![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Hogyan ellenőrizzük szurkálás nélkül, hogy megsült-e a piskóta?
![piskóta](https://kep.index.hu/1/0/2978/29789/297895/29789503_2286919_8f3afa9df19cc3593e51c5d9ba2c3970_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Mindig azt gondolom, hogy piskótát sütni egyszerű, de néha bizony elfacsarodik a szívem a végeredmény láttán. A magas, szellős piskóta helyett lapos süteményt veszek ki a sütőből.
A piskótatészta rengeteg sütemény alapja, mondhatni alfája és omegája. Ha elrontom, a süteményt sem tudom megmenteni, ha viszont finom, akkor elég egy egyszerűbb krémmel vagy gyümölccsel feldobni. Persze az elrontott piskótát is fel lehet használni, de ha igazán finom és mutatós tortát szeretnénk, érdemes odafigyelni a piskótára. Az alapanyagok aránya mellett a sütésen múlik, hogy magas, szellős vagy lapos, összeesett süteményt veszünk-e ki a sütőből.
Hogyan ellenőrizzük?
Az első és legfontosabb szabály, hogy ne nyitogassuk a sütőajtót, miközben sül a süteményünk. Ha kinyitjuk, azonnal összeesik, és hiába töltjük meg bármivel, nem lesz ugyanaz az élmény. A legtöbb receptben a tűpróbát említik, ami biztosan megmutatja, hogy megsült-e a piskóta. Én általában sok helyen és sokszor megszurkálom, hogy biztos legyek a dolgomban. Emiatt sokszor a süteményt is elcsúfítom. Nálam egyébként a tűpróba sem mindig működik, nem mindegy, hogy a tészta melyik részét szurkálom meg, van, amelyik már megsült, van, amelyik még picit nyers.
![piskóta kész kicsi](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2978/29789/297898/29789825_48433d812fa5b8829c21bfe7068b0828_wm.jpg)
Szurkálás nélkül
A piskótát mindig előmelegített sütőbe tegyük, különben biztosan nem fog felemelkedni. A piskóta akkor sül meg, amikor a szélei aranybarnák lesznek. Ilyenkor vegyük ki a sütőből, és nézzük meg, hogy a szélei elváltak-e a tepsitől. A közepét az ujjunk hegyével picit nyomogassuk meg, és ha a tészta visszaugrik, akkor megsült. Hagyjuk teljesen kihűlni, akkor még jobban elválik a tészta a tepsi szélétől. A piskótát amúgy is hidegen kell szeletelni és tölteni, különben összetörik.
Fotó: Getty Images