Bevált konyhai praktikák: finomabb ételek, frissentartás, takarítás

konyhai-praktikak
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Hiánypótló lehet mindenki számára néhány olyan hasznos és praktikus ötlet, amivel akár a süti sütése, akár a szendvics készítése is gyerekjáték lesz. Ha beveted ezeket, kevesebb bosszúság érhet a piskóta kapcsán, és nagyobb sikerélmény a sütés-főzés végére.

Amikor konyhai praktikákról van szó, olyanokra keressük a válaszokat, mint például a nyers piskóta és a koszos szendvicssütő kérdése, de az is örök bosszúságot okoz, hogy mitől szárad ki a süti és a vacsorának szánt tepsiben sült hús?

Rengeteg megválaszolatlan kérdés kering a fejünkben a konyhában serénykedve, amelyek közül most néhánynak mi is utánajártunk. 

Melegszendvics: sütőre égett sajt és zsírfoltok nélkül

Amint elolvassátok ezt a tippet, talán sokan csaptok majd a homlokotokra, hogy miért is nem jutott ez előbb az eszetekbe? Nos, biztosan mindenki szereti a melegszendvicset, főleg, ha erre specializált sütőben készíti azt el, toastkenyérből. Azt a részt viszont már szívesen megspórolnánk, hogy a gépből kifolyó zsiradékot vagy odaégett sajtot lepucoljuk a sütőről. 

Nos, most már erre is van megoldás, amihez mindössze egy kis sütőpapírra van csak szükség. Ugyanis, ha teszel egy akkora méretű sütőpapírt a sütőbe, ami kitölti az egészet, és arra teszed rá a szendvicseket – mintha már előre csomagolnád –, sütés közben egy csepp sajt vagy vaj sem fog kifolyni belőle, így nem kell a szendvics után még a takarítással is vesződnöd.

praktikak

A klasszikus zsír

A mai, egyre egészségtudatosabb világban bizony még mindig vannak örök érvényű praktikák, amiket nem szabad sutba dobni. 

Ilyen például a sütéshez használt zsír kérdése is. Igaz ugyan, hogy ma már a kókuszolajtól a laktózmentes vajig szinte mindenféle alternatív megoldás is létezik, hogy a disznózsírt helyettesíthessük az ételekben, de az az igazság, hogy a sütemények, mint például egy finom almás vagy szilvás pite, sosem lesznek ugyanolyan omlósak és szaftosak a teavajtól vagy a margarintól, mint amilyen a nagymamánknál volt a házi zsírtól. Persze, akik haszonállatot tartanak, és a friss tojásért elég kimenniük a tyúkokhoz, azok nincsenek is rákényszerülve, hogy vajat vagy sütőmargarint vegyenek a boltban, de akinek ez nem áll módjában, az is próbálja ki legalább egyszer, hogy mire is képes a zsír egy omlós sütemény tésztájával. 

A fedő ereje

Ha zsírosabb húst sütsz, mint például a tarja, és szeretnéd, hogy az a sütés után is szaftos és puha maradjon, mindig fedő alatt, alacsony lángos süsd, és önts alá egy kis vizet. A fedőt csak akkor vedd le róla, ha a hús már megpuhult, majd vedd magasabbra a lángot és pirítsd le kívülről. Így nem fogod túlsütni, belül mégis omlós marad a hús. 

konyhai-praktikak

Így nem ég meg a sütemény teteje

Sokunk rettegett félelme, hogy sütisütéskor a tészta teteje megég, miközben a tészta belül nyers marad. Erre a legjobb megoldás az, ha amikor a süti teteje már barna, de tűpróbával tesztelve a belseje még nyers, egy darab alufóliával lefeded a sütit és úgy sütöd tovább. Így ugyanis nincs kitéve közvetlen hőhatásnak a süti felszíne, és nem tud megégni, belül viszont tovább sül.

praktikak

Légbuborékok: gyerünk a felszínre!

A piskótasütés, ami egyébként is tele van meglepetésekkel, szerencsére egyre több, kiforrott gyógymóddal is rendelkezik már, hogy a felmerülő, sütési bakikat elkerülhessük a készítés folyamán. Ilyen például a tésztában elbújó légbuborék kérdése. Ezeket szabad szemmel is észre lehet venni, amikor a nyers tésztát a formába öntjük, viszont azokat, amiket nem látunk a tészta mélyebb rétegeiben, és nem akarjuk, hogy a sütőajtón keresztül okozzanak lelki törést, amikor felbukkannak, egyszerűen likvidálhatjuk: a sütőformát, még mielőtt a sütőbe tennénk, néhányszor ütögessük hozzá a konyhapulthoz, mert így felszínre tudjuk csalogatni a maradék bubit is.

Puha kis mézeskalácsok

Közeledve a mézeskalácsszezon felé, van egy hagyomány, ami nemzedékről nemzedékre száll. Ez pedig nem más, minthogy mitől is lesz igazán puha és omlós a klasszikus mézeskalács?

praktikak

A trükk egyszerű: a kisült mézeskalácsokat tedd egy fémdobozba, ami viszonylag légmentesen zár, és tegyél mellé 1-2 szelet almát. Mivel az alma savas gázt termel, ez a gáz felgyorsítja a puhítás folyamatát, viszont arra fontos odafigyelni, hogy pár napnál tovább nem szabad az almát a dobozban hagyni, mert ha bomlásnak indul, bepenészedhet az egész doboz süti.

Őrizd meg a citrom frissességét!

Ha sütés vagy főzés közben csak egy fél citromra van szükséged, és nem vagy biztos benne, hogy a másik felét is 1-2 napon belül fel fogod használni, viszont nem szeretnéd, hogy az kárba vesszen, akkor a félbevágott citromot úgy tudod frissen tartani, ha vízbe áztatva beteszed a hűtőbe. 

Hasznos buborékok a pezsgős üvegben

Ha ünnepi alkalmakkor pezsgőt bontasz, mindig felmerül a probléma, hogy ha nem tudod mindet meginni, másnapra majd ki kell önteni a maradékot, hiszen a szénsav másnapra el fog belőle illanni. Az eredeti dugóját biztonságtechnikai okokból nem szabad visszaszuszakolni az üvegbe, mivel a boros üveggel ellentétben a pezsgőben lévő széndioxid képes rá, hogy akár a hűtőn belül is újra kilője a dugót a palackból. Nos, akkor mégis mi lehet a biztonságos megoldás?

praktikak

E kérdésre a tökéletes válasz az, hogy az el nem fogyasztott pezsgős üvegbe tegyünk bele egy ezüst kávés- vagy teáskanalat úgy, hogy annak a feje kilógjon az üvegből.

Mivel a fém gyorsan vezeti a hőt, így a palackba tett kanállal gyorsabban hűl le a palack hőmérséklete is, a hideg levegő miatt pedig kevesebb gáz tud majd elszökni az üvegből. Így pedig még másnap is jóízűen elfogyasztható a maradék pezsgő anélkül, hogy az veszítene a buborékosságából. 

Édesíts banánnal!

Az édesítőszerek korában néha nem árt visszakanyarodni valami klasszikushoz, valami eredetihez. Ilyen például az összezúzott, érett banán, ami kiváló természetes édesítő sütikbe cukor helyett.

praktikak

Természetes sűrítés

Ha azt szeretnéd, hogy a krémleves minden képzeletet felülmúlóan krémes legyen, akkor levestől függetlenül főzz bele pár kocka krumplit, vagy egy evőkanál rizst, és ha megfőtt a leves, utána turmixold le. Ettől sokkal selymesebb lesz a leves állaga. 

Római tálban az igazi

Sült húsok és rakott ételek tekintetében, ha tepsi helyett a klasszikus, előre áztatott római tálban sütöd őket, sokkal ízletesebbek és finomabbak lesznek az ételek. 

konyhai-trukkok

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük