Így válassz mézédes görögdinnyét: kerüld el a vízízű darabokat

görögdinnye
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha nyár, akkor görögdinnye, az édes, lédús gyümölcsöt nem lehet nem szeretni, viszont könnyedén bele lehet futni vízízű darabokba, főleg a szezon elején.

Ha már görögdinnye-vásárlásra adod a fejedet, érdemes körültekintően választani, ugyanis ha íztelen darabot fogsz ki, akkor nem egy szelet, hanem egy egész, többkilós gyümölcs mehet kárba. Ez nemcsak azért probléma, mert sok pénzt dobsz ki az ablakon, hanem mert rengeteg vitamintól is megfosztod magadat, ráadásul a dinnye több mint 90%-a víz, így hidratálás szempontjából sem utolsó.

Min múlik a siker? Kopogtatni kell? A színe a fontos? Az alábbi cikkben összeszedtük, mi mindenre érdemes figyelni, hogy édes dinnyét tegyél a kosaradba.

Egész vagy szelet?

Természetesen akkor van a legkönnyebb dolgod, ha meg lehet lékelni a dinnyét, esetleg szeletet veszel, hiszen akkor a belsejét is látod, és meg is tudod kóstolni. Ha szép vörös a színe, biztosan édes lesz. Ha viszont egész dinnyét vásárolsz, közel sem ilyen egyszerű a helyzet.

Fehér folt

Minden dinnyén található egy fehéres-sárgás folt, ez azt jelzi, hogy ott érintkezett a gyümölcs a szántófölddel. Ha ez a rész nagyon világos vagy fehér, nagy eséllyel vízízű dinnyével van dolgod, ha viszont egészen sárga, majdnem biztos, hogy érett, édes gyümölcsöt vihetsz haza.

dinnye3

Barna foltok/csíkok

Ha a dinnyén barnás-szürkés hálószerű foltokat vagy csíkokat látsz, az a beporzás mértékére utal, úgyhogy nem kell tartani tőle. Minél több rajta az ilyen jellegű szépséghiba, annál több beporzás érte, és annál édesebb a dinnye.

Kocsány

A kocsány árulkodó jel, már ha rajta hagyják a dinnyén. Ha még zöld, majdnem biztos, hogy éretlen a dinnye, ha viszont barna és elszáradt, nyugodt lehetsz afelől, hogy belül édes. Mivel a dinnye nem utóérő gyümölcs, erre különösen figyelni kell.

dinnye2

Méret

Nem feltétlenül a legnagyobb dinnye a legjobb, érdemes a közepesek közül válogatni, viszont akármekkorát is választasz, mindig mérd le a tömegét, hasonlíts akár össze többet. Az azonos méretűekből mindig a nehezebbet vedd meg.

Kopogtatás

Talán ez az egyik legnépszerűbb módja a dinnye kiválasztásának, mégis sokan nem tudják, milyen hangot kell hallani, ha finom gyümölcsöt vinnének haza. Az a jó, ha kong, akár még visszhangzik is kicsit, ha viszont tompa hangot hallat, majdnem biztos, hogy kásás a dinnye. Ezt a módszert inkább a szezon vége felé érdemes alkalmazni, amikor a túlérett dinnyét szeretnéd kiszűrni.

dinnye1

Ütögetés

Ha a kezedbe veszed a dinnyét és picit megütögeted, azt kell érezned, hogy rezeg. Ha így van, biztosan mézédes dinnyével van dolgod – erről itt írtunk korábban. 

Romlásnak indult?

Ha út szélén vásárolod a dinnyét, ahol nagy kupacban állnak, sose az alsó darabokat vedd meg, mert azok megnyomódhatnak és könnyen romlásnak indulhatnak. Ha a végeken, a bibepontnál nedvesség látható, akkor már lehet, hogy romlott gyümölccsel van dolgod.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük