A tea mint fűszer: 5 tippet mutatunk, mit ízesíthetsz vele
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Így készíts házi zöldségalaplevet: a héjak sem mennek kárba
Pirított hagyma házilag: ropogós feltét 3 hozzávalóból
A kellemes, édeskés aromájú, nyugtató hatású teákat különböző finomságok készítésénél is bevetheted. Különleges levesek és sütemények ízesítésére is alkalmasak.
Beköszöntött az ősz, ez pedig egyet jelent a bekuckózással. Ilyenkor sokkal gyakrabban hódolunk a teák varázsának: a gyümölcsös vagy gyógyteák jólesnek a testnek és léleknek egyaránt.
A gyümölcsös teákat az ízük miatt szeretjük, míg a nyugtató teák a háborgó lélek gyógyszerei. Olykor mindenkit elkap a stressz, ilyenkor pedig vágyunk a nyugalomra. Egy csésze kamillatea, levendulatea vagy citromfűtea csodát tesz. A finom és nyugtató hatással bíró teákat érdemes felfedezni és a konyhaművészetben is alkalmazni.
Sokan nem is gondolnák, mennyi finomság ízesítésénél vethetők be, levesek, édességek és még a rizottó vagy a különleges halas fogások ízesítésénél is kipróbálhatók. Most néhány ötletet adunk, hogyan használható a tea, ha fűszerként vetnéd be.
Gyümölcsleves
Az őszi szezon egyik kedvence az alma. Az almából rengetegféle finomság készülhet, például leves is. Az alma fő fűszere a fahéj, amely mellé érdemes citromfüvet is tenni. A citromfű csökkenti az izgatottságot, az ingerlékenységet, megnyugtatja a háborgó lelket és a kavargó gondolatokat is lecsillapítja. A citromfüvet használhatod frissen, vagy a szálas citromfűteából használj egy csipetnyit.
A citromfű nemcsak almaleveshez kerülhet, hanem körtéhez és szilvához is, sőt még a sütőtökkrémleveshez is illik.
Keksz
A finom porhanyós kekszek ízesítésénél is érdemes kipróbálni a teát. A legjobb, ha a bevált vajas kekszet dobod fel valamilyen különleges aromával, ilyen a levendulatea, citromfűtea, macskagyökértea vagy a matchatea.
Muffin
A muffin tésztájában is elfér a tea. A sima alaprecepthez keverhetsz egy kis citromfűteát, rózsateát, levendulateát vagy matchateát. Ha bájos minitorta lesz a muffinból, melynek tetején krém tündököl, akkor a legjobb, ha a vajkrémhez keversz a már említett teákból egy-két csipetnyit.
Hummusz
A csicseriborsó-kence ízesítésével érdemes merésznek lenni. A kence lehet pikáns vagy egészen különleges. Ha igazi gasztrofelfedező vagy, akkor kamillateával vagy citromfűteával dobd fel a finomságot.
Fagyi
A házi fagyi gép nélkül is készülhet ezerféle ízben. A sima vaníliafagyi-receptet felturbózhatod levendulateával, rózsateával vagy kamillateával. Az így készült nyalánkság finom és nyugtató hatással is bír.
Matchás tiramisu
Hozzávalók 25 x 17 cm-es formához
- 600 g selyemtofu (kemény)
- 100 ml juharszirup (vagy más folyékony édesítő)
- 50 ml olvasztott kókuszolaj
- 2 tk. vaníliakivonat
- 0.5 tk. só
- 1 ek. citromlé
- 1 csipet kurkuma (a színezéshez)
- 1.5 tk. matcha por
- 100 ml forró víz (80 fokos)
- 1 ek. natúr, cukrozatlan pisztáciavaj (opcionális)
- 20 db babapiskóta (tojás- és tejmentes)
- 1 marék pirított, apróra vágott pisztácia
- 2 tk. matcha por (a szóráshoz)
Elkészítés:
Először készítsük el a krémet. Ehhez tegyük a selyemtofut, a juharszirupot, a vaníliakivonatot, az olvasztott kókuszolajat, a citromlevet, a kurkumát és sót turmixgépbe, és alaposan dolgozzuk össze. Tegyük hűtőbe fél órára, hogy picit dermedjen.
A matcha port keverjük csomómentesre a forró vízzel, és keverjük el benne a pisztáciavajat (ha használunk).
Rétegezzük közepes jénaiba vagy tálba a hozzávalókat: kenjünk kevés krémet az edény aljára, majd sorakoztassuk rá a babapiskóta felét. Locsoljuk rá a matcha felét, és várjunk pár percet, amíg a babapiskóta magába szívja. Ezután jöhet a maradék krém fele, majd ismételjük meg a folyamatot. Simítsuk egyenletesre a krémet, és tegyük hűtőbe éjszakára.
Szeletelés előtt szórjuk meg matcha porral és pisztáciadarabokkal.
Fotók forrása: Getty Images