Hogyan tároljuk a zöldfűszert, hogy tovább maradjon friss? 4 praktikát mutatunk

fűszerek fellógatva
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bár az igazán jó fűszer a friss, amit a kiskertünkből szedünk és azonnal az ételbe kerül, ez sok esetben nem kivitelezhető. Ne keseredjünk el, van olyan módszer, amivel tovább maradnak frissek a korábban leszedett fűszerek is.

A zöldfűszerek sokkal finomabb aromát adnak az ételnek, így érdemes tartani belőlük otthon. Nem kell óriási készletet felhalmozni, de igyekezzünk frisset beszerezni. A frissből pedig magunk is tehetünk el úgy, hogy az aromáját a lehető legtovább megőrizze. 

Ahogy a fűszerek megértek, azonnal vágjuk le őket. Az egynyáriakat húzzuk ki gyökerestől, az évelőket szárral együtt vágjuk le, minél közelebb a gyökeréhez. Miután leszedtük a fűszereket, alaposan mossuk meg őket. Óvatosan bánjunk velük, ha dörzsöljük, a levelek könnyen megsérülnek és elvesztik az aromájukat. Érdemes egy spriccelős üvegbe vizet tenni, azzal permetezni a növények levelét, majd óvatosan letörölgetni róluk a nedvességet. A felesleges vizet itassuk fel papírtörlővel. 

Lógassuk fel

A legegyszerűbb és leghatékonyabb mód a fűszernövények tartósítására, ha fejjel lefelé fellógatjuk őket. Így a minőségüket is könnyebben megőrzik. Ahhoz, hogy a fűszer jól kiszáradjon, érdemes néhány lépést betartani.

A növény alsó leveleit csipkedjük le. Maximum tíz szálat kössünk össze, hogy kellőképpen ki tudjanak száradni. Keressünk egy száraz, meleg és sötét helyet a lakásban, ahol nincs több 20 foknál. A fűszereket hagyjuk 3 hétig száradni, időnként ellenőrizzük őket. A vastagabb szárú fajták tovább száradnak, mint a vékonyak. Ha már tudjuk morzsolni a leveleket, mert annyira megszáradtak, akkor van kész a fűszerünk. Attól függően morzsoljuk, hogy mibe szeretnénk felhasználni a leveleket. A kész fűszereket tegyük tiszta, jól zárható üvegbe, majd írjuk rá a tartalmát és a csomagolás dátumát. Az így készült fűszerek maximum egy évig tárolhatók. 

Fagyasszuk

Fagyasztással is megőrizhetjük a fűszernövények ízét és aromáját, illetve a főzést is megkönnyíthetjük. Egyes fajták könnyebben, mások nehezebben fagyaszthatók, győződjünk meg róla, melyik hogy reagál erre a fajta tartósításra. A bazsalikom, a petrezselyem és a tárkony szuperül fagyasztható fűszerek. Első lépésként válasszuk ki a fagyasztani kívánt növényeket. Szedjük le a leveleket, jól mossuk, majd szárítsuk meg, tegyük egy tartóba. A legjobb egy jégkockatartó, amelyben jól ki tudjuk porciózni az adagokat.

fagyasztott fűszerek

A fűszerek 3 hónapig tárolhatók így. Ha fagyasztás előtt jéghideg vízbe mártjuk őket és úgy tesszük be a fagyasztóba, további három hónappal növelhetjük meg az eltarthatóságukat. 

Tároljuk olívaolajban 

Az olajban tárolt fűszerektől az olajunk is különleges ízt és aromát kap, de a konyhánk is mutatósabb lesz. A fűszereket jól mossuk, majd szárítsuk meg, és tegyük jól zárható üvegek aljára. Öntsük fel extra szűz olívaolajjal, majd mindennap kicsit rázogassuk, hogy a fűszeres íz mindenhol átjárja. Körülbelül 4 hét után szűrjük le az olajat és a fűszereket dobjuk ki. Hűvös helyen tárolva fél évig eláll.

Szárítsuk ki

A leszedett fűszernövényeket fektessük papírtörülközőre. Tegyünk rájuk egy újabb papírréteget, majd egy újabb sor fűszert, végül fedjük le egy újabb papírral. Hagyjuk száradni néhány napig. Minél vastagabbak a levelek vagy minél nagyobb páratartalom van a lakásunkban, a növények annál nehezebben fognak kiszáradni. Utána összemorzsolhatjuk őket és zárható üvegekben tárolhatjuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük