Hogyan lesz stabil és gyönyörű a mézeskalácsház? Így biztosan nem esik össze

mézeskalácsház
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A saját kezűleg készített mézeskalácsház a karácsonyi dekoráció éke lehet, de ehető ajándéknak sem utolsó.

Amennyire gyönyörű dekoráció lehet egy mézeskalács-házikó, annyira kevesen mernek nekiállni, pedig ha pár dologra odafigyelsz, garantált a siker. Azt azért nem mondjuk, hogy gyerekjáték az elkészítése, de nagyon jó elfoglaltság lehet kicsiknek és nagyoknak egyaránt, egészen biztosan ünnepi hangulatba kerülsz majd az összeállítása közben.

Arra ügyelj, hogy pár napot igénybe vesz az elkészítése, úgyhogy ne az utolsó pillanatban kezdj neki. Ha minden egyes részfolyamatra szánsz egy napot, nem lesz sok egyszerre, ráadásul úgy biztosan stabil lesz a házikód.

A cikk megírásához egy gyakorlott mézeskalácssütő segítségét kértem, Barbi kolléganőm évek óta készít szebbnél szebb mézeskalácsházakat. Az ő tippjeit is egy csokorba szedtük, érdemes őket követni, ha tényleg stabil és gyönyörű házikót szeretnél készíteni.

Milyen legyen a mézeskalács?

Ha van jól bevált mézeskalácsrecepted, nyugodtan használd azt az alaphoz, ha esetleg nincs, ez a miénk. A mézeskalácstésztát, miután begyúrtad, érdemes egy éjszakára hűtőbe tenni, hogy másnap könnyebb legyen vele dolgozni.

A mézeskalácsba - a fűszerek mellé - érdemes egy kis kakaót is keverni, vagy több fahéjjal készíteni, hogy minél szebb színe legyen a háznak. 

mézeskalácsház5

A falak megformázása

Ha eleget pihent a tészta, jöhet a formázás. Fontos, hogy vastagabbra kell készíteni a lapokat, ne nyújtsd ki olyan vékonyra a tésztát, mintha figurákat készítenél. A ház alapja legyen a legvaskosabb, hogy elbírja majd a falakat. Érdemes kartonpapíron megtervezni a házat és kivágni az egyes darabokat - ezeket a sablonokat tedd rá a kinyújtott tésztára, majd egy éles késsel vágd körbe őket.

Az alapot lehet nagyobbra készíteni, mint a házat, így egy pici kertet is ki lehet alakítani előtte. Az is fontos, hogy egyenesen, határozottan vágd ki a tésztából a formákat, ha ferdék lesznek a falak, akkor a ragasztásnál meg fog gyűlni velük a bajod.

mézes6

A sütés

A kész lapokat tedd sütőpapírral bélelt tepsire. Mindenképp hagyj köztük helyet, nehogy összesüljenek. 180 fokon körülbelül 10-15 percig süsd a lapokat, nagyon figyelj rá oda, mert ha megbarnul a mézeskalács, esetleg megég a széle, nem lesz szép a házikó.

Ha esetleg ferdén kerülnek ki a lapok a sütőből, még melegen formázhatod őket, tedd rájuk ismét a sablont, majd vágd körbe, igazítsd ki a széleket egy éles késsel. Ha nem kell őket formázni, a tepsiben hagyd őket kihűlni, mert melegen könnyen törhetnek. Érdemes egy napig szárítani őket, hogy minél keményebbek legyenek és minél könnyebb legyen velük dolgozni.

mézeskalácsház4

A díszítés

Bár sokan a kész mézeskalácsházat díszítik ki, érdemes még az összeállítás előtt, a lapokat kidekorálni, sokkal egyszerűbb ezt egyenként megtenni. A kész háznál nem biztos, hogy kézre állnak majd a lapok a díszítéshez, sőt, le is folyhat a cukormáz. Ha kész a dekorálás, hagyni kell teljesen megszáradni a mázat, különben könnyen elkenődhet - erre is érdemes szánni egy fél napot.

A stabil cukormázhoz itt találsz egy szuper receptet, ha kész, töltsd habzsákba, majd kezdődhet is a díszítés. A fehér mázzal bevont tetőt be lehet szórni kókuszreszelékkel vagy porcukorral, hogy havas hatást érj el vele.

mézeskalácsház3

Ragasztás

Sokan ugyanazzal a cukormázzal ragasztják össze a lapokat, amivel díszítik is, nagy hátránya azonban, hogy sok idő, mire megszárad, sokáig kell tartani a lapokat, hogy összeragadjanak. Ha mégis ezzel készítenéd, akkor elsőként két falat állíts fel úgy, hogy L-alakot kapj. Ezt nagyjából 5-10 percig kell tartani, majd alaposan be kell tölteni a cukormázzal. Ha az első kettő fal már stabilan áll, akkor jöhet a következő, ezt is tartani kell, majd csak a teljes száradás után jöhet a negyedik. Oldalról megtámaszthatod valamilyen nehéz tárggyal a falakat, hogy biztosan ne dőljenek szét.

A tetőt csak akkor szabad rátenni a házra, amikor az alap már teljesen megszáradt, a cukormáz megszilárdult. A tetőelemeket szintén egyesével érdemes felrakni, de figyelni kell arra is, hogy ne csússzanak el.

mézeskalácsház2

Ha gyorsabb megoldást keresel, égetett cukorral is ragaszthatsz - olvaszd meg, karamellizáld a cukrot, egy kis vizet is adhatsz hozzá, hogy le ne égjen. Ez egyrészt gyorsabban megköt, másrészt stabilabb végeredményt ad. Ennél viszont éppen az lehet a probléma, hogy túl gyorsan szárad, úgyhogy gyorsan kell cselekedni, ráadásul vigyázni kell vele, mert a forró cukorral könnyedén megégetheted magadat. Ha összeragasztottad a lapokat, a réseket érdemes kitölteni cukormázzal, sokkal szebb lesz így a ház és a falak is jobban tartanak majd.

Ma már ehető ragasztót is lehet kapni, ha biztosra szeretnél menni.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük