7 tipp, mire használd a karalábé levelét: pompás tésztaszósz készülhet belőle
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A káposztafélék családjába tartózó karalábé rendkívül egészséges, tele minden jóval. Ezen értékek a zöldség levelében is megtalálhatók, már csak ezért sem érdemes a kukába dobni!
Könnyű pazarló életmódot élni, de nem érdemes. Olykor sok olyan alapanyag végzi a szemétben, amit bőven fel lehetne még használni: ilyen a karalábé zöld levele is, mely egészséges, sokféle finom étel készülhet belőle.
A karalábé egész évben elérhető zöldség. Tavasszal kötelező, ilyenkor ugyanis a legzsengébb. A zöldséget öröm magában falatozni, pompás saláták dobhatók belőle össze, és rengeteg finom főtt étel is. Na de mi a helyzet a levelével?
A karalábé levelében sok vitamin és karotinoid található. A hibátlan, vegyszermentes leveleket érdemes felfedezni, hisz rengeteg ízletes fogás készülhet belőlük. Most adunk is néhány tippet!
Töltsd meg a leveleket!
Tavasszal a szép karalábéleveleket megtöltheted mindenféle finomsággal. Sokan ilyenkor a töltött káposztát készítik el karalábélevélbe csomagolva. A levelek húsos és zöldséges töltelékkel is finomak, légy felfedező és alkoss valamilyen különleges töltött karalábélevelet. A töltött csomagok paradicsomos és tejszínes szószban is főhetnek, a kapor különösen jól áll a zöldségnek.
Főzelékbe vele!
Tavasszal kihagyhatatlan a zsenge karalábéból készült főzelék. A gumó mellett a leveleket is bátran beleapríthatod, kívánatosabbá és ízletesebbé teszi a főzeléket. A karalábét a klasszikus krumplifőzelékbe is belekockázhatod a levelével együtt, így sokkal különlegesebb lesz a jól ismert fogás.
Levesbe vele
A főzelék mellett a másik nagy kedvenc a karalábéból készült leves, ami sokféle recept szerint kipróbálható. A gumóval együtt a levelét is használd bátran, csak jót tesz az étellel. Nem csak karalábélevesbe teheted a leveleket, másban is kipróbálhatod, krémleveseknek is jó ízt kölcsönöz.
Köretek
Legyen szó krumpliból, rizsből vagy bulgurból készült köretről, a karalábélevél mindegyikbe passzol. Dobj össze egy zöldséges rizst a megszokott recept alapján, majd az összeaprított leveleket keverd a körethez. Ha pedig a krumplis köreteket részesíted előnyben, akkor a petrezselymes burgonyába keverj karalábélevelet.
Salátákba
A tavasz a salátaszezon kezdete. A karalábégumóból rengeteg izgalmas saláta készülhet, ezekbe a leveleket is bátran belecsempészheted.
Tésztaszószok
Legyen szó egy egyszerű pesztó készítéséről, a zöldség leveleit is felhasználhatod hozzá, de összedobhatsz egy tejszínes, zöldséges szószt is, amelyben a zöldség gumója és levele is szerepet kap. Az elkészült szószt tésztával és rizzsel is kínálhatod.
Kencék
A karalábé levelét aprítsd házi kencékbe. Simán vajjal egybeforgatva is finom, de elfér tojáskrémben vagy más finomságban.
Karalábésaláta
Hozzávalók 2 személyre
- 2 fej karalábé
- 1 darab alma
- 2 evőkanál citromlé
- 4 evőkanál joghurt
- só és bors ízlés szerint
- 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A meghámozott és megmosott almát és karalábét vágjuk gyufaszálcsíkokra, vagy nagy lyukú reszelőn reszeljük le, majd tegyük tálba a salátának valót és öntözzük meg citromlével.
A joghurtba keverjük bele a sót, borsot és az olajat, majd keverjük össze a salátával. Tálalásnál a karalábé zöldje vagy petrezselyem kerülhet rá.
Fotók: Getty Images