Így zsírtalanítsd a konyhai felületeket – Környezetbarát megoldásokat is mutatunk

konyhatakarítás cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A lakásban a konyha az egyik leggyakrabban és tényleg intenzíven használt helyiség, ahhoz, hogy ne uralkodjon el a káosz, érdemes folyamatosan takarítani valamelyik szegletét.

A lakás helyiségei közül talán a konyhában töltöd a legtöbb időt, hiszen reggelit, ebédet és vacsorát készítesz, és hacsak nincs külön étkező, ott is eszik a család. 

Bármennyire is vigyázol főzés vagy sütés közben, biztosan előfordul, hogy kifröccsen az olaj, leesik valamilyen étel a földre vagy kiborul valami. Ha nem figyelsz vagy elfelejted, akkor ezek a szennyeződések felhalmozódnak, és nehéz lesz lesikálni, lesúrolni őket. De gondolj csak arra, hogy hányszor érsz hozzá a fogantyúkhoz, ajtókhoz nem teljesen tiszta kézzel, ott is nyomot fogsz hagyni. Ha gyorsan szeretnél megszabadulni a szennyeződésektől, akkor ezeket a trükköket vesd be a konyhában. 

Külön-külön is érdemes odafigyelni a berendezésre. Ha kerámia főzőlapod van, akkor ezekkel a módszerekkel tisztíthatod meg hatékonyan, ha pedig gáztűzhelyed, akkor így takarítsd le. A sütőt is megsuvickolhatod viszonylag kevés időráfordítással, ha ezeket a módszereket alkalmazod. A mikrót is érdemes rendszeresen takarítani, ehhez itt mutatunk házi praktikákat.

Senki sem szeret piszkos konyhában tevékenykedni, ezért érdemes tényleg odafigyelni a rendszeres takarításra, ami egyébként könnyebbé is teszi a dolgod, hiszen nem kell az odaszáradt koszt levakarni. 

konyhatakarítás álló ok

Nem kell rengeteg tisztítószer

A jó hír, hogy ahhoz, hogy tiszta legyen a konyhád, nem kell a világ összes tisztítószerét felvásárolnod, zsíroldókat viszont érdemes mindenképpen beszerezni. Mielőtt zsírtalanítanál, tisztítsd meg az adott felületet akár egy tiszta ruhával, szappan és forró víz keverékével, majd öblítsd le. Ez egy különösen fontos lépés a kórokozók elpusztításában, főleg olyan felületeken, mint a munkalapok és a vágódeszkák.

Külön csak a vágódeszka tisztításához itt mutatunk módszereket. Ezeknek az eszközöknek különösen fontos a tisztán tartása, mert kórokozók melegágyai lehetnek. 

Zsírtalanítók típusai

Akár bolti, akár saját készítésű tisztítószert használsz, mindkettővel tökéletesen zsírtalaníthatsz. A bolti zsírtalanítót, bár alapvetően erősebb, mint a házi, érdemes legalább 10 percig a tisztítandó felületen hagyni, mielőtt letörölnéd. Ha nem annyira zsíros, akkor hagyhatod kevesebb ideig is rajta, mielőtt puha ronggyal tisztára törölnéd. Ha nem jött le maradéktalanul a zsír, ismételd meg a műveletet. Ha pedig az otthon készített keverékek híve vagy, akkor keverj össze 1 csésze ecetet 4 csésze vízzel egy tálban, majd a keveréket öntsd át egy spray-palackba. Permetezd az oldatot a felületre, és hagyd hatni 10 percig, csak utána töröld le. Ez a megoldás a legjobban friss zsírok vagy foltok esetén működik.

konyhasúrolás álló

A makacsabb, odaszáradt zsírokhoz valami erősebbre lesz szükséged. Keverj össze egy tálban 1 csésze ecetet 3 csésze vízzel, 1 csésze szódabikarbónával és 0,5 csésze mosogatószerrel. Márts egy tiszta rongyot a tálba, majd a ruhával dörzsöld be a zsíros felületet. Utána feltétlenül öblítsd le, majd a befejezéshez ismét töröld át a felületet.

A tisztítás olajjal is működik. Tölts meg egy palackot olívaolajjal, permetezd a tisztítandó felületre, és hagyd állni 10 percig, utána töröld le. Az olaj fellazítja a zsírt.

Problémás területek zsírtalanítása

A legtöbb zsír nem meglepő módon a leggyakrabban használt felületeken, a munkalapon, a mosogatóban és szekrényeken halmozódik fel. A tűzhelyek zsírtalanításáról már írtunk korábban, de az a lényeg, hogy a tisztítószert bőven permetezd a piszkos felületre, hagyd néhány percig hatni, majd töröld át nedves mikroszálas kendővel. Ha még mindig koszos, használj egy másik, ecettel megnedvesített kendőt is. Ugyanezt a módszert alkalmazhatod a zsíros munkalapok tisztításánál is.

mosogató álló

Ha nem mosogatsz el azonnal, a mosogató a benne hagyott edényektől zsíros lesz. Először forró vízzel és mosogatószerrel tisztítsd le. Ezután szórj egy szivacsra szódabikarbónát, és dörzsöld le. A szódabikarbóna enyhén súroló hatású lehet, ezért ügyelj arra, hogy ne sértsd meg a mosogató felületét.

A konyhaszekrényekre is figyelj

Sajnos a zsír a konyhaszekrényeket sem kíméli. Mivel az ajtajuk függőleges, a rájuk permetezett folyadék rögtön lefolyik róluk, ezért a zsíros szekrények tisztításához használj egyszerű mosogatószeres oldatot és forró vízzel megnedvesített mikroszálas kendőt. Lehet, hogy többször kell áttörölnöd, de tiszta lesz. Mielőtt nekiállnál a súrolásnak, mindenképpen tegyél egy próbát valamilyen nem látható helyen, hogy nehogy tönkretedd a szekrény felületét. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon