Hogyan főzzünk gluténmentes tésztát, hogy ugyanolyan finom legyen, mint a hagyományos?

gluténmentes tészták
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A gluténmentes táplálkozás mára annyira beépült a köztudatba, hogy teljesen természetes, ha valaki így étkezik. Amellett, hogy a kamra kínálatát is át kell alakítanunk, a gluténmentes alapanyagok feldolgozása is kicsit más technológiát kíván.

A gluténérzékenység ma már egyre gyakoribb probléma, így a boltokban sem számít ritkaságnak, ha a vásárlók gluténmentes termékeket keresnek. Ezek kicsit más állagúak, ízvilágúak, mint a hagyományos lisztből készült társaik, de kis odafigyeléssel el lehet őket úgy készíteni, hogy ne vagy csak minimálisan érezzük a különbséget. 

Hogyan főzzünk gluténmentes tésztát?

A gluténmentes tésztáknál az egyik fő probléma, hogy a megfőtt tészta nyúlós, ragacsos masszává válik. Ha betartunk pár szabályt, akkor mégis ízletes marad a tésztánk. 

Míg a hagyományos tésztát kétszeres mennyiségű, a gluténmentes változatot négyszeres mennyiségű vízben főzzük ki. Így megakadályozzuk a szálak összetapadását. A víz ne csak ímmel-ámmal forrjon, hanem igazán erősen lobogjon, mielőtt beletesszük a tésztát. A vizet só nélkül melegítsük, mikor már forr, akkor sózzuk, és ha újra elkezd lobogni, dobjuk bele a főznivalót. 

gluténmentes makaróni

Olaj nem kell a főzővízbe, mert csak a víz tetején fog úszni és a tészta is csúszni fog tőle. Inkább kevergessük gyakrabban, akkor nem ragad össze. A tésztát lefedve főzzük, így biztosítjuk a víz folyamatos forrását. Hiába van a zacskón a főzési idő, érdemes kóstolgatni, hogy ne főjön szét. Akkor jó, ha ruganyos, de nem túl puha. Ha túlfőtt, akkor egy ragacsos masszát kapunk, ami egyrészt nem túl szívderítő látvány, másrészt nincs az a szósz, amivel fel tudnánk javítani. A tészta főzővizéből ilyenkor is érdemes félretenni, jót fog tenni a mártásnak. 

Ha pedig megfőztük, együk is meg azonnal, mert ezek a tészták bizony a legkevésbé sem jók újramelegítve. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon