Nem csak a strandon ehetsz finom hekket: mutatjuk, hogy lesz tökéletes

rhcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sok családban a hal csak néhanapján kerül az asztalra, a leggyakrabban karácsonykor vagy a nyári hőségben ennénk szívesen.

A karácsony halászlé és rántott ponty nélkül elképzelhetetlen, a nyári balatoni nyaralás vagy strandolás pedig hekk nélkül.

A nyár egyik legkedveltebb finomsága az aranybarnára sült hekk, amely mellé remekül illik a savanyúság. Nem tudod elkerülni a hekket, ha strandon jársz, de ez nem jelenti azt, hogy otthon ne készíthetnéd el te magad a finomságot. Hidd el, nem nehéz a rántott hal készítése, csupán néhány dologra kell odafigyelned, hogy tökéletesen tálald.

rhct2

Mutatjuk, mire figyelj!

Amennyiben a mélyhűtőből veszed ki a hekket, tedd át a hűtőbe és hagyd, hogy ott olvadjon ki a hal, nem szabad szobahőmérsékleten tárolni.

A hekktörzset egészen a gerincig be kell vagdosni, majd itasd fel róla a felesleges nedvességet. Utána jöhet a sózás, amelyből jusson a bevagdosott részekbe is, úgy lesz igazán ízletes a hal.

A rántott hekk nem a klasszikus panírban készül: finomlisztet vagy kukoricalisztet szoktak pirospaprikával egybeforgatni, majd ebbe a keverékbe hempergetik a halat, utána jöhet a sütés.

rhct1

Az olaj mindig legyen forró!

Bármilyen rántott halról is legyen szó, mindig forró olajba kell dobni, utána pedig nagyon figyelni kell, nem szabad túlsütni a laza szerkezetű húst, különben száraz lesz. A hekknek 8-10 perc sütés bőven elég. A bundája kellemesen ropogós lesz, a hús pedig szaftos és lágy. 

Ez a szabály a többi halfajtára is igaz, szinte mindegyik finom rántva vagy bundázva, de egyiket sem szabad túlsütni. Olykor dupla panírba is bele lehet őket forgatni, a bundázás előtt pedig fokhagymás-tejes pácban pihenhetnek a szeletek, úgy sokkal ízletesebb, omlósabb lesz a hal.

Sütésnél óvatosan fordítsd meg a halat, nehogy megégesd magad, illetve vigyázz, nehogy szétessen. Akkor jó, mikor szép aranysárgára a színe: kínálhatsz mellé salátát, savanyúságot, de kenyeret is, na meg a jéghideg sör vagy valamilyen üdítő sem hiányozhat mellőle.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük