![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így pucold meg a paradicsomot könnyedén: szuper tippet mutatunk
![paradicsomhamozas](https://kep.index.hu/1/0/5566/55669/556695/55669579_4115085_ba93e56e26a0236592944b103fffd6e7_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A húsos, lédús vagy éppen ropogós héjú paradicsom meghámozása elsőre nem tűnik egyszerű műveletnek. Mutatunk egy trükköt, amivel mégis az lehet!
Egyáltalán nem ciki, ha a paradicsom meghámozása fejtörést okoz elsőre. Hiszen mégsem egy vaskosabb krumpliról van szó, amit vinne a hámozó, vagy egy répáról, amihez elég egy éles hámozókés is.
Megmutatjuk, hogyan tudod gyorsan és egyszerűen meghámozni a paradicsomot blansírozással és a jeges sokkolás módszerével, mindössze négy lépésben.
Bármilyen fajta paradicsomot meg lehet pucolni, de ha elfogadsz egy javaslatot, akkor olyat választasz, ami telt, sima, fényes felületű és mindenképpen friss. Ha a paradicsom túl puha és pépes, vagy túl kemény, mindegy, hogyan hámozod meg, az íze nem lesz az igazi.
A folyamat
A „vetkőztetés” első lépése, hogy a paradicsomot alaposan mosd meg!
Egy éles késsel vágj a paradicsom aljára egy 2,5 cm-es X-et. A kést óvatosan, csak annyira szúrd bele, hogy az átszúrja a bőrt, de ne menjen túl mélyen a paradicsom húsába. A X lesz az a pont, ahonnan kiindulva el tudod majd távolítani a héjat.
Itt kezdődik az igazi hadművelet, ugyanis meg kell blansíroznod a paradicsomot. Ezt a módszert természetesen más zöldségek esetében is nyugodtan alkalmazhatod. A lényege, hogy forralj fel egy akkora lábas vizet, amelyben a paradicsom teljesen el tud merülni. A lobogó vízbe tedd bele a zöldséget, és kb. 20 másodpercig hagyd benne.
![paradicsomhamozas](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5566/55669/556696/55669611_83fb526be2412f4b40d02ddf013037f5_wm.jpg)
A hirtelen forróság hatására a héj elkezd elválni a paradicsomtól. Természetesen arra is ügyelj, hogy mekkora méretű paradicsommal dolgozol, mert minél nagyobb, annál több másodpercet igényel a lobogó vízben.
Ugyanakkor túl sokáig sem szabad benne hagyni a paradicsomokat a lobogó vízben, hiszen akkor esélyes, hogy túl puha, pépes, szemcsés lesz a húsa.
A hideg vizes sokkolás
Amikor már látod, hogy a forró vízben a héj kezd leválni, vedd ki a paradicsomot, és tedd át egy jéggel és hideg vízzel teli tálba. Azért, hogy a paradicsom főzési folyamatát megállítsd, a jeges vizes sokkolás lesz a fő fegyvered. A jeges tálba átmert paradicsomokat kb. 1 percig hagyd fürdőzni, majd kezdődhet a hámozás, amihez akár az ujjaid is elegendők lesznek, vagy egy élesebb kés.
![paradicsomhamozas](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5566/55669/556696/55669637_aef02f7ca579b1d3650daf1f44c12120_wm.jpg)
Hogyan tárold a meghámozott paradicsomot?
Hűtőszekrényben, egy légmentesen záródó edényben, maximum 5 napig áll el. Viszont, ha tovább szeretnéd eltárolni, akkor érdemes a fagyasztást választanod. Ennek hatására ugyan a paradicsom húsa pépes lesz, de kiváló alapanyag levesekhez, mártásokhoz, chilihez és pörköltökhöz is. Ráadásul akár 12 hónapig is eltartható egy visszazárható fagyasztózsákban.
Hogyha érdekel pár szuper recept, amikhez felhasználhatod a friss paradicsomot, nézz körül receptválogatásunkban is!
Fotók forrása: Getty Images