leveleit csipkedjük le. Maximum tíz szálat kössünk össze, hogy kellőképpen ki tudjanak száradni. Keressünk egy száraz, meleg és sötét helyet a lakásban, ahol nincs több 20 foknál. A fűszereket hagyjuk 3 hétig száradni, időnként ellenőrizzük őket. A vastagabb szárú fajták tovább száradnak, mint a vékonyak. Ha már tudjuk morzsolni a leveleket, mert annyira megszáradtak, akkor van kész a fűszerünk. Attól függően morzsoljuk, hogy mibe szeretnénk felhasználni a leveleket. A kész fűszereket tegyük tiszta, jól zárható üvegbe, majd írjuk rá a tartalmát és a csomagolás dátumát. Az így készült fűszerek maximum egy évig tárolhatók.
Fagyasszuk
Fagyasztással is megőrizhetjük a fűszernövények ízét és aromáját, illetve a főzést is megkönnyíthetjük. Egyes fajták könnyebben, mások nehezebben fagyaszthatók, győződjünk meg róla, melyik hogy reagál erre a fajta tartósításra. A bazsalikom, a petrezselyem és a tárkony szuperül fagyasztható fűszerek. Első lépésként válasszuk ki a fagyasztani kívánt növényeket. Szedjük le a leveleket, jól mossuk, majd szárítsuk meg, tegyük egy tartóba. A legjobb egy jégkockatartó, amelyben jól ki tudjuk porciózni az adagokat.
A fűszerek 3 hónapig tárolhatók így. Ha fagyasztás előtt jéghideg vízbe mártjuk őket és úgy tesszük be a fagyasztóba, további három hónappal növelhetjük meg az eltarthatóságukat.
Tároljuk olívaolajban
Az olajban tárolt fűszerektől az olajunk is különleges ízt és aromát kap, de a konyhánk is mutatósabb lesz. A fűszereket jól mossuk, majd szárítsuk meg, és tegyük jól zárható üvegek aljára. Öntsük fel extra szűz olívaolajjal, majd mindennap kicsit rázogassuk, hogy a fűszeres íz mindenhol átjárja. Körülbelül 4 hét után szűrjük le az olajat és a fűszereket dobjuk ki. Hűvös helyen tárolva fél évig eláll.
Szárítsuk ki
A leszedett fűszernövényeket fektessük papírtörülközőre. Tegyünk rájuk egy újabb papírréteget, majd egy újabb sor fűszert, végül fedjük le egy újabb papírral. Hagyjuk száradni néhány napig. Minél vastagabbak a levelek vagy minél nagyobb páratartalom van a lakásunkban, a növények annál nehezebben fognak kiszáradni. Utána összemorzsolhatjuk őket és zárható üvegekben tárolhatjuk.
Fotó: Getty Images