4 tipp, hogy biztosan átsüljön a rántott csirkecomb: az olaj hőmérséklete is számít

csccover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A csirke legszaftosabb része a combja, mely nem csak sütőben sütve ízletes, rántani is tökéletes alapanyag.

A csirkét mindenki szereti, számtalan fenséges fogás készülhet a szárnyasból. Az egyik legnépszerűbb finomság a rántott csirke, melyet a madár melléből, szárnyából és combjából is elkészíthetsz.

A rántott hús a hétvégi családi ebédek sztárja. A leggyakrabban a csibe melléből készül az aranybarna finomság. A konyhatündérek a csirke szárnyát vagy combját ritkábban készítik, de nem azért, mert ne lennének finomak, a probléma az elkészítésükkel van. Főleg a combnál jelentkezik az a kellemetlenség, hogy a hús nem sül át rendesen. Épp ezért sokan csak gyorsétteremben szeretik falatozni a rántott csirkecombot, pedig otthon is kivitelezhető a vajpuha hús. A házi rántott csirkecomb sokkal ízletesebb, és létezik megoldás a már említett kellemetlenségre.

A só nemcsak ízt ad a húsnak, hanem csökkenti a húsban lévő mioglobint és a vérmennyiséget. A sót kétféleképpen is bevetheted. A leggyakrabban száraz pác formájában alkalmazzák, ami annyit jelent, hogy a sót más fűszerekkel keverve a húsba masszírozzák. A fűszereknek köszönhetően ízes lesz a hús, a só pedig kivezeti a felesleges folyadékot a húsból - vigyázz, van, amit kiszáríthat. A bepácolt húst fedd le fóliával, helyezd a hűtőbe egy éjszakára. Másnap papírtörlő segítségével itasd le róla a felesleges nedvességet, utána panírozd be a szokásos módon.

A másik sóval alkalmazható trükk Amerikában nagy kedvenc, neves séfek és gasztrobloggerek esküsznek rá. Elmondásuk szerint a hús nagyon ízletes és omlós lesz. A lényeg, hogy egy sóoldatot kell készíteni: 1 liter vízbe keverj bele 2-3 evőkanál sót, ha szeretnéd, még tehetsz bele ízlés szerint más ízesítőket is. Ebbe a sóoldatba helyezd bele a combokat egy napra, utána jöhet a szokásos panír.

Előfőzés

A régi vendéglős praktikát sokan megvetik, de ugyanannyian szeretik. Ez egy gyors és kényelmes megoldás, ha nincs időd a sós trükkre. Egyszerűen főzd meg a húst, így nem marad belül véres, tiszta combot panírozhatsz. A főzővízbe érdemes fűszereket is tenni, úgy még ízletesebb lesz.

Vágd be a csont mentén

Nagyipraktika, hogy a combot a csont mentén be kell vágni. A panírozásnak köszönhetően ez a kis beavatkozás nem fog látszódni, a hús pedig szépen átsül. Már csak azt kell eldöntened, hogy lisztes vagy pankós panírba forgatod a combokat.

Figyelj a sütésre!

A csirkemell sütése a legegyszerűbb, hisz nincs szüksége sok időre, hogy rendesen átsüljön. A comb több türelmet igényel. A hőmérsékletet közepes fokozatra állítsd, ha túl magas, kívül megég, belül nyers marad a hús. Fordítás előtt szúrj egy éles kést a húsba, ha rózsaszín lé folyik belőle, akkor még ne fordítsd meg.

Nagyobb darab combok esetén érdemes fedő alatt sütni a húst, így a belsejét is átjárja a hő, véletlenül sem lesz nyers a hús.

Egy kis érdekesség

A húsok vörös színéért két fehérje felelős, ezek a hemoglobin és a mioglobin. A mioglobin a hús szövetében található, sokkal nagyobb részben felel a vörös színért. Hogy mekkora mennyiségben van jelen a csirkehúsban, azt sok minden befolyásolja. Ilyen az állat neme, életkora, életminősége. A mioglobin mennyisége a kor előrehaladtával nő a húsban, ezért az öregebb csirkékben nagyobb mennyiségben fordul elő.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon