![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így pucold okosan a gránátalmát: semmi nem megy kárba a gyors módszerrel
![Granatalma pucolas c](https://kep.index.hu/1/0/4588/45881/458819/45881910_3499280_af4aa3e63add561e771ad039a22f61bf_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A gránátalma-pucolásban nincsen semmi ördöngösség, mindössze ismerni kell a jól működő praktikákat. Ezekből hoztunk most egy válogatást, és egy szuper videót is mutatunk, hogy könnyebb legyen követni a folyamatot!
A hűvösebb idők beálltával és az ünnepi időszak közeledtével egyre többször kerül a bevásárlókosarakba ez a csodaszép és különleges gyümölcs.
Sokszor azonban csak otthon merül fel a kérdés, hogyan is fogjunk neki a pucolásnak, és egyáltalán melyik felével indítsunk, hogy a lehető legkevesebb menjen kárba az értékes gyümölcsből. Na meg persze az is fontos szempont, mennyire koszol, hiszen ha nem figyelünk, hamar beterítheti az egész konyhát a bíborvörös gránátalmalé.
Azonban a nehézkes és elsőre bonyolultnak tűnő tisztítás ellenére is érdemes rendszeresen fogyasztani a gránátalmát magas rost-, C- és K-vitamin-, illetve folsav- és káliumtartalma miatt. Emellett tele van antioxidánsokkal, gyulladás- és vérnyomáscsökkentő hatású, és még a „rossz”, HDL-koleszterin szintjét is képes kordában tartani. Na és persze nagyon finom is!
![Granatalma pucolas 1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4588/45881/458819/45881942_e7b82b1cf614a04b68c0f71e719f7555_wm.jpg)
Így pucold lépésről lépésre
- Először is egy éles késsel ejts kör alakú bemetszést a gyümölcs tetején, körülbelül a felső negyedénél, mintha egy narancsot készülnél megpucolni.
- Óvatosan vágd körbe ezt a részt, hogy az alatta lévő magok ne sérüljenek, és emeld le a héjdarabot.
- Láthatod, hogy a gyümölcs belső héja 4-5 kisebb cikkelyre, rekeszre osztja a magokat. Keress egy ilyen hosszanti irányban végigfutó fehér héjat, és ejts bemetszést ennek a mentén. Ismételd meg a folyamatot a maradék három cikkely esetében is.
- Fogd két kézbe a gyümölcsöt, és óvatos mozdulatokkal nyisd szét a cikkelyeket. A vékony elválasztó hártyákról könnyedén le fognak válni a magok.
- Határozott mozdulattal távolítsd el a szétnyílt gránátalma közepéről a fehér hártyát.
- Kézzel vagy egy fakanál segítségével ütögesd egy tálba a magokat, ami pedig nem válik le könnyedén a héjról, azt kézzel csipegesd ki.
- Távolítsd el a magok közé keveredett fehér hártyákat, mert ezek keserűek, és elronthatják a gyümölcs ízét.
![Granatalma pucolas](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4588/45881/458819/45881948_343ef10d603dded0176ad11d1168ed16_wm.jpg)
Ha pedig ivólé formájában is kipróbálnád a gránátalmát, akkor arra is van egy szuper módszerünk, amit ebben a cikkünkben mutattunk be korábban.
Fotók: Getty Images