Így pucold okosan a gránátalmát: semmi nem megy kárba a gyors módszerrel
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
A gránátalma-pucolásban nincsen semmi ördöngösség, mindössze ismerni kell a jól működő praktikákat. Ezekből hoztunk most egy válogatást, és egy szuper videót is mutatunk, hogy könnyebb legyen követni a folyamatot!
A hűvösebb idők beálltával és az ünnepi időszak közeledtével egyre többször kerül a bevásárlókosarakba ez a csodaszép és különleges gyümölcs.
Sokszor azonban csak otthon merül fel a kérdés, hogyan is fogjunk neki a pucolásnak, és egyáltalán melyik felével indítsunk, hogy a lehető legkevesebb menjen kárba az értékes gyümölcsből. Na meg persze az is fontos szempont, mennyire koszol, hiszen ha nem figyelünk, hamar beterítheti az egész konyhát a bíborvörös gránátalmalé.
Azonban a nehézkes és elsőre bonyolultnak tűnő tisztítás ellenére is érdemes rendszeresen fogyasztani a gránátalmát magas rost-, C- és K-vitamin-, illetve folsav- és káliumtartalma miatt. Emellett tele van antioxidánsokkal, gyulladás- és vérnyomáscsökkentő hatású, és még a „rossz”, HDL-koleszterin szintjét is képes kordában tartani. Na és persze nagyon finom is!
Így pucold lépésről lépésre
- Először is egy éles késsel ejts kör alakú bemetszést a gyümölcs tetején, körülbelül a felső negyedénél, mintha egy narancsot készülnél megpucolni.
- Óvatosan vágd körbe ezt a részt, hogy az alatta lévő magok ne sérüljenek, és emeld le a héjdarabot.
- Láthatod, hogy a gyümölcs belső héja 4-5 kisebb cikkelyre, rekeszre osztja a magokat. Keress egy ilyen hosszanti irányban végigfutó fehér héjat, és ejts bemetszést ennek a mentén. Ismételd meg a folyamatot a maradék három cikkely esetében is.
- Fogd két kézbe a gyümölcsöt, és óvatos mozdulatokkal nyisd szét a cikkelyeket. A vékony elválasztó hártyákról könnyedén le fognak válni a magok.
- Határozott mozdulattal távolítsd el a szétnyílt gránátalma közepéről a fehér hártyát.
- Kézzel vagy egy fakanál segítségével ütögesd egy tálba a magokat, ami pedig nem válik le könnyedén a héjról, azt kézzel csipegesd ki.
- Távolítsd el a magok közé keveredett fehér hártyákat, mert ezek keserűek, és elronthatják a gyümölcs ízét.
Ha pedig ivólé formájában is kipróbálnád a gránátalmát, akkor arra is van egy szuper módszerünk, amit ebben a cikkünkben mutattunk be korábban.
Fotók: Getty Images