Így keverd és állítsd össze a legfinomabb házi hamburgert
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
Milyen húsból, hogyan készül a legjobb burger otthon, mivel fűszerezd és hogyan süsd, hogy szaftos, ízes és igazán felejthetetlen legyen?
A hamburger esetében minden a húson múlik. Jó marhahús nélkül nincs jó hamburger, amit valódi kihívás megtalálni. Van néhány tippünk a legfinomabb, legszaftosabb húspogácsához, ami akkor is működhet, ha nincs saját tehénpásztorunk.
Nehéz jó marhahúshoz jutni, de azért nem teljesen lehetetlen. Arra is az utóbbi években jöttem csak rá, mennyire kifizetődő jóban lenni a hentesekkel. Nem hízelegni, hanem méltóságot tartva, de azért tiszteletet mutatva segítségért fordulni hozzájuk. Úgy tűnik, ez a kulcs az igazán finom húsokhoz, ha sikerül megtalálni a megfelelő hangot, a legjobb darabok fognak előkerülni a pult alól.
Daráltat ne
Ha nincs otthon olyan aprítónk, ami hús darálására is alkalmas lenne, akkor kérjük meg a hentest, hogy ott, helyben, frissen darálja le nekünk, méghozzá úgy, hogy körülbelül húsz százalék zsírtartalmú legyen a végeredmény. Ha pedig esetleg mégis van otthon megfelelő eszközünk, akkor is igyekezzünk úgy kérni a húst, hogy meglegyen az ideális arány. Készen darált hús, dobozolt cuccok itt nem vezethetnek jó eredményhez.
Nem kell bele semmi
Abban az esetben, ha igazán jó húst sikerült kifognunk, nem kell más bele, csak a tetejére egy kis fűszer - mondja az amerikai ételek tekintetében egyik leghitelesebb forrásunk, Kenji Lopez. Tényleg. A zsír összefogja és ízesíti a húst, ami azért fontos, hogy megtartsa nedveit és saját, eredeti ízét. Hiszen a burgerben majd kerül rá szósz, zöldség, sajt, mindenféle, nem kell, hogy ő maga is fűszeres legyen. A fasírt egy másik műfaj, ide omlós, pusztán húsízű pogácsa kell.
Ne masszírozd
Minél többet érintkezünk a hússal, formázzuk, gyömöszöljük, annál nagyobb eséllyel lesz összeálló, szivacsos állagú, így az a legjobb, ha nem piszkáljuk sokat, egyszerűen megformáljuk a darált húsból a pogácsákat és békén hagyjuk egészen a sütés pillanatáig.
A fűszerezés
Az igazi burger akkor jó, ha csak a felszínen, az utolsó pillanatban kap egy kis sót, borsot vagy más fűszert. A lényeg, hogy ne álljon a sóban, mielőtt sütni kezdjük. Abba viszont, hogy mit szórunk rá, még az amúgy igen szigorú Kenji sem szól bele, ahogy a kiegészítőket is mindenki a maga ízlése szerint határozza meg.
A kiegészítők
Szerintünk a kevesebb több, jobb, ha meg tudjuk határozni, el tudjuk különíteni az ízeket, nem olvad egybe százezer meghatározhatatlan alapanyag. A mi burgerünkben most volt a húson kívül:
- paradicsom
- salátalevél
- cheddar sajt
- csemegeuborka
- ketchup (legjobb, ha házi)
- chiliszósz
Fotók: Ács Bori/Sóbors