9 tipp a szaftos és ízletes egybefasírtért: töltsd meg, vagy kend le mázzal
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A fasírt kényelmi étel, főleg akkor, ha egyben, sütőbe tolva készíted el. Kevés munkával ízletes finomságot dobhatsz össze, melyet rengeteg változatban szervírozhatsz.
A fasírt nosztalgikus étel, hisz a legtöbb embernek van róla valamilyen emléke, van, aki a nagymamáéra, míg más a menzán kínáltra gondol, ha szóba kerül.
A fasírt sokoldalúan felhasználható, remek maradékmentő, főzelék mellé kötelező, de más körettel is tökéletes, és még szendvicsalapanyag is lehet. A finomságot zsemlemorzsába forgatva, bő olajban megsütve is elkészítheted, ha azonban látványosan szeretnéd kínálni, akkor érdemes egyben, sütőbe tolva összedobni.
Az egyik leghíresebb egybefasírt a Stefánia-szelet vagy -vagdalt, ki így, ki úgy ismeri. Darált húsból készül, melyet henger-, cipó- vagy kenyérformában sütnek meg hagyományosan, a vagdalt közepén pedig főtt tojás bújik meg, szeletelésnél nagyon látványos lesz. A régi kedvencet új formában is érdemes kipróbálni, kiadós, szaftos, és még másnap is finom.
Az egybefasírt látványos és ízletes, könnyű elkészíteni, teljesen kezdő fakanáltanoncok is össze tudják dobni. Remek vendégváró, biztos, hogy mindenkinek ízleni fog, tényleg nem lesz vele sok munkád, a kész sültre pedig öröm lesz ránézni és megenni.
Ha kedvet kaptál az egybefasírthoz, akkor most jól figyelj, mert megosztjuk, szerintünk mi kell ahhoz, hogy igazán szemet gyönyörködtető és ízletes ételt vegyél ki a sütőből.
A hagyma az étel lelke
Az illatata nem éppen csábító, de a zamata minden ételt jobbá tesz, ezért a fasírt masszájában is ott a helye, kihagyhatatlan alapanyag. Használhatsz lilát vagy vöröset, egyszerűen, nyersen is a darálthoz reszelheted, de ha igazán finomra szeretnéd készíteni, akkor kapj elő egy serpenyőt, és olajon dinszteld üvegesre.
Ha már hagyma, a fokhagymáról se feledkezz meg, ha pedig kicsit extravagánsabb látványt és ízt adnál a húsnak, akkor szezonjában mehet bele medve-, metélő- vagy újhagyma, ami épp szimpatikus.
Fűszerek
A darált ízesítésével érdemes kísérletezni, ez egy véget nem érő játék, hisz a húsnak szinte minden jól áll. Lehet magyaros, a só, bors, pirospaprika és fokhagyma négyesével, de akár mexikói ízvilágot is adhatsz a masszának, ha chilivel, mustármaggal vagy korianderrel dúsítod. Még bőven lehet sorolni az ízvariációkat, melyektől csak finomabb lesz az egybensült.
Szalonnával minden finomabb
A szalonnával vagy sonkával általában kibélelnek valamilyen formát, vagy egyszerűen folpackra terítik és rákanalazzák a daráltat, hogy aztán szépen becsomagolják vagy -fedjék vele a húst. Így készítve nagyon ízletes és szaftos lesz, ha türelmesen vársz, míg hűl, akkor nagyon szép szeleteket vághatsz a fasírtból.
Más módon is megtörténhet a gasztroházasság, egyszerűen vágd apró kockákra a szalonnát vagy a sonkát, és dolgozd egybe a masszával.
Sok-sok zöldség
Csakúgy, mint a szalonna esetében, a zöldségek is két módon dobhatják fel a fasírtot. Egyrészt ha töltelékként használod őket, másrészt, ha a masszába dolgozod. Bármilyen zöldséget használhatsz, a legkedveltebbek a gomba, spenót, brokkoli vagy bármi más, amit jónak vélsz.
Főtt tojással jól néz ki és finom is
A Stefánia-mód szerint készült hús gusztusos, tartalmas és finom. Ott a helye a tojásnak a fasírtszeletek közepében, de ha nem az a cél, hogy mutatós legyen, akkor reszeld le a tojást és úgy használd tölteléknek.
Krumplipürével próbáltad már?
A fasírt és a krumplipüré tökéletes párost alkotnak, de érdemes kicsit újítani és meglepni a vendégeket egy apró kis változtatással, amely egyszerűen szólva is tökéletes.
A megsült egybefasírt tetejére kanalazd rá, vagy habzsák segítségével nyomd rá a pürét, szórj rá egy kis reszelt sajtot, majd told vissza 180 fokos sütőbe 8-10 percre, amíg szép színt kap a püré.
Barbecue-szósz és ketchup
A szépen formába helyezett fasírtot kívülről érdemes megkenni valamilyen szósszal, amely ízesebbé, szaftosabbá és mutatósabbá varázsolja. A lekenés a sütési idő utolsó perceiben történjen, vagy tálalásnál vidd fel a húsra valamelyik szószt.
Ha bejön a szósszal bevont darált, akkor házi sűrített paradicsommal vagy chiliszósszal is kipróbálhatod. Ezek az alapanyagok nem csak takaróként funkcionálnak a fasírton, ha az ízük miatt is használnád őket, akkor 2-3 evőkanállal dolgozz a masszához, úgy megkapod a zamatot.
Sajtok
A sajtot is érdemes töltelékként számításba venned, a kemény fajták mellett lágyabbakat is kipróbálhatsz, egy keveset pedig szórhatsz a formába igazított darált tetejére is.
Csomagold leveles tésztába
Ha a Wellington-bélszín túl úrias, de szívesen készítenél valami hasonlót, akkor a beízesített darált húst egyszerűen csomagold leveles tésztába, utána küldd a sütőbe pirulni.
Fotó: Getty Images