6 módszer, amivel eltüntethetjük a zavaró, zsíros foltokat a műanyag edényekről
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Marokkói céklasaláta friss zöldfűszerekkel: a menta a lelke
Sajtos, darált hússal készült melegszendvics: vigyázat, függőséget okoz
Krémes, laktató vörös lencsés édesburgonya-curry: ízekben nem lesz hiány
Fahéjas fánk a sütőből: sütőporral ilyen egyszerűen készül
Így béleld ki sütőpapírral a tortaformát – Mutatjuk a tökéletes trükköt
A háztartásunkban mindenütt jelen lévő műanyag edények, evőeszközök nagyon praktikusak, de egy ponton mindegyik elszíneződik és foltos lesz.
Bármennyire is szeretem a műanyag edényeket, sőt, némelyiket higiénikusabbnak is tartom, mint a fa társait, eljön az a pillanat, amikor már annyira nyomot hagynak rajta a különböző ételek, hogy hiába mossuk, sikáljuk őket, nem tűnnek tisztának.
Azért, hogy ne kelljen állandóan újat vennünk, mutatunk 6 trükköt, amivel megnövelhető az élettartamuk. Arra ügyeljünk, hogy a műanyag porózus szerkezetű, így könnyen magába szívja a tisztítószereket, ezért hígítsuk őket megfelelő arányban és mindig alaposan öblítsük el.
1. Denaturált szesz
A patikában kapható denaturált szesz segítségével megszabadulhatunk a kávé-, tea-, paradicsomszósz-, paradicsompüré- és a gyümölcsfoltoktól, amelyek elszínezik a műanyagot. Ahogy bedörzsöltük az alkoholt, utána mossuk le vízzel. Ha nem tűnik el azonnal a folt, hagyjuk egy kicsit állni rajta.
2. Kézfertőtlenítő
A kézfertőtlenítőt, miután a fő összetevője az alkohol, ugyanúgy lehet a műanyag edények tisztításához is használni. Elég, ha a piszkos részeket bedörzsöljük, majd alaposan leöblítjük.
3. Fehérítő
A foltos műanyagot fehérítővel is megtisztíthatjuk. A fehérítő kiveszi a tinta, a kávé, a tea, a paradicsom és az egyéb makacs étel elszíneződését. A használata is nagyon egyszerű, készítsünk egy evőkanál fehérítőpor és egy bögre víz segítségével oldatot, és mártsuk bele a tisztítandó tárgyakat, majd hagyjuk benne néhány órát. Ha lejöttek a foltok, alaposan öblítsük el az edényeket és töröljük szárazra.
4. Fehér ecet
A fehér ecet hasonlóan működik, mint a fehérítő. Akkor jó alternatíva, ha esetleg környezetbarátabb vagy gyengédebb megoldást szeretnénk alkalmazni az agresszívebb fehérítőnél. Az arányokat ugyanúgy alkalmazzuk, mint a fehérítő esetében, egy bögre vízhez keverjünk egy evőkanál ecetet. Az ecet sok más tisztításra is kiváló, például elpusztítja a baktériumokat és a vírusokat, de a műanyagra lerakódott vízkőfoltok ellen is hatásos.
5. Szódabikarbóna
Amellett, hogy a szódabikarbóna eltávolítja az összes ételfoltot, az olaj okozta elszíneződések ellen is bevethetjük. Készítsünk egy kevés víz és szódabikarbóna segítségével sűrű pasztát, kenjük be vele a tisztítandó felületet, hagyjuk állni, majd mossuk le és szárítsuk meg.
6. Citrom vagy só
Használjunk frissen kifacsart citromlevet. Dörzsöljük át vele a piszkos felületet, majd tegyük napsütötte helyre néhány napra. A nap ultraibolya sugárzása segítségével eltűnnek a szennyeződések és a felületen lévő baktériumok is elpusztulnak. Ha sót használunk, akkor tegyük nedves ruhára, és azzal dörzsöljük át a felületeket.
Fotó: Getty Images