Házi almaecet almahéjból: környezetbarát és olcsó megoldás egyben
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az almaecet nem csak elképesztően finom, de nagyon egészséges is: most kipróbáljuk, elkészíthető-e otthon almahulladékból.
Mindig vannak éppen iszonyúan menő alapanyagok, újonnan vagy régről újra felfedezett élelmiszerek, amik óriási sztárok lesznek a neten hol rövidebb, hol hosszabb időre.
Amikor pedig egy alapanyag megy, akkor az éppen mindenre jó. Talán emlékeznek páran az almaecet-időszakra. Almaecet fejfájás ellen, almaecet takarításra, üdítőnek, fürdővízbe, tényleg mindenhová és mindenre javasolt csodaszerként futott. Annyiból nagyon jó hatása volt ennek a divatnak, hogy én is megszerettem, bár én egyszerűen csak - unalmas és hétköznapi módon - ételbe teszem és nem fürdök benne.
Az almaecet mindegyik ecet közül a kedvencem, mert nagyon lágyan savanyú, nehéz túladagolni és sokkal összetettebb, édes- gyümölcsös-savanykás íze van, mint a többi ecetnek.
Otthon
Mivel pedig mostanában nagyon izgat a házi fermentálás és mindenféle egyéb erjesztés, most úgy döntöttem, eljött a házi ecetkészítés ideje is. Bár néhány kiló almát is simán rá lehetne szánni erre a programra, mégis az adta meg a kezdőlöketet és az elhatározást ahhoz, hogy belekezdjek, mikor hallottam róla a játszótéren, hogy maradék almahéjból készített valaki ecetet.
Almáspite-hulladék
Akinek nem gyűlik otthon hegyekben az almahéj, az egyszerűen kösse össze az ecetkészítés programját egy nagy őszi almáspite-sütéssel, és máris megoldódott a dolog. A héjakat nem kell kidobni, de sütink is lesz.
A folyamat
A módszer amúgy elképesztően egyszerű. Amikor összegyűlt egy szép adag almahulladékunk, tiszta üvegekbe töltjük és felöntjük cukros vízzel. A víznek literjéhez körülbelül 100 gramm cukrot kell adnunk. Az üveget lazán lezárjuk, és sötét, langyos helyre, például kamrapolcra tesszük. Néha átkeverjük, ha arra járunk, máskülönben hagyjuk érni.
Két hét után leszűrjük, majd további két hétig hagyjuk érni. Ekkor kezdhetjük el kóstolgatni: ha nem elég érett, tovább hagyjuk állni, ha pedig jónak ítéljük meg, mehet a hűtőbe, majd fel is lehet használni.
Fotó: Getty Images