Ezzel a módszerrel biztos nem durran ki a hurka - A minőség is sokat számít

hurka
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A hurka nem olyan étel, amit mindennap ennénk, zsíros is, nehéz is, de bizonyos időközönként megkívánja az ember és akkor bizony sütni kell - de csakis jó minőséget.

A hurka annyira tipikus magyar specialitás, hogy még a képkereső oldalakon is magyarul kell beírni, hogy találatot hozzon ki. Télen kezdődik a disznóvágás szezonja, amikor vidéken összegyűlnek a rokonok, barátok, hogy levágják a hízott állatot, amit aztán feldolgoznak és megtöltik vele az éléskamrát. Az egész napos toporgás a hidegben, a kolbász- és hurkatöltés romantikája bizony összehozza a családot. 

A karaj, a comb, a darált hús és az oldalas megy a mélyhűtőbe, a szalonna, a sonka, a csülök füstölve készül, a maradékból, belsőségekből többek közt hurka, kolbász, tepertő és májas lesz, ami az egész évre ellátja a családot. 

A házi hurka az igazi

A hurka és a kolbász nagyon népszerű étel, vásárokban rendszeresen találkozhatsz velük. A hurka belsőségekből, szalonnából, bőrkéből, különféle fűszerekből áll össze, amit általában rizzsel dúsítanak és bélbe töltenek. A legnépszerűbb a májas és a véres változat. Finoman szólva sem diétás étel, hiszen annyira zsíros, hogy magában fogyasztva biztosan megfekszi a gyomrod, így a nagy karéj fehér kenyér szinte kötelező kísérője. Ehetsz mellé kovászos uborkát vagy egyéb savanyúságot, de vele sült krumplival vagy dinsztelt káposztával is isteni.

hurka2 belső

A vásárokban nagyüzemben sütik, de ha veszel nyersen, vagy olyan szerencsés vagy, hogy valamelyik rokontól vagy baráttól igazi házit kapsz, akkor otthon is megsütheted. Bár az élvezeti értékét nem befolyásolja, mégis jobb, ha nem durran ki a sütőben. Már csak azért is, hogy ne kelljen utána órákig suvickolni a szétfröccsent zsírt. 

Miért durran szét a hurka?

A hurkát legtöbbször vékonybélbe töltik, ami a nevéből adódóan is érzékeny. Vannak, akik vastagbélbe teszik, ott kicsit kisebb az esély, hogy szétrepedjen. Amikor beteszed a sütőbe, akkor a hurka belseje tágulni kezd a forróságban, a bél viszont nem tud vele lépést tartani, így szétrepedhet. Akkor is megtörténhet a baj, ha túlságosan meg van töltve. A hurka mindig tepsiben sül, ellentétben a kolbásszal, amit megsüthetsz serpenyőben is. 

hurka álló1 ok

Így süsd a friss hurkát!

Bár sokszor mélyhűtötten vehetsz csak disznótorost, ha vannak megfelelő kapcsolataid, akkor frissen is hozzájuthatsz és azonnal el is készítheted. Igazából minőségbeli különbség nincs köztük, csak a sütési mód lesz kicsit más. Van néhány szabály, amit érdemes betartani repedés ellen.

Amikor beteszed a tepsibe, ügyelj arra, hogy a hurkák ne érjenek egymáshoz, ne tudjanak összesülni, mert akkor is kirepedhetnek. A friss hurkát vékony tűvel szurkáld meg, így kevesebb nyomás nehezedik a bőrére és nem reped ki. A tepsibe önts egy kevés vizet, így a hurka nem ragad le és nem durran ki. 

hurka belső

A hurka sütése fagyott állapotban

Fagyott állapotban többször juthatsz hurkához, hiszen a disznóvágáskor mindig nagy mennyiség készül, amit aztán lefagyasztanak, hogy egész évre jusson belőle. Ha fagyasztott hurkát szeretnél sütni, nem kell teljesen felengedni, de egy kicsit legyen szabad levegőn, mielőtt a sütőbe tolnád. Jó, ha beáztatod egy negyed órára, hogy a hurka bőre visszanyerje a rugalmasságát, így kevesebb esélye van szétrepedni. 

 A hurka sütési hőmérséklete és ideje

A sütőt melegítsd elő 160-170 fokra és 30-40 percig süsd a hurkát. Ha fagyottan vagy félig fagyottan teszed be, akkor inkább egy órán keresztül hagyd a sütőben. 

Fotó: cover: Getty Images, belső. Getty Images, Szász Eszter /Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon