![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így klopfold a húsokat: nem mindegy, hogy csirke vagy sertés
![Hús klopfolás cover](https://kep.index.hu/1/0/4780/47802/478028/47802892_3644352_192a222804886c431b1fdd4212109c47_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A húsklopfolásnak köszönhetően a hús vékonyabb, puhább és omlósabb lesz. Persze jóból is megárt a sok, nem árt óvatosan ütögetni a szeleteket, mert ha túl vékonyra sikerülnek, akkor élvezhetetlen lesz a végeredmény.
A rántott hús hozzátartozik a magyar gasztronómiához, a frissensült a legkedvesebb vasárnapi ebéd, de hétköznap is jólesik, akár szendvics formájában is.
A rántott hús akkor az igazi, ha a ropogós bunda alatt a hús omlós, finom puha. Ennek érdekében a rostokat meg kell lazítani, ehhez pedig remek eszköz a húsklopfoló. A puhítás pácolással is történhet, ám egyes ételeknél, mint például a rántott hús, a klopfolás a legegyszerűbb módszer.
Klopfolás során a hússzeleteket helyezd vágódeszkára, majd teríts rájuk fóliát, és így kezdd el ütögetni. A fóliának köszönhetően tiszta marad a klopfoló és a konyha is. Ha pedig nagyobb hússzelet kerül a konyhai kalapácsod alá, klopfolás közben így nem fog elcsúszni, könnyebb lesz kilapítani.
Az ütögetés során a hús rostjait meglazítod, így az puhára tud sülni, ráadásul a méretét is megnöveled. A klopfolás nem csak a rántott húsnak tesz jót, egyéb húsételeknek, például a bakonyi sertésszeletnek vagy a sarkadi pecsenyének valót is érdemes kicsit pofozgatni. Arra azonban figyelj, hogy ne vidd túlzásba a lapítást, mert ha túl vékonyra sikerül, azzal már nem tudsz dolgozni.
![Hús klopfolás ct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4780/47802/478029/47802908_1a5d02ca2cd638eaf82adb7556e07594_wm.jpg)
Melyik oldalát kell használni?
A klopfolónak két feje van. Az egyik oldala simább, a másik rücskösebb. Amikor húst klopfolsz, nagyon nem mindegy, melyik fejjel kezded el ütögetni. A tömörebb szerkezetű húsokhoz (mint a sertés) a durvább felülettel kell nekiesni, míg a lazább szerkezetűekhez (csirkemell) a másik fejet kell használni.
A lapítás során nem kell teljes erőből nekiesni a húsnak, lazán ütögesd, a cél, hogy szép egyenletes szeleteket gyárts. Nem jó, ha papírvékonyra klopfolod a húst, ha pépesre ütöd, az már nem lesz élvezetes, sőt mivel szakadni fog, már dolgozni sem tudsz vele.
Tippek a könnyebb klopfoláshoz
A fóliás trükk mellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy a hús ütögetése hanggal jár. Hogy vasárnap reggel ne verd fel az egész házat, érdemes a vágódeszka alá konyharuhát helyezni. A fólia pedig nemcsak a higiénia miatt jó megoldás, ha a szeleteket befűszerezed, és így teríted rájuk a fóliát, akkor az ízesítők beleivódnak a húsba, sokkal finomabb lesz.
![Hús klopfolás ct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4780/47802/478029/47802914_f8169d508e3cc063244b84e85d61be8d_wm.jpg)
Mikor ajánlott klopfolót használni?
Frissensülteknél kötelező. Ha sertéscombból, -tarjából vagy -karajból készül a finomság, akkor a durvább fejével használd a klopfolót a szeletek mindkét oldalán. Csirkénél és pulykánál a sima felületűt vesd be, és elég csak a szeletek egyik oldalán végezni a lapítást. Olyan ételeknél is érdemes előkészíteni így a húst, ahol szép egyenletes szelekre van szükség. Ilyen a Dubarry-szelet, temesvári szelet és az ezekhez hasonló ételek.
Ha például hústekercs készül, akkor is érdemes elvégezni a lapítást, így szép egyenletes, vékony hússal tudsz dolgozni, könnyebb lesz feltekerni. Ha sült tarját készítesz és túl vastag a szelet, akkor nagyon óvatosan mérhetsz rá egy-két csapást, ügyelve, hogy csak picit lapítsd ki. Steaket viszont tilos klopfolni.
Fotók: Getty Images