Így készíts fűszerpaprikát házilag: a szárítástól mutatjuk a lépéseket
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
Nincs is annál jobb, mintha a fűszerpaprikát te magad, otthon készíted el. Ezúttal ennek a lépéseit segítünk elsajátítani.
Technikailag szinte bármilyen paprika alkalmas házi fűszerpaprika készítésére. Chiliből készíthetsz csípős paprikaport, csemegéből pedig édeset. A paprikafajtákat keverheted is egymással, sőt, ha szárítás közben megfüstölöd, akkor még füstös ízt is tudsz neki kölcsönözni.
Láss hozzá a paprikákhoz!
Mivel a chilipaprikában lévő kapszaicin a te bőrödet is irritálhatja, ezért érdemes gumikesztyűben nekiveselkedni a projektnek.
A paprika szárítása
A cél az, hogy az összes nedvességet kivonjuk a paprikából. Ehhez a legegyszerűbb mód, ha aszalógépbe tesszük a paprikákat. Az aszalógép szépsége, hogy alacsony hőmérséklet-tartományával talán ez a legalkalmasabb módszer a paprikák fokozatos kiszárítására, hiszen ezek a gépek már általában rendelkeznek termosztáttal, ventilátorral és időzítővel is.
A folyamat
Először is mosd meg a paprikákat és csepegtesd le őket. Ezután vágd fel őket kb. 1,3 cm-es csíkokra. Mivel a magok is jelentős erőt hordoznak magukban, így attól függően, hogy mennyire szeretnél erős, csípős paprikás ízt, aszerint távolítsd el akár az összes magot, vagy csak néhányat.
Az előkészített paprikacsíkokat helyezd el az aszalógép tálcáin, majd kapcsold be a készüléket 55-60 fok közötti hőmérsékletre.
Ha a géped rendelkezik mindenféle kiegészítővel – termosztát, ventilátor –, akkor csak néhányszor forgasd meg őket. Értelemszerűen, ha picit egyszerűbb gépet használsz, akkor többször kell megforgatni a paprikacsíkokat.
Mennyi a paprika szárítási ideje aszalógépben?
Ez az idő kb. 12 óra, vagy amikorra a paprika olyannyira ki nem szárad, hogy szinte eltörik a kezedben. Ilyenkor egyébként érdemes lecsökkenteni a hőt, és még pár órát benne hagyni a paprikákat a gépben, hogy biztosan minden nedvesség távozzon belőle.
A szárítást követően hagyd teljesen kihűlni a paprikákat, majd tedd bele egy jól záródó üvegbe. Hűvös, száraz és sötét helyen tárold addig, amíg meg nem őrlöd, hogy fűszerpaprikát kapj belőle.
Paprikaszárítás gép nélkül
Ezt a módszert főként a nagyszüleink használták még, vagy használják ma is előszeretettel. Ennek a lényege, hogy a megmosott és lecsepegtetett paprikákat fel kell fűzni egy hosszú madzagra vagy cérnára.
Ehhez fűzz cérnát a tűbe, majd szúrd át a paprikák kalapját úgy, hogy egymástól olyan távolságra legyenek, hogy járjon közöttük a levegő. Hogyha nem akarsz tűvel bíbelődni, rá is csomózhatod egyesével a paprikákat egy madzagra vagy cérnára.
A cérna vagy madzag két végén legyen hurok, hogy könnyebb legyen felakasztani. Ez a módszer egy igen lassú folyamat, így ezzel akkor próbálkozz, ha több heted is van rá, hogy kivárd az eredményt. A paprikák méretétől, az adott hőmérséklettől és a páratartalomtól is függ, hogy mennyi idő alatt megy végbe a folyamat.
Hogyan ne szárítsd a paprikát?
Kézenfekvő lenne azt írni, hogy tedd ki a tűző napra nyáron. De egyrészt a nyár véges, másrészt pedig az erős napfény hatására a paprikák megfakulnak, és az ízükből is veszíthetnek.
A másik probléma, ha túl párás helyre akasztod őket, mert akkor a penész lehetősége fenyeget.
Hol szárítsd a paprikát?
A legjobb hely számukra egy száraz kamra vagy spájz, ami sötét vagy árnyékos és nincs direkt napfény.
Fontos, hogy mivel ennél a módszernél magokkal együtt szárítod ki a paprikákat, így az erejük is bennük marad, míg a szárítógépes megoldásnál nem. Viszont, ha nem szeretnéd, hogy erős legyen, mielőtt ledarálod a paprikákat, ugyanúgy ki tudod őket magozni, vagy csak párat bennük hagyni, így kialakítva a számodra is ideális csípősséget.
Hogyan őröld meg a paprikát?
Ha picit túlzásba estél a paprikaszárítással, akkor se ess kétségbe, mert nem kell rögtön mindet megőrölnöd, csak azért, mert sok lett.
A porrá őrléshez többféle eszközt is használhatsz. Legyen szó kávédarálóról vagy akár mozsárról, mindegyikkel szép eredményeket fogsz elérni.
Ha ledaráltad a kívánt paprikamennyiséget, hogy valóban port kapj, szitáld le azt egy sűrű fonású szűrőn. Ezáltal, bármely szárítási módszert is válaszd, biztosan nem kerül majd bele a porba se több, se kevesebb erő és héj, mint amennyit tényleg szeretnél.
Hogyan tárold az őrölt paprikát?
A megőrölt paprikát minden esetben jól záródó üvegedényben tárold, lehetőleg sötét és hűvös helyen.
Fotó forrása: Getty Images