Kipróbáltuk az odaégett edényt megmentő trükköt, és imádtuk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Még a legrutinosabbakkal is megesik, hogy ottfelejtenek valamit a tűzhelyen, majd odaég az edény alja - itt egy trükk, ami tényleg megmenti a károsult fazekat.
Csöng a telefon, elmerülünk egy izgalmas cikk olvasásában, összevesznek a gyerekek, és kész, vége, odaégett a káposzta alja, vagy ami még rosszabb, a karamellt éppen fél perccel tovább hagytuk a tűzhelyen, és borostyánból feketére váltott.
Ráadásul megdermedt és nem akar mozdulni sehogy sem. Sok olyan eset van, mikor az odaégett étel szép, egyenletes réteget képez az edény alján és egészen megkeményedik. Itt nem segít a hagyományos módszer, az áztatás nem elég, a súrolószer el sem jut a bajig, talán a csákány lenne az egyetlen reális lehetőség, de valószínűleg nem segítene az edény megmentésében.
Csak semmi pánik
Először is nem szabad pánikba esni, mégis nagyon gyorsan kell cselekedni. Nem, nem kell azonnal átdönteni egy másik fazékba az odaégett edény tartalmát, sokkal jobb, ha átszedjük egy tiszta lábosba fentről lefelé haladva. Így biztos, hogy csak azt a részét szedjük át az ételnek, ami teljesen ép maradt, és nem keveredik el az égett területekkel. Ezt viszont gyors ütemben kell megtenni, mert a kozmás íz hamar terjed alulról felfelé, minél hamarabb cselekszünk, annál nagyobb részét menthetjük meg az ételnek.
Az új, ami klasszikus
Itt volt az ideje, hogy a gyakorlatban vessem be az ősi módszert, amit az internet az egész életünket megváltoztató trükknek nevez, és úgy döntöttem, lefőzöm az odaégett réteget az edény aljáról.
Öntöttem rá egy kevés ecetet, mert ugyebár az ecet mindenre jó, majd felöntöttem vízzel és felforraltam. Ahogy lassan forrt a víz, feloldódott az aljáról a rádermedt étel is, ami pedig nem oldódott fel, az könnyen lekaparható volt egy tompa végű fakanál segítségével.
Sikerült karcmentesen és vegyszer nélkül megoldani egy, a katasztrófa bekövetkeztének pillanatában teljesen reménytelennek tűnő konyhai balesetet.
Fotók: Getty Images