Hogyan főzzünk rizst? Biztos módszer kezdőknek és haladóknak
Sikerülni fog!

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Rizst többféle érvényes módon is lehet főzni, de ez talán a legegyszerűbb eljárás, amivel garantáltan sikerülni fog. 

A "Hogyan főzzünk rizst?" kérdés a google szerint örökösen ott tanyázik a leggyakoribb keresőkifejezések között, ezért arra gondoltunk, mutatunk egy olyan egyszerű módszert, amivel biztosra mehetsz, ha neked sem szokott sikerülni. 

Fontos tudni, hogy több jó módszer is van, például érvényes eljárás megpirítani a rizst főzés előtt, vagy mosni-áztatni, aztán kevesebb vízben feltenni. Szóval máshogyan is lehet, úgy is finom lesz, ez csak egyike a lehetséges módszereknek, de azok közül talán a legegyszerűbb. 

Amire szükséged lesz:

  • A minőségű rizs, nem főzőzacskós, hanem hagyományos
  • két egyforma méretű bögre, edény - kényelmi okból praktikus a kettő
  • egy lábos, lehetőleg átlátszó üvegfedővel
  • csipet só
  • víz

1. Vegyél rizst: az A minőséget keresd a boltban

Felesleges egy vagyont költened a zacskós rizsekre. Annál is inkább, mert minden olyan módszer, ahol aztán le kell öntened a főzővízet, kevésbé ízes végeredményt produkál. Tehát vegyél egy félkilós vagy kilós csomag rizst, és csak arra figyelj, hogy A-minőség legyen. A videóhoz a létező legolcsóbb sajátmárkást vettem meg, és tökéletesen finom lett a végeredmény.

2. Az arány egyszerű: 1 adag rizs, 2 adag víz

Bármennyi rizst is szeretnél megfőzni, a lényeg az, hogy mindig kétszer annyi vízre lesz szükséged - űrtartalomra. Ha tehát 1 bögre rizst főzöl, akkor 2 bögre víz kell. 1 joghurtospohár rizs=2 joghurtospohár víz. 1 vödör rizs=2 vödör víz. És így tovább, remélem így érthető.

Ha köretnek kell, 4 személyre általában egy bögre rizst főzök meg, ez elég, és nagyjából el is fogy egy menetben.

3. Ezért praktikus két mércét használni

Minek kell két bögre? Hát azért, mert először a vizet fogjuk odarakni, és ha a vizes bögrébe mérjük bele a rizst, akkor beletapad, és nehéz kiimádkozni. De ez csak kényelmi kérdés, természetesen egy mércével is meg tudod csinálni, legfeljebb megtörlöd a rizs előtt, vagy kézzel kiszeded belőle a beletapadt rizsszemeket.

4. Odatesszük a vizet

Feltesszük egy lábosban a két adagnyi vizet. A cél az, hogy forrni kezdjen. Ha ez megvan, mehet bele a csipet só és:

5. Beletesszük a rizst

A forrásban lévő vízbe szórjuk a rizst, elkeverjük, levesszük a lángot kicsire, és lefedjük. Azt kell látnunk, hogy gyengén gyöngyözik, de nem forr túl erősen. Ha csak a szélén van buborék, akkor még egyszer átkavarjuk az egészet, mert néha hajlamos a lábos aljára letapadni a folyamat elején - később erre már nem lesz gondunk.

Nem kell pánikba esni, a fedő először be fog párásodni, de mielőtt megijednél, hogy nem fogod látni mikor van kész, szólunk: a pára pár perc alatt el is fog tűnni róla, és kényelmesen szemmel tudod majd tartani a rizsedet - ha nem emelkegeted a lábos fedelét.

6. Figyeljük, mikor főtt el róla a víz

Körülbelül 15-20 percet kell főnie kis lángon, gyöngyözve. Akkor van kész, ha az összes vizet felvette. A gőznek hivatalosan a lábosban kell maradnia, és nem jó ha nyitogatjuk, ezért praktikus az üvegfedős lábos.

Egy negyedóra után, ha odapillantva már nem látunk rajta vizet, még mindig lefedve magunk felé megdöntjük a lábost, hogy van-e még az alján folyadék. Ha igen, adunk neki pár percet. Ha nem, akkor lezárjuk, és további öt percig a fedő alatt gőzölögve békén hagyjuk.

Ennyi, kész a rizs. 

Ezt is szeretjük