Mire jó a konyharuha? 10 tipp, hogyan használd a törölgetésen túl
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A konyharuháról sokunknak csak a törölgetés és a tésztakelesztés jut az eszébe, csakhogy a tudománya itt még nem ér véget. Mutatjuk is, hogyan és mire tudod még praktikusan felhasználni.
A konyharuha sokkal több mindenre jó, mint azt gondolnád. Nedvszívó képessége, anyaga, formája rengeteg funkciót rejt magában. Elsősorban a konyhában lát el szerepeket, de dekorációs és háztartási feladatokhoz is kiválóan alkalmas.
Főzz konyharuhával
Az egyik legjobb, amiről talán kevesen tudnak, hogy a befőzés mellett a tepsiben történő vízfürdős főzésnél is kiváló segítőtárs, hiszen megvédi a belecsomagolt ételeket attól, hogy főzés közben szétessenek. Erre remek példa a knédli vagy más néven a kenyérgombóc készítése, hogyha azt nem vízgőz fölött, hanem sütőben készíted. Ilyenkor ugyanis egy konyharuhába kell belecsavarni a főzésre váró, nyers kenyérgombócot, majd azzal együtt tenni a tepsibe, amibe vizet öntünk.
Morzsaporszívó
Senki sem szereti, ha a kenyereskosárban megtört kenyér morzsái mindenfelé kihullanak. Nincs tökéletes kenyereskosár, azonban nem is kell, hiszen ha egy konyharuhát használsz alátétnek, úgy szinte bármilyen kosárba tehetsz friss kenyeret, nem lesz tele minden morzsákkal.
Szorult helyzetben
Egy másik remek funkciója, hogy ha megnedvesítve egy edény és a fedője közé tesszük, így ugyanis még akkor is jól leszigetelhetjük a lábost, hogyha az egyébként már nem klappolna teljesen a régi fedőjével.
Ökobarát szalvéta
Ha nincs kéznél szalvéta vagy papírtörlő, egy konyharuha is ugyanúgy megteszi. Ma már sokfelé látni elegánsabb éttermekben, hogy konyharuha méretű textilszalvétákat adnak előkéül, ami, lássuk be, tényleg elég menő, és sokszor olyan szépek is, hogy sajnáljuk összekoszolni. Szerencsére a konyharuhánál kevesebb a lelkiismeret-furdalás, ugyanakkor nem generálunk vele felesleges szemetet sem.
Védelem a gyümölcsöknek
Bizony, ha konyharuhával béleled ki a gyümölcsöskosarat, csökkented az esélyét annak, hogy a tálban a gyümölcsök megnyomódjanak.
Csúszásgátló
Tudtad, hogy ha konyharuhát teszel a pultra, és arra teszed rá a vágódeszkát vagy a keverőtálat, akkor azok nem fognak tudni elcsúszkálni?
Hangtompító
Te sem szereted, amikor húsklopfoláskor zeng a hangtól a konyha? Tegyél egy konyharuhát a vágódeszka alá, ami szuperül csökkenteni fogja majd a klopfolás hangját.
Csepegtető
Sokaknak talán már csak az emlékeiben él, de annak idején a nagymamák bizony sokszor használtak konyharuhát arra, hogy azon keresztül passzírozzák át például a paradicsomot, de ugyanígy házi sajt készítéséhez is tökéletes.
Piskótatekercs-csomagoló
Ezt a módszert a mai napig sokan használják a piskótatekercs készítésénél. A frissen sült piskótát ugyanis egy konyharuhába szokták fektetni és még melegében feltekerni vele, mert így nem törik meg és nem hullik szét, mi több, nedves is marad.
Kenyérzsák
Egy tű és egy cérna segítségével te is bármikor készíthetsz magadnak kenyérzsákot. Ennek az az előnye, hogy a kenyérzsákban kevésbé szárad ki a pékáru, nem nedvesedik, ennélfogva nem is penészedik, így a kenyér tovább eltartható, mint egy papírzacskóban, és ez sem landol a végén a kukában.
Kötény
A konyharuha nemcsak előkének jó, hanem rögtönzött köténynek is. Csupán be kell gyűrnöd a nyakadnál a felsődbe, és már állhatsz is neki a főzésnek.
Fotók forrása: Getty Images