Sütés-főzés okosan: mutatjuk a 13 leghasznosabb konyhai tippet

konyhai-trukkok
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Akár tétovázó kezdő, akár rutinos konyhatündér vagy, annak, aki beteszi a lábát a konyhába, időnként elkél pár okos tipp a sütés-főzés mezsgyéjén.

Ha hiszed, ha nem, rengeteg tipp és trükk van, amire bizony kezdőként és haladóként is nagy szükséged lehet a konyhában. Mutatjuk is a 13 leghasznosabbat!

Mentsd meg a szalonnazsírt!

Nincs is finomabb a reggeli rántotta mellé néhány szelet ropogós szalonnánál. Viszont jó, ha tudod, hogy a szalonna zsírjától sem kell megválnod, hiszen mást is kisüthetsz még benne, ilyen például a krumpli is.

Tegyél egy nedves papírtörlőt a vágódeszka alá!

Ezzel a trükkel ugyanis megakadályozhatod, hogy mozogjon a vágódeszka, miközben egy éles késsel próbálsz meg valamit felvágni rajta.

konyhai-tippek

Vedd ki a sütit a sütőből pár perccel korábban!

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ha a sütit kiveszed a forró sütőből, az a tepsiben vagy sütőformában még tovább sül pár percig. Ezért célszerű pár perccel korábban kikapnod, hogy nehogy megégjen vagy túlsüljön, és így kiszáradjon.

Soha ne használj nedves sütőkesztyűt!

Ezzel ugyanis egyetlen dologhoz segítheted hozzá magad, ami nem más, mint az égési sérülés. A nedves sütőkesztyű, akárcsak a nedves konyharuha, egyaránt másodpercek alatt átforrósodik, ha azzal fogod meg a forró lábast vagy tepsit, a baj máris kész!

konyhai-praktikak

Sütés közben mindig mérd le a hozzávalókat!

Ellentétben a főzéssel, ahol a mérések rugalmasak lehetnek, a sütés maga a tudomány, így a méréseknek pontosnak kell lenniük. A profik megmérik a hozzávalókat, és ezt neked is meg kell tenned. Egy extra gramm ide vagy oda könnyedén elronthatja a végeredményt.

A végén add hozzá a friss fűszernövényeket

Míg az ételekhez a szárított fűszereket az elején, addig a friss fűszernövényeket a végén szabad csak hozzáadni. A hosszú főzési idő ugyanis kivonhatja a fűszernövények ízét, eltompítva azok erejét. Persze van néhány kivétel ez alól a szabály alól is.

Ilyenek például az olyan fűszernövények, mint a rozmaring és a kakukkfű, amelyek jobban megőrzik az aromájukat hosszabb főzés során is, ellentétben az olyan finom fűszernövényekkel, mint az oregánó, a petrezselyem és a koriander. 

konyhai-praktikak

Visszamaradt máz a serpenyőben

Amikor a húst és a zöldségeket forró serpenyőben sütöd, apró darabkák tapadnak le a serpenyő aljára. Ez azonban nem kell, hogy veszendőbe menjen, hiszen egy nagyszerű szósz alapját képezheti, ha a serpenyőt borral vagy húslevessel, alaplével vagy sima vízzel öntöd fel és felfőzöd. 

Az igazi íz a zsiradékban rejlik

Lehet, hogy nem vagy a zsiradékkal főzés híve, de lássuk be, hogy a zsiradék egyfajta olyan adaléka a főzésnek, amely kiemeli az étel ízeit.

konyhai-praktikak

Használhatsz persze egészséges zsiradékokat is, mint például a dióolaj, de ne félj tőle, ha egyszer-egyszer az úgynevezett egészségtelen zsírokhoz nyúlsz, mint a vaj, a tejszín és a sajt; már kis mennyiségben is pluszt adnak az ételeidhez. 

Fejezd be a szószokat egy kanál vajjal

Ha azt szeretnéd, hogy a paradicsomszósz gazdagabb ízű és fényesebb legyen, forgass bele egy teáskanál hideg vajat közvetlenül a tálalás előtt. A klasszikus francia konyhában ezt monter au beurre-nek hívják. Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy felerősítsd a szósz ízét. 

konyhai-praktikak

Pácolj íróban!

Gondolkoztál már azon, hogy vajon miért olyan jó ízű az autentikus déli sült csirke? A magyarázat pofonegyszerű: a szakácsok egy éjszakán át íróban pácolják a csirkét. Az íróban található savak és enzimek ugyanis lebontják a húsban lévő fehérjéket, így sütés közben az lédús és puha marad. 

Mindig hagyd pihenni a húst

Alapszabály, hogy semmilyen körülmények között ne vágd fel a steaket, a sertéssültet vagy a csirkehúst anélkül, hogy előtte hagynád legalább 5, de van, hogy akár 30 percig is pihenni. Ha ezt a lépést kihagyod, a szaft kifolyik a vágódeszkára, és a hús szárazzá és élettelenné válik. 

konyhai-praktikak

A zöldségek blansírozása élénkíti a színüket

Gondolkoztál már azon, hogy az éttermi salátákban a zöldségek miért fényesebbek és élénkebbek, mint a boltokban? A zöldségek rövid hőkezelése, majd jeges vizes fürdőbe dobása, avagy az úgynevezett blansírozás anélkül hozza ki az élénk színüket, hogy 20-30 percig főznéd őket. 

Grillrácstisztítás hagymával? Igen!

A grillrács tisztításáért bizonyára te sem rajongsz, viszont, ha az alábbi módszert kipróbálod, nemcsak időt, de vegyszert is spórolhatsz. Elkerülendő a vegyi tisztítószereket és a merev drótkeféket, a grillrács természetes tisztításához dörzsöld be a rácsot vöröshagymával. A hagymában lévő enzimek ugyanis nagyszerű munkát végeznek a rásült szennyeződések fellazításában. 

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon