Hogy áll el jó sokáig a citrom? Feszes marad a héja és nem punnyad meg a húsa
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Nem csak, hogy tele van C-vitaminnal, de a limonádé, tea és sütemények alapanyaga is a citrom, amelyet minden nap használunk otthon.
A citromot, ezt a vidám, sárga és savanykás gyümölcsöt italokban, ételekben és süteményekben használjuk. Mivel a citrusfélék tele vannak vízzel, ha egy-két héten belül nem használják fel őket, hajlamosak kiszáradni és a héjuk megfakul. Megfelelő odafigyeléssel a citrom eltarthatóságát is növelhetjük.
A citrom sokszor akkor is megpenészedik, ha hűtőben tároljuk, így szinte kihívásnak tűnik, hogy viszonylag sokáig frissen tartsuk. Néhány trükkel meghosszabbíthatjuk az eltarthatóságukat.
Tartsuk hűtőszekrényben
A citrom frissen tartásának legjobb módja, ha szobahőmérséklet helyett hűtőszekrényben tároljuk. Ha fénytől és hőtől védett helyen tartjuk, akkor a citrom körülbelül egy hétig áll el. Ha nem szeretnénk azonnal kifacsarni, akkor ne vágjuk szét a citromokat, hanem tartsuk őket egészben a hűtőszekrényben. Tegyük őket zárható műanyag zacskóba a hűtőszekrény középső polcára, vigyázva, hogy ne nyomódjanak meg. Abban az esetben, ha már felvágtuk a citromot, csomagoljuk be folpackba és úgy tegyük a hűtőszekrénybe. Így nem veszíti el a nedvességtartalmát és 3 napig biztosan eltartható.
A citromot se egészben, se félbevágva ne fagyasszuk. Ha mégis fagyasztóban szeretnénk frissen tartani, akkor szeleteljük fel és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Figyeljünk, hogy ne érjenek össze a szeletek. Ha megfagytak, tegyük őket műanyag zacskóba, később felhasználhatjuk italok ízesítésére.
A citromhéj megmentése
A citrom héja is sok édesség alapanyaga, ha jó minőségű, kezeletlen gyümölcsöt veszünk, a héját lereszelve is bátran használjuk. Ha a citromunk ki is száradt, a héját még akkor is tudjuk hasznosítani. Csak két jól zárható üvegre van szükségünk, egy nagyobbra és egy kisebbre.
Először alaposan mossuk meg a citromokat folyóvízzel, majd szárítsuk meg. A héjukat vágjuk be négy oldalon, de ne vágjuk el teljesen. Egy üvegedényt sterilizáljunk forrásban lévő vízzel, majd szárítsuk meg. Az aljára szórjunk nagy szemű sót és a citromokat forgassuk meg benne. Tegyük bele a többi citromot is az üvegbe, majd a tetejére is szórjunk sót. Az edényt zárjuk le légmentesen, majd tartsuk hűvös, sötét helyen 10 napig. Ha eltelt a 10 nap, vegyük ki a citromokat az edényből, töröljük le róluk a sót, majd tegyük őket egyenként kisebb üvegekbe és öntsük rájuk olívaolajat. Tegyük a spájzba 12 napra. Ezután betehetjük az üveget a fagyasztóba, így a citromhéj hosszú ideig megőrzi a frissességét.
Citromlé frissen tartása
A facsart citromlevet is el tudjuk tenni megfelelő módszerrel. A frissen facsart citromlé 3-4 napig tárolható a hűtőszekrényben anélkül, hogy megromlana. A citromlevet le is fagyaszthatjuk úgy, hogy belefacsarjuk egy műanyag- vagy jégkockatartóba, majd így tesszük a fagyasztóba. Amikor fel szeretnénk használni, csak olvasszuk ki.
Fotó: Getty Images