5 tipp, mire használd a hagymát: takarításnál is érdemes bevetni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A hagyma a magyar konyha lelke, az aromás zöldségtől lesz sűrű a pörkölt szaftja. Megfázás esetén is érdemes neki bizalmat szavazni, és még más célból is kipróbálhatod.
A hagyma sokoldalúan felhasználható zöldség, rengetegféle ételben elfér, és még nyersen is fogyasztható, igaz, csak akkor, ha épp nem randira készülsz.
Az intenzív aromával bíró zöldség rendkívül egészséges, bővelkedik E-, B1-, B2- és C-vitaminban. Sok benne az ásványi anyag, hatásos baktériumölő, megfázás idején is érdemes fogyasztani. Illóolajtartalmának köszönhetően fellazítja a légutat borító nyákos anyagot, a zöldségből készült tea a köhögést is csillapítja.
Gyógyító erejét régóta elismeri a népgyógyászat, a kolera és a pestis idején is csodaszerként tekintettek rá, mivel úgy vélték, a bőséges hagymafogyasztás erőssé és ellenállóvá teszi a szervezetet.
A hagymafajták közül a legismertebb a vöröshagyma, de népszerű még a lila, póré-, medve-, gyöngy- vagy az újhagyma. Ezek színben és ízben is különböznek, van köztük erőteljesebb és gyengébb zamatú. A magyar konyhában kötelező a hagyma, szinte bármilyen ételben elfér, de még önálló fogások is készülhetnek belőle, ilyen a francia hagymaleves vagy a rántott hagymakarika.
A zöldség nagyon sokoldalú, érdemes bevetni takarításnál, a szépségápolásban és még a szúnyogcsípés kezelésében is hatásos lehet. Mutatjuk a kedvenc praktikáinkat!
Újjávarázsolja a grillrácsot
Tavasszal indul a kerti sütögetések szezonja, előkerülnek a grillsütők. A grillrács letakarítása nem leányálom, ám minden sokkal könnyebb, ha kéznél van 1 fej hagyma. A teendőd mindössze annyi, hogy a hagymát félbevágod, a félbevágott felével a grillrácsra helyezed, átdörzsölöd vele, és hagyod, hogy a hagymában lévő savak kifejtsék a hatásukat. A folyamatot néhányszor ismételd meg, a végére látványos lesz a különbség.
Fémtisztítás
A grillrács mellett a fém evőeszközöket is újjávarázsolhatod a hagymával. Csak vágj félbe 1-2 darab hagymát, vagy aprítsd fel őket, öntsd fel vízzel, és hagyd állni néhány percet. Ezután kapj elő egy rongyot, áztasd a hagymás vízbe, és indulhat a suvickolás.
Védi a szélvédőt a téli fagytól
Hideg estéken érdemes a szélvédőt félbevágott nyers hagymával átdörzsölni, majd másnap meleg, mosogatószeres vagy samponos vízzel átmosni, így nem kell a jeget kapargatni róla.
Enyhíti a szúnyogcsípés okozta kellemetlenséget
Nem árt felkészülni a nyári estékre, mikor támadnak a szúnyogok: a csípésük okozta duzzanatot, viszketést hagyma segítségével enyhítheted. A módszer egyszerű: a nagyon finomra vágott hagymát tedd a csípésre, hagyd rajta néhány percig, majd mosd le. A viszketés elmúlik, a duzzanat lejjebb megy.
Kiváló megoldás hajhullás ellen
Kéntartalma miatt igazi csodaszer a hagyma a hajhullás kezelésében, igaz, az illata nem túl hívogató, utána érdemes sampont is használni. A kén antibakteriális hatású, így támogatja a fejbőr egészségét és a kollagéntermelődést, beindítja a haj növekedését, és megakadályozza a hullását.
A kúrát a következő módon próbáld ki: 4-5 fej lila vagy vöröshagymát vágj félbe, vagy apríts fel, önts rá annyi folyadékot, amennyi ellepi, és forrald fel. Ezután szűrd le, és masszírozd a fejbőrödbe a lét. Érdemes fürdősapkát tenni a fejedre, és egy éjszakát vagy 1 napot így hagyni, utána jöhet a hajmosás.
Fotók. Getty Images