Hogyan ellenőrizzük szurkálás nélkül, hogy megsült-e a piskóta?

piskóta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mindig azt gondolom, hogy piskótát sütni egyszerű, de néha bizony elfacsarodik a szívem a végeredmény láttán. A magas, szellős piskóta helyett lapos süteményt veszek ki a sütőből.

A piskótatészta rengeteg sütemény alapja, mondhatni alfája és omegája. Ha elrontom, a süteményt sem tudom megmenteni, ha viszont finom, akkor elég egy egyszerűbb krémmel vagy gyümölccsel feldobni. Persze az elrontott piskótát is fel lehet használni, de ha igazán finom és mutatós tortát szeretnénk, érdemes odafigyelni a piskótára. Az alapanyagok aránya mellett a sütésen múlik, hogy magas, szellős vagy lapos, összeesett süteményt veszünk-e ki a sütőből. 

Hogyan ellenőrizzük?

Az első és legfontosabb szabály, hogy ne nyitogassuk a sütőajtót, miközben sül a süteményünk. Ha kinyitjuk, azonnal összeesik, és hiába töltjük meg bármivel, nem lesz ugyanaz az élmény. A legtöbb receptben a tűpróbát említik, ami biztosan megmutatja, hogy megsült-e a piskóta. Én általában sok helyen és sokszor megszurkálom, hogy biztos legyek a dolgomban. Emiatt sokszor a süteményt is elcsúfítom. Nálam egyébként a tűpróba sem mindig működik, nem mindegy, hogy a tészta melyik részét szurkálom meg, van, amelyik már megsült, van, amelyik még picit nyers. 

piskóta kész kicsi

Szurkálás nélkül

A piskótát mindig előmelegített sütőbe tegyük, különben biztosan nem fog felemelkedni. A piskóta akkor sül meg, amikor a szélei aranybarnák lesznek. Ilyenkor vegyük ki a sütőből, és nézzük meg, hogy a szélei elváltak-e a tepsitől. A közepét az ujjunk hegyével picit nyomogassuk meg, és ha a tészta visszaugrik, akkor megsült. Hagyjuk teljesen kihűlni, akkor még jobban elválik a tészta a tepsi szélétől. A piskótát amúgy is hidegen kell szeletelni és tölteni, különben összetörik. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük