![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Milyen gyakran és hány fokon kell kimosni a konyharuhát? E. coli baktérium is lehet rajta
![konyharuha](https://kep.index.hu/1/0/3692/36922/369227/36922737_2819625_8d94832b0a06ce458b729615c4472846_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Amennyire sűrűn használjuk a konyharuhát, annyira kevés figyelmet fordítunk rá, pedig, ha nem mossuk és cseréljük rendszeresen, könnyen elszaporodhatnak rajta a kórokozók.
Nem létezik háztartás konyharuha nélkül, ezzel töröljük szárazra a tányérokat, poharakat, néha ezt használjuk edényfogónak és még sorolhatnánk. Mivel a konyharuha gyakran nedves marad, ideális táptalajt biztosít a baktériumok szaporodásának.
E. coli is található a használt konyharuhán
A konyharuhát az ajánlás szerint - és a használatától függően - egy-, kétnaponta kellene cserélni és kimosni. Kelly Reynolds, az Arizonai Egyetem kutatója használt konyharuhákat vizsgált, amelyek 89%-án Coliform baktériumokat talált, illetve a negyedük E. coli baktériummal volt szennyezett - olvasható a Feminán. A teljes tanulmányát itt tudod elolvasni eredeti nyelven.
Bár nem mindegyik baktérium veszélyes az egészségre nézve, az E. coli a bélcsatornán kívül gyulladásos folyamatokat hozhat létre, egyes baktériumtörzsei hasmenést okozhatnak. A probléma az, hogy ezek a kórokozók átkerülnek a tiszta edényekre, poharakra a konyharuhával történő törölgetés során, így pedig a szervezetbe juthatnak. Legyengült immunrendszer esetén ételmérgezést is okozhatnak.
![konyharuha3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3692/36922/369227/36922747_7472197c35684c1639c83efc9d2b69c8_wm.jpg)
Mit tudsz tenni ellene?
Hagyd megszáradni
A meleg, nedves környezet még inkább elősegíti a bacik szaporodását, úgyhogy fontos, hogy mindig terítsd ki a használt konyharuhát, ne maradjon vizes, hagyj időt a száradására.
Áztatás
Mosás előtt érdemes a konyharuhát forró vízbe áztatni, valamilyen fertőtlenítő, antibakteriális hatású fehérítőt keverni bele, ha a színét is szeretnéd visszanyerni. Folttisztítót is érdemes beleönteni, ha makacs rajta a szennyeződés, de akár egy kevés szódabikarbónát, ecetet is önthetsz a foltokra, mielőtt a gépbe kerülne a konyharuha.
![konyharuha2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3692/36922/369227/36922749_ca52739dba30aff55a603853730bd4c4_wm.jpg)
Régi, bevált trükk a konyharuhák kifőzése is, ebben az esetben mosószappan társaságában tedd egy nagy fazékba a ruhákat, öntsd fel őket forró vízzel, majd egy óráig főzd így. A kifőzés a legmakacsabb foltot és szagot is el fogja tüntetni.
Mosás
A konyharuhát a legideálisabb magas hőmérsékleten, legalább 60 fokon mosni, ezen a hőfokon biztosan elpusztulnak a mikroorganizmusok. Semmiképp ne mosd össze mással a konyharuhákat, mindig külön tedd őket a gépbe, különben csak azt éred el, hogy a bacik átkerülnek a többi ruhaneműre is.
![konyharuha4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3692/36922/369227/36922777_cab343e40c050ffa56cd734f47904ab6_wm.jpg)
Vasalás
Lehet, hogy azt gondolod, felesleges a konyharuhát kivasalni, pedig a magas hőfok is segít a fertőtlenítésben, érdemes átmenni vasalóval a tiszta, kimosott anyagon.
Fotók: Getty Images