Így érdemes pácolni a húsokat: 3 tipp, amitől sokkal ízletesebb a sült

Húsok fűszerezése, pácolása cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tökéletes sült titka a megfelelő fűszerezésben rejlik. Az ízesítés történhet egyszerűen, sóval és borssal, de érdemes más aromákkal, különlegesebb fűszerekkel is kísérletezni.

A só és bors alapízesítők a konyhában: sültek készítésénél kötelezők, és olykor nincs is másra szükség. A kacsasültnek például bőven elég ez az alap, esetleg még egy kis fokhagyma vagy majoránna kerülhet mellé.

Sült csirke vagy sertés készítésénél érdemes különböző pácokat alkalmazni, amelyeknek köszönhetően sokkal ízletesebb lesz a hús. A fűszerezési variációk lehetősége végtelen, frissen és szárazon is alkalmazhatók. Az aromák használata előtt a húsok előkészítésére is érdemes figyelmet szánni, ez fontos a higiéniai okok miatt, és hogy az ízesítők jól érvényesüljenek.

Száraz fűszerezés

A száraz fűszerezés gyakori módja a különböző húsok ízesítésének. Ilyenkor a hús felszínére kerülnek a fűszerek, amelyeket érdemes bele is dörzsölni, így jobban beleivódnak az aromák. A száraz fűszerezést hőkezelés előtt 30-60 perccel ajánlott megtenni. Ezt a módszert halak és szárnyasok készítésénél érdemes bevetni. Például:

Húsok fűszerezése, pácolása ct2

Fűszerezés szószokkal

Nagyon praktikus eljárás, az így készült húsok ízesek és szaftosak. Ilyenkor általában valamilyen tejterméket (joghurt, tejföl, kefir, tejszín) és fűszereket szokás összekeverni, amelybe a választott hús kerül. Ebben a pácban néhány órát vagy egy éjszakát is pihenhet a hús. Tejtermékek helyett lehet mustárt, ketchupot, majonézt, paradicsomszószt vagy bármilyen más szószt használni. Ezt a módszert szárnyas- és sertéshús sütésénél érdemes alkalmazni. Például:

Húsok fűszerezése, pácolása ct1

Nedves pác

A nedves pácolás során a húsok fűszerekkel átitatott folyadékban pihennek. Ennek hatására a rostok fellazulnak, így a fűszerek könnyebben átjárják a húst. A nedves pácolás során az ízesítők mellett különféle eceteket, borokat, citrusleveket vagy más gyümölcsleveket, esetleg zöldségeket használnak. A pácba víz is kerül szükség szerint, ebben a lében akár két napot is állhat a hús. A marinálás bárány-, marha- és nyúlhúsnál ajánlott. Például:

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük