![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Bevált konyhai praktikák: finomabb ételek, frissentartás, takarítás
![konyhai-praktikak](https://kep.index.hu/1/0/5108/51080/510805/51080543_3894359_a5512dc8ea251f9e26c95d4cf20e25df_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Hiánypótló lehet mindenki számára néhány olyan hasznos és praktikus ötlet, amivel akár a süti sütése, akár a szendvics készítése is gyerekjáték lesz. Ha beveted ezeket, kevesebb bosszúság érhet a piskóta kapcsán, és nagyobb sikerélmény a sütés-főzés végére.
Amikor konyhai praktikákról van szó, olyanokra keressük a válaszokat, mint például a nyers piskóta és a koszos szendvicssütő kérdése, de az is örök bosszúságot okoz, hogy mitől szárad ki a süti és a vacsorának szánt tepsiben sült hús?
Rengeteg megválaszolatlan kérdés kering a fejünkben a konyhában serénykedve, amelyek közül most néhánynak mi is utánajártunk.
Melegszendvics: sütőre égett sajt és zsírfoltok nélkül
Amint elolvassátok ezt a tippet, talán sokan csaptok majd a homlokotokra, hogy miért is nem jutott ez előbb az eszetekbe? Nos, biztosan mindenki szereti a melegszendvicset, főleg, ha erre specializált sütőben készíti azt el, toastkenyérből. Azt a részt viszont már szívesen megspórolnánk, hogy a gépből kifolyó zsiradékot vagy odaégett sajtot lepucoljuk a sütőről.
Nos, most már erre is van megoldás, amihez mindössze egy kis sütőpapírra van csak szükség. Ugyanis, ha teszel egy akkora méretű sütőpapírt a sütőbe, ami kitölti az egészet, és arra teszed rá a szendvicseket – mintha már előre csomagolnád –, sütés közben egy csepp sajt vagy vaj sem fog kifolyni belőle, így nem kell a szendvics után még a takarítással is vesződnöd.
![praktikak](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5108/51080/510802/51080293_c4bf9428b03fa06d4e18805be2a462bd_wm.jpg)
A klasszikus zsír
A mai, egyre egészségtudatosabb világban bizony még mindig vannak örök érvényű praktikák, amiket nem szabad sutba dobni.
Ilyen például a sütéshez használt zsír kérdése is. Igaz ugyan, hogy ma már a kókuszolajtól a laktózmentes vajig szinte mindenféle alternatív megoldás is létezik, hogy a disznózsírt helyettesíthessük az ételekben, de az az igazság, hogy a sütemények, mint például egy finom almás vagy szilvás pite, sosem lesznek ugyanolyan omlósak és szaftosak a teavajtól vagy a margarintól, mint amilyen a nagymamánknál volt a házi zsírtól. Persze, akik haszonállatot tartanak, és a friss tojásért elég kimenniük a tyúkokhoz, azok nincsenek is rákényszerülve, hogy vajat vagy sütőmargarint vegyenek a boltban, de akinek ez nem áll módjában, az is próbálja ki legalább egyszer, hogy mire is képes a zsír egy omlós sütemény tésztájával.
A fedő ereje
Ha zsírosabb húst sütsz, mint például a tarja, és szeretnéd, hogy az a sütés után is szaftos és puha maradjon, mindig fedő alatt, alacsony lángos süsd, és önts alá egy kis vizet. A fedőt csak akkor vedd le róla, ha a hús már megpuhult, majd vedd magasabbra a lángot és pirítsd le kívülről. Így nem fogod túlsütni, belül mégis omlós marad a hús.
Így nem ég meg a sütemény teteje
Sokunk rettegett félelme, hogy sütisütéskor a tészta teteje megég, miközben a tészta belül nyers marad. Erre a legjobb megoldás az, ha amikor a süti teteje már barna, de tűpróbával tesztelve a belseje még nyers, egy darab alufóliával lefeded a sütit és úgy sütöd tovább. Így ugyanis nincs kitéve közvetlen hőhatásnak a süti felszíne, és nem tud megégni, belül viszont tovább sül.
![praktikak](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5108/51080/510803/51080305_e6358e48505e880c2dbf20f4151bad09_wm.jpg)
Légbuborékok: gyerünk a felszínre!
A piskótasütés, ami egyébként is tele van meglepetésekkel, szerencsére egyre több, kiforrott gyógymóddal is rendelkezik már, hogy a felmerülő, sütési bakikat elkerülhessük a készítés folyamán. Ilyen például a tésztában elbújó légbuborék kérdése. Ezeket szabad szemmel is észre lehet venni, amikor a nyers tésztát a formába öntjük, viszont azokat, amiket nem látunk a tészta mélyebb rétegeiben, és nem akarjuk, hogy a sütőajtón keresztül okozzanak lelki törést, amikor felbukkannak, egyszerűen likvidálhatjuk: a sütőformát, még mielőtt a sütőbe tennénk, néhányszor ütögessük hozzá a konyhapulthoz, mert így felszínre tudjuk csalogatni a maradék bubit is.
Puha kis mézeskalácsok
Közeledve a mézeskalácsszezon felé, van egy hagyomány, ami nemzedékről nemzedékre száll. Ez pedig nem más, minthogy mitől is lesz igazán puha és omlós a klasszikus mézeskalács?
![praktikak](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5108/51080/510804/51080455_f7ac2c66138ab75da1826484714db069_wm.jpg)
A trükk egyszerű: a kisült mézeskalácsokat tedd egy fémdobozba, ami viszonylag légmentesen zár, és tegyél mellé 1-2 szelet almát. Mivel az alma savas gázt termel, ez a gáz felgyorsítja a puhítás folyamatát, viszont arra fontos odafigyelni, hogy pár napnál tovább nem szabad az almát a dobozban hagyni, mert ha bomlásnak indul, bepenészedhet az egész doboz süti.
Őrizd meg a citrom frissességét!
Ha sütés vagy főzés közben csak egy fél citromra van szükséged, és nem vagy biztos benne, hogy a másik felét is 1-2 napon belül fel fogod használni, viszont nem szeretnéd, hogy az kárba vesszen, akkor a félbevágott citromot úgy tudod frissen tartani, ha vízbe áztatva beteszed a hűtőbe.
Hasznos buborékok a pezsgős üvegben
Ha ünnepi alkalmakkor pezsgőt bontasz, mindig felmerül a probléma, hogy ha nem tudod mindet meginni, másnapra majd ki kell önteni a maradékot, hiszen a szénsav másnapra el fog belőle illanni. Az eredeti dugóját biztonságtechnikai okokból nem szabad visszaszuszakolni az üvegbe, mivel a boros üveggel ellentétben a pezsgőben lévő széndioxid képes rá, hogy akár a hűtőn belül is újra kilője a dugót a palackból. Nos, akkor mégis mi lehet a biztonságos megoldás?
![praktikak](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5108/51080/510804/51080461_c8c755c5b9f493f4ceb12cd1139613f8_wm.jpg)
E kérdésre a tökéletes válasz az, hogy az el nem fogyasztott pezsgős üvegbe tegyünk bele egy ezüst kávés- vagy teáskanalat úgy, hogy annak a feje kilógjon az üvegből.
Mivel a fém gyorsan vezeti a hőt, így a palackba tett kanállal gyorsabban hűl le a palack hőmérséklete is, a hideg levegő miatt pedig kevesebb gáz tud majd elszökni az üvegből. Így pedig még másnap is jóízűen elfogyasztható a maradék pezsgő anélkül, hogy az veszítene a buborékosságából.
Édesíts banánnal!
Az édesítőszerek korában néha nem árt visszakanyarodni valami klasszikushoz, valami eredetihez. Ilyen például az összezúzott, érett banán, ami kiváló természetes édesítő sütikbe cukor helyett.
![praktikak](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5108/51080/510805/51080515_25c762eb53f76b5653baa300b39ad7bb_wm.jpg)
Természetes sűrítés
Ha azt szeretnéd, hogy a krémleves minden képzeletet felülmúlóan krémes legyen, akkor levestől függetlenül főzz bele pár kocka krumplit, vagy egy evőkanál rizst, és ha megfőtt a leves, utána turmixold le. Ettől sokkal selymesebb lesz a leves állaga.
Római tálban az igazi
Sült húsok és rakott ételek tekintetében, ha tepsi helyett a klasszikus, előre áztatott római tálban sütöd őket, sokkal ízletesebbek és finomabbak lesznek az ételek.
![konyhai-trukkok](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5095/50957/509579/50957931_1b5ba49eedd94c248fdd08e824c5051a_wm.jpg)
Fotók forrása: Getty Images