Milyen gyakran és hány fokon kell kimosni a konyharuhát? E. coli baktérium is lehet rajta

konyharuha
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Amennyire sűrűn használjuk a konyharuhát, annyira kevés figyelmet fordítunk rá, pedig, ha nem mossuk és cseréljük rendszeresen, könnyen elszaporodhatnak rajta a kórokozók.

Nem létezik háztartás konyharuha nélkül, ezzel töröljük szárazra a tányérokat, poharakat, néha ezt használjuk edényfogónak és még sorolhatnánk. Mivel a konyharuha gyakran nedves marad, ideális táptalajt biztosít a baktériumok szaporodásának.

E. coli is található a használt konyharuhán

A konyharuhát az ajánlás szerint - és a használatától függően - egy-, kétnaponta kellene cserélni és kimosni. Kelly Reynolds, az Arizonai Egyetem kutatója használt konyharuhákat vizsgált, amelyek 89%-án Coliform baktériumokat talált, illetve a negyedük E. coli baktériummal volt szennyezett - olvasható a Feminán. A teljes tanulmányát itt tudod elolvasni eredeti nyelven.

Bár nem mindegyik baktérium veszélyes az egészségre nézve, az E. coli a bélcsatornán kívül gyulladásos folyamatokat hozhat létre, egyes baktériumtörzsei hasmenést okozhatnak. A probléma az, hogy ezek a kórokozók átkerülnek a tiszta edényekre, poharakra a konyharuhával történő törölgetés során, így pedig a szervezetbe juthatnak. Legyengült immunrendszer esetén ételmérgezést is okozhatnak.

konyharuha3

Mit tudsz tenni ellene?

Hagyd megszáradni

A meleg, nedves környezet még inkább elősegíti a bacik szaporodását, úgyhogy fontos, hogy mindig terítsd ki a használt konyharuhát, ne maradjon vizes, hagyj időt a száradására.

Áztatás

Mosás előtt érdemes a konyharuhát forró vízbe áztatni, valamilyen fertőtlenítő, antibakteriális hatású fehérítőt keverni bele, ha a színét is szeretnéd visszanyerni. Folttisztítót is érdemes beleönteni, ha makacs rajta a szennyeződés, de akár egy kevés szódabikarbónát, ecetet is önthetsz a foltokra, mielőtt a gépbe kerülne a konyharuha.

konyharuha2

Régi, bevált trükk a konyharuhák kifőzése is, ebben az esetben mosószappan társaságában tedd egy nagy fazékba a ruhákat, öntsd fel őket forró vízzel, majd egy óráig főzd így. A kifőzés a legmakacsabb foltot és szagot is el fogja tüntetni.

Mosás

A konyharuhát a legideálisabb magas hőmérsékleten, legalább 60 fokon mosni, ezen a hőfokon biztosan elpusztulnak a mikroorganizmusok. Semmiképp ne mosd össze mással a konyharuhákat, mindig külön tedd őket a gépbe, különben csak azt éred el, hogy a bacik átkerülnek a többi ruhaneműre is.

konyharuha4

Vasalás

Lehet, hogy azt gondolod, felesleges a konyharuhát kivasalni, pedig a magas hőfok is segít a fertőtlenítésben, érdemes átmenni vasalóval a tiszta, kimosott anyagon.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon