Így pucold meg a paradicsomot könnyedén: szuper tippet mutatunk

paradicsomhamozas
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A húsos, lédús vagy éppen ropogós héjú paradicsom meghámozása elsőre nem tűnik egyszerű műveletnek. Mutatunk egy trükköt, amivel mégis az lehet!

Egyáltalán nem ciki, ha a paradicsom meghámozása fejtörést okoz elsőre. Hiszen mégsem egy vaskosabb krumpliról van szó, amit vinne a hámozó, vagy egy répáról, amihez elég egy éles hámozókés is.

Megmutatjuk, hogyan tudod gyorsan és egyszerűen meghámozni a paradicsomot blansírozással és a jeges sokkolás módszerével, mindössze négy lépésben.

Bármilyen fajta paradicsomot meg lehet pucolni, de ha elfogadsz egy javaslatot, akkor olyat választasz, ami telt, sima, fényes felületű és mindenképpen friss. Ha a paradicsom túl puha és pépes, vagy túl kemény, mindegy, hogyan hámozod meg, az íze nem lesz az igazi. 

paradicsomhamozas

A folyamat

A „vetkőztetés” első lépése, hogy a paradicsomot alaposan mosd meg!

Egy éles késsel vágj a paradicsom aljára egy 2,5 cm-es X-et. A kést óvatosan, csak annyira szúrd bele, hogy az átszúrja a bőrt, de ne menjen túl mélyen a paradicsom húsába. A X lesz az a pont, ahonnan kiindulva el tudod majd távolítani a héjat.

Itt kezdődik az igazi hadművelet, ugyanis meg kell blansíroznod a paradicsomot. Ezt a módszert természetesen más zöldségek esetében is nyugodtan alkalmazhatod. A lényege, hogy forralj fel egy akkora lábas vizet, amelyben a paradicsom teljesen el tud merülni. A lobogó vízbe tedd bele a zöldséget, és kb. 20 másodpercig hagyd benne.

paradicsomhamozas

A hirtelen forróság hatására a héj elkezd elválni a paradicsomtól. Természetesen arra is ügyelj, hogy mekkora méretű paradicsommal dolgozol, mert minél nagyobb, annál több másodpercet igényel a lobogó vízben. 

Ugyanakkor túl sokáig sem szabad benne hagyni a paradicsomokat a lobogó vízben, hiszen akkor esélyes, hogy túl puha, pépes, szemcsés lesz a húsa. 

A hideg vizes sokkolás

Amikor már látod, hogy a forró vízben a héj kezd leválni, vedd ki a paradicsomot, és tedd át egy jéggel és hideg vízzel teli tálba. Azért, hogy a paradicsom főzési folyamatát megállítsd, a jeges vizes sokkolás lesz a fő fegyvered. A jeges tálba átmert paradicsomokat kb. 1 percig hagyd fürdőzni, majd kezdődhet a hámozás, amihez akár az ujjaid is elegendők lesznek, vagy egy élesebb kés.

paradicsomhamozas

Hogyan tárold a meghámozott paradicsomot?

Hűtőszekrényben, egy légmentesen záródó edényben, maximum 5 napig áll el. Viszont, ha tovább szeretnéd eltárolni, akkor érdemes a fagyasztást választanod. Ennek hatására ugyan a paradicsom húsa pépes lesz, de kiváló alapanyag levesekhez, mártásokhoz, chilihez és pörköltökhöz is. Ráadásul akár 12 hónapig is eltartható egy visszazárható fagyasztózsákban. 

Hogyha érdekel pár szuper recept, amikhez felhasználhatod a friss paradicsomot, nézz körül receptválogatásunkban is!

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon