5 ötlet, hogyan krémesítsd a krémlevest tejtermék nélkül - Tartalmas és sűrű lesz

sütőtök krémleves cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tejszín vagy tejföl kézenfekvő megoldás, de miért csak ezt alkalmazzuk, ha van még sok más lehetőség is?

Nemcsak azért kell beszélni a krémlevesek tejtermékmentes sűrítési lehetőségeiről, mert ez fontos lehet a laktózérzékenyek és a vegánok számára, hanem azért is, mert ezekkel a módszerekkel mind új ízeket és állagokat hozhatunk ki azokból a krémlevesekből, amiket esetleg már kissé ununk, vagy éppen nem vagyunk teljesen megelégedve az állagukkal.

A krémlevesek esetében az állag a kulcs. Voltaképpen minden más mellékes ahhoz képest, mennyire lényeges a leves sűrűsége, selymessége. A darabos, fojtós, pépes vagy esetleg túlságosan híg és vizes levesek lehangoló élményt tudnak nyújtani. 

A krumpli

Leggyakrabban krumplit szokás dobni a zöldségek mellé, ez tartalmasabbá és sűrűbbé teszi a levest, de szerintem ez a legkevésbé szerencsés megoldás. Mivel a krumplinak megvan az a tulajdonsága, hogy nyálkássá vagy épp nagyon darabossá változik turmixolás hatására, ezért nem ő a selymes állag legbiztosabb kulcsa.

narancsos repaleves cikkbe

Krémes állagú zöldségek

Sokkal jobban működnek azok a zöldségek, amelyek főzve és leturmixolva pépes, krémes állagúvá válnak. Ez azonban máris egy jóval összetettebb kérdés lesz, mint a krumpli, hiszen nem mindegyik krémes állagot nyújtó zöldség passzol bármelyik főszereplőhöz. Például a sárgarépa remek pépesítője lehet a paradicsomlevesnek, de a spenótnak kevésbé. A brokkoli viszont remekül passzol a spenóthoz és mesésen selymes állagot biztosít neki. A karfiol, a brokkoli, a sárgarépa és a főtt cékla, a sütőtök és az édesburgonya mind nagyon jól krémesítenek akármilyen levest.

A mesés kesudió

Varázslatos mag a kesudió, mert azon túl, hogy nagyon finom, beáztatva és akármihez hozzáturmixolva krémes, mesés állagot ad szószoknak, leveseknek, de sokan vegán sajttortákat és desszerteket gyártanak belőle. Nagy előnye ennek a módszernek, hogy tápanyagokkal és vitaminokkal is dúsít, de nem nehezíti el a levest.

kokusztej - ajanlo

Kókusztej

Mindent felülmúló kedvencünk, ha krémlevesről van szó, mert enyhe kókuszíze pompásan passzol paradicsomhoz, sütőtökhöz, édesburgonyához, karfiolhoz, mindenhez. Minél zsírosabb verzióval dolgozunk, annál sűrűbb állagot ad.

Rizs

Egy marék rizst szórva a zöldségek közé nem csak sűríthetjük, de szinte pudingszerűen lágy állagot adhatunk a levesnek. A rizs ilyenkor persze szétfő, keményítőtartalmát átadja a felöntőfolyadéknak, ami így besűrűsödik.

brokkoli ajanlo

Étkezési keményítő

Ha nincs más eszközünk kéznél és mindenképp szükség van valamilyen utólagos sűrítő eljárás alkalmazására, a lisztes rántásoknál vagy habarásoknál sokkal jobb állagot ad az étkezési keményítő. Különösen fontos lehetőség ez nyári gyümölcslevesek sűrítésekor.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük