Így kezdj bele a nagyvárosi komposztálásba: a humusz a növényeidnek is jót tesz

Komposztalas-cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A komposztálás nem modern kori találmány, elődeink már generációkkal korábban felismerték annak a lehetőségét, hogy a szerves hulladékot a hasznukra fordítsák, és tápláló komposzttal lássák el a virágoskertjüket vagy veteményesüket.

Kertes házakban élők és vidéki gazdálkodók máig alkalmazzák ezt a nemcsak hasznos, de környezetbarát módszert a zöldhulladék lebontására, azonban a nagyvárosokban és társasházakban élők számára sokkal nehezebben érhető el ez a lehetőség.

Azonban korántsem lehetetlen! Most összegyűjtöttük a leghasznosabb ötleteket, amelyek mentén te is könnyedén belevághatsz a komposztálásba, bárhol is lakj.

Lehetőség a szerves hulladék újrahasznosítására

A komposztálás ma már bárki számára elérhető, környezetbarát és költséghatékony módszer, amely során a szerves anyagok szabályozott környezetben tudnak lebomlani, humuszt hagyva maguk után. A humusz egy, a növények számára tápanyagokban gazdag anyag, amellyel akár dísznövényeid ültetőföldjét vagy a kertedet is tudod dúsítani. Mindehhez csupán szerves hulladékra, a bomlást végző baktériumokra és egy komposztládára van szükséged.

Mivel a szerves hulladék akár 50%-át is kiteheti a háztartási szemétnek, ezért komposztálással drasztikusan csökkenteni lehetne a kommunális hulladék mennyiségét, de az őszi falevelek égetése helyett is kitűnő megoldás lehetne, ráadásul minimális energiabefektetéssel!

Kulteri-komposztalas-1

Hogyan működik a gyakorlatban? Mi kerülhet a komposztládába?

Amikor azt hallod, hogy szerves hulladék, valószínűleg egyértelműnek tűnik, hogy idesorolható minden, ami lebomló konyhai szemét. De a komposztláda valójában nem konyhamalac, és ahhoz, hogy ne vonzza a kéretlen rovarokat és rágcsálókat, illetve egészséges humuszt „szüretelhess” belőle, fontos betartani néhány szabályt.

Soha ne dobj a komposztba műanyag, fém vagy vegyszerekkel kezelt fatárgyakat, felületkezelt vagy fényes, esetleg sok tintát tartalmazó papírt. Ugyanígy tiltólistásak a sütőipari termékek, mint például a sütemények vagy a torták, de kenyeret kis mennyiségben beleforgathatsz a komposzthalomba. Jobb, ha mellőzöd a beteg, fertőzött növények, a gyomnövények és a paradicsom (illetve más magos növények) komposztálását is: a gyomnövényeket amiatt, mert könnyen gyökeret ereszthetnek a komposztládában, a paradicsommal pedig azért légy óvatos, mert a humusz felhasználása után váratlan helyen hajthatnak ki paradicsompalánták. 

Belteri-komposztalas

Továbbá tilos a következők komposztálása: étolaj, húskészítmények, tejtermékek, személyes higiéniai termékek, emberi ürülék és húsevő házi kedvencek trágyája. Viszont mehet minden gyümölcs- és zöldségmaradék, a tojáshéj és a kávézacc is, valamint a kerti hulladékból a lehullott lomb, a levágott fű és a gallyak.

Keresd a kihelyezett komposztládákat

Ha elhivatott vagy, és szeretnéd kipróbálni ezt a szuper újrahasznosító módszert, érdemes rákérdezni a helyi önkormányzatoknál, hogy hol van éppen közösségi komposztálási lehetőség. 

Kulteri-komposztalas

A fővárosban jelenleg a következő komposztpontokra viheted az összegyűjtött konyhai biohulladékodat:

 • 1. kerület – Tabán (1016 Budapest, Krisztina krt.)
 • 6. kerület – Kisdiófa Kert (1077 Budapest, Kis Diófa u. 4.)
 • 8. kerület – Grundk3rt (1083 Budapest, Apáthy István u. 16.)
 • 9. kerület – Ibis Közösségi Kert (1091 Budapest, Ferde u. 1.)
 • 11. kerület – Humusz Ház (1111 Budapest, Saru u.11.), Csárdás Kert (1112 Budapest, Csárda u. 2.), Gazdagréti lakótelep, Szent Angyalok Templom kertje (1112 Budapest, Gazdagréti út 14.), Feneketlen-tó (Budai Parkszínpad mögött), Albertfalvai Közösségi Kert (1116 Budapest, Albert u. 49.), Hengermalom Közösségi Kert (1117 Budapest, Hengermalom köz), Magváltó – Erdőkert a Sashegyen (1112 Budapest, Dayka Gábor u.), Fraknó Közösségi Kert (1115 Budapest, Fraknó u. 10.), Kelenkert (1119 Budapest, Fehérvári út 135.)
 • 12. kerület – Városmajor (1122 Budapest, Csaba u. 5.)
 • 13. kerület – Szent István park
 • 14. kerület – Zugkert (1141 Budapest, Zsálya u.)
 • 15. kerület – Apollón Kert (1158 Budapest, Neptun u. 88.), Nyírpalota Közösségi Kert (1157 Budapest, Nyírpalota út 71.), Zöldpalota Kert (1157 Budapest, Nyírpalota u. 79-115.)
 • 18. kerület – Lőrinci Kertelő (1184 Budapest, Dolgozó út 18.)
 • 19 kerület – Aranykatica Kert (1191 Budapest, az Arany János és a Dobó Katica u. között), Árnyas Kert (1191 Budapest, az Eötvös és a Kosárfonó u. között), Első Kispesti Kert (1193 Budapest, az Irányi Dániel és a Bem József u. között), Zengő Kert (1194 Budapest, a Zengő és a Kasza János u. között)
 • 20. kerület – Lázár Kert (1202 Budapest, Lázár utca 20.)
 • 22. kerület – Herman Ottó Intézet (1223 Budapest, Park u. 2.),  

Mivel a biohulladék kezelése nem engedélyköteles tevékenység, ezért az udvarral rendelkező társasházak lakói kialakíthatnak maguknak komposztládát, ami nagy hasznukra válhat: ezzel a megoldással ugyanis kevesebb szerves hulladékot kell elszállíttatni.

Belteri-komposztalas-1

Komposztedények kisebb mennyiségekhez

Ha nincsen a közeledben közösségi komposztálási lehetőség, akkor sincs minden veszve, hiszen erre a célra kialakított, beltéri komposztáló edényben is gyűjtheted a konyhai szemetet. Ezek 2-3 literes lefedhető edények, amelyekben a hulladék szabályozott körülmények között anélkül bomlik le, hogy bűzt árasztana. Ez mikrobák segítségével valósulhat meg, amelyeket tasakokban vásárolhatsz meg kertészeti szaküzletekben, és adhatsz időről időre a komposzthalmodhoz. 

Meglepően hangzik, de a komposztálás gyakorlatilag egy lassú égési folyamat, így oxigénre van szüksége, tehát folyamatosan szellőznie kell. A biomassza komposzttá alakulása 3-5 hónap, ezt követően használhatod fel kertészeti célokra.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon