![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így érdemes pácolni a húsokat: 3 tipp, amitől sokkal ízletesebb a sült
![Húsok fűszerezése, pácolása cover](https://kep.index.hu/1/0/5516/55164/551644/55164421_4077221_540f372d1745c14c2c9a82e24db38f79_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A tökéletes sült titka a megfelelő fűszerezésben rejlik. Az ízesítés történhet egyszerűen, sóval és borssal, de érdemes más aromákkal, különlegesebb fűszerekkel is kísérletezni.
A só és bors alapízesítők a konyhában: sültek készítésénél kötelezők, és olykor nincs is másra szükség. A kacsasültnek például bőven elég ez az alap, esetleg még egy kis fokhagyma vagy majoránna kerülhet mellé.
Sült csirke vagy sertés készítésénél érdemes különböző pácokat alkalmazni, amelyeknek köszönhetően sokkal ízletesebb lesz a hús. A fűszerezési variációk lehetősége végtelen, frissen és szárazon is alkalmazhatók. Az aromák használata előtt a húsok előkészítésére is érdemes figyelmet szánni, ez fontos a higiéniai okok miatt, és hogy az ízesítők jól érvényesüljenek.
Száraz fűszerezés
A száraz fűszerezés gyakori módja a különböző húsok ízesítésének. Ilyenkor a hús felszínére kerülnek a fűszerek, amelyeket érdemes bele is dörzsölni, így jobban beleivódnak az aromák. A száraz fűszerezést hőkezelés előtt 30-60 perccel ajánlott megtenni. Ezt a módszert halak és szárnyasok készítésénél érdemes bevetni. Például:
![Húsok fűszerezése, pácolása ct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5516/55164/551644/55164433_11f1f3e15444cf566827980824e9f63b_wm.jpg)
Fűszerezés szószokkal
Nagyon praktikus eljárás, az így készült húsok ízesek és szaftosak. Ilyenkor általában valamilyen tejterméket (joghurt, tejföl, kefir, tejszín) és fűszereket szokás összekeverni, amelybe a választott hús kerül. Ebben a pácban néhány órát vagy egy éjszakát is pihenhet a hús. Tejtermékek helyett lehet mustárt, ketchupot, majonézt, paradicsomszószt vagy bármilyen más szószt használni. Ezt a módszert szárnyas- és sertéshús sütésénél érdemes alkalmazni. Például:
![Húsok fűszerezése, pácolása ct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5516/55164/551644/55164437_852b71443c03d962187fb0da7257833d_wm.jpg)
Nedves pác
A nedves pácolás során a húsok fűszerekkel átitatott folyadékban pihennek. Ennek hatására a rostok fellazulnak, így a fűszerek könnyebben átjárják a húst. A nedves pácolás során az ízesítők mellett különféle eceteket, borokat, citrusleveket vagy más gyümölcsleveket, esetleg zöldségeket használnak. A pácba víz is kerül szükség szerint, ebben a lében akár két napot is állhat a hús. A marinálás bárány-, marha- és nyúlhúsnál ajánlott. Például:
Fotók: Getty Images