Így használd az egyes lisztfajtákat: nem mindegy, mi készül belőlük

Liszttipusok-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A liszt az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk, pékáruknál és süteményeknél első helyen szerepel a hozzávalólistában. Manapság azonban annyi változatával találkozni, hogy jól jöhet egy kis útmutató a felhasználásához.

A boltok polcain számtalan lisztfajtával találkozhatsz a finomliszttől kezdve a kenyér- vagy durumliszten át egészen a teljes kiőrlésű változatokig. Egy liszt felhasználási lehetőségeit több tulajdonsága is meghatározza: számít a felhasznált gabonaféle, a szemcseméret és a beltartalom is, azaz hogy a gabonaszemnek mely részei kerülnek a lisztbe. 

Ezek a tulajdonságok első ránézésre nem mindig egyértelműek, és ahhoz, hogy a kiszemelt sütemény vagy étel a lehető legjobban sikerüljön, fontos, hogy tisztában légy a csomagoláson szereplő jelölésekkel.

Búzaőrlemények

Finomliszt (BL 55)

Nagyon finom szemcsés, púderfinomságú, egészen világos színű liszt, amely minimális mennyiségben tartalmaz héjrészt. A legtöbb süteményhez, piskótához és kevert tésztához használható, de panírozáshoz, habaráshoz is kiváló.

Liszttipusok-2

Kenyérliszt

Ebből a típusból több változat is elérhető, a legelterjedtebbek viszont a fehér (BL 80) és a félfehér (BL 112). A fehér búzakenyérliszt finomra őrölt, apró szemcsés, kevés héjrészt tartalmazó típus. Ezzel szemben a félfehér változatba több héjrész kerül, ami miatt a színe is kissé sötétebb. Magas sikértartalma miatt ez a fajta a legalkalmasabb a hagyományos kenyér és kelt tészták készítéséhez.

Rétesliszt (BFF 55)

A finomlisztnél jóval nagyobb szemcseméretű, durvábbra őrölt típus, amely tapintásra is egészen érdesnek tűnik. Alkalmas vajas tészták, kekszek, gyúrt tészta, rétestészta és galuska készítéséhez. A finomliszthez hasonlóan a magbelsőt használják fel hozzá, csak épp durvább szemcséjűre őrlik. 

Durumliszt (DSL)

Durumbúzából készülő típus, finom szemcsés és nem tartalmaz héjrészt. Magas fehérjetartalmának köszönhetően remek minőségű tojásmentes tészták készíthetők belőle. Az közönséges búzából készülő lisztekhez képest erőteljesebb sárgás az árnyalata.

Liszttipusok-3

Búzadara (BD)

Egészen nagy szemcsés őrlemény, amely az előző változatokhoz képest sötétebb, krémszínű, és több héjat is tartalmaz. 

Graham-liszt (BGL 200)

Közönséges búzából készülő liszt, amely esetében csak a legkülső, szennyezett héjréteget távolítják el, így a búzaszem összes alkotórészét tartalmazza. Érdekessége, hogy széles szemcseméret-tartományban tartalmaz lisztet, és kisebb-nagyobb méretben héjat is. 

Teljes kiőrlésű liszt (BTKL)

A Graham-liszthez hasonlóan a búzaszem összes alkotórészét tartalmazza, a csírát és a héjat is, azonban sokkal finomabb szemcsékre őrölt liszttípus. Magas rosttartalma miatt diétás és fogyókúrás termékek kedvelt alapanyaga.

Liszttipusok-1

Tönkölybúzaliszt

Az egyik legegészségesebb lisztfajta, mivel magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma. Különlegessége, hogy a közönséges búzához képest hatszor magasabb a fehérjetartalma, így kiváló kenyerek és kelt tészták készítéséhez.

Búzakorpa

A búzakorpa maghéjat és kis mennyiségben csírát tartalmaz, így ennek a típusnak magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma, és bővelkedik értékes rostokban. Bár ezek nagy része nem emészthető, fontos szerepet játszanak az egészséges emésztésben és anyagcsere-folyamatokban. Kiváló kiegészítője diétás és fogyókúrás termékeknek.

Liszttipusok-4

Rozslisztek

Valamennyi rozsliszt az élelmezési rozs (Secale cereale L.) terméséből előállított őrlemény. Az egyes típusok közötti különbséget a szín, a magbelső és a héj aránya, illetve a lisztbe kerülő korpa mennyisége határozza meg. Ezek alapján az alábbi főbb típusokkal találkozhatsz:

 • fehér rozsliszt (RL 60),
 • világos rozsliszt (RL 90),
 • sötét rozsliszt (RL 125),
 • teljes kiőrlésű rozsliszt (RTKL).
Liszttipusok-5

Útmutató a rövidítésekhez

A liszt csomagolásán szereplő jelölés első betűje a gabona fajtáját jelöli:

 • B: búza,
 • R: rozs,
 • D: durumbúza,
 • G: Graham,
 • TB: tönkölybúza.

A jelölés második betűje a szemcseméretre utal:

 • L - liszt: apró szemcséjű (porszerű) finomliszt,
 • FF: kétszer fogós,
 • FFF: háromszor fogós, azaz durva szemcseméretű (pl. rétesliszt),
 • D: dara.

A szám a jelölés végén a hamutartalmat jelenti:

 • BL 55: alacsony korpatartalmú finomliszt,
 • BL 80: közepes korpatartalmú liszt (pl. kenyérliszt),
 • BL 200: teljes kiőrlésű liszt.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon