
Négyes kalácsfonás kezdőknek - Most neked is sikerülni fog!
Cikkek


Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Mediterrán, nyári lencsesaláta: fehérjedús ebéd 20 perc alatt

Házi kókuszos keksz néhány hozzávalóból: eteti magát, olyan finom

Ropogós pankomorzsában sült rákfalatok: pillanatok alatt kész

Hagymás, paradicsomos csirkemáj: így nem lesz kemény

Ragacsos brownie sok málnával: szétolvad a szádban
A kalácsfonás olyan jellegű agyi művelet, mint a matek vagy a parkolás: vagy rááll a szemünk és az agyunk, akkor rögtön megy, vagy nem, és akkor örökké nyűglődünk vele. Nekem évről évre újra be kell gyakorolnom, mielőtt sikerül, de aztán megy, mint a karikacsapás.
A hármasfonás mindenkinek megvan, akinek volt valaha copfja, a négyes már egyetlen fokozattal összetettebb, de ha megértjük a logikáját, onnantól kezdve nem túl bonyolult, és sokkal szebb lesz vele a kalács - nem csak egészben, szeletelve is.
A mindig működő kalácsreceptet és az elkészítési útmutatót lépésről lépésre itt találják.
Egy kalácsot fél kiló lisztből készült tésztaadag feléből szoktam csinálni, de lehet óriásit is sütni, kinek mekkora edénye és vágyai vannak. A kalácsot négy egyenlő részre osztjuk, az igazán precízek le is mérhetik.

A négy részből négy egyenlő hosszúságú és vastagságú hurkát sodrunk. Függőlegesen egymás mellé fektetjük őket a deszkán, majd felül összecsíptetjük őket.

A bal szélső hurkát átvetjük a mellette lévő második hurka felett.

A jobb legszélső hurkát átbújtatjuk a mellette lévő alatt, és a jobbról számított harmadik felett fektetjük le.

Most megint fogjuk a bal legszélsőt, és átvetjük a szomszédja felett.

Újra a jobb szélső következik, aki átbújik a mellette lévő alatt, majd az amelletti felett.

Ezt így folytatjuk, míg a végére nem érünk.

A végeket összenyomkodjuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors