Ez a pogácsasütés titka: idő, szeretet és kiváló minőségű alapanyagok

pct3
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A pogácsa a legkedveltebb sós finomság, készülhet kelt tésztából, omlósból vagy sütőporral, attól függően, mennyi időd van.

A pogácsa rengetegféle változatban készülhet, lehet sajtos, túrós, káposztás, tepertős, vajas, magvas, hogy csak a legkedveltebbeket említsem. Természetesen nem csak mi, magyarok szeretjük a pogácsát, az angolok a scone-ért vannak oda, amit édes és sós változatban szoktak gyártani.

A pogácsa hozzátartozik a mindennapokhoz, jólesik reggelire, délutáni sós nasinak is szuper, a vendég- és az ünnepváró asztalról sosem hiányozhat. Épp ezért muszáj, hogy legyen egy jól bevált recepted, de nyugodtan játszhatsz az ízek kialakításával. Pogácsát sütni nem nehéz, bármilyen recepttel is dolgozz, de van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni. 

pct1

Ne kényszerből süss!

Ha megkérdezed a nagymamád, mitől olyan finom a süteménye, biztosan azt válaszolja majd, hogy a szeretet érződik rajta. Mindig jókedvvel állj neki a sütésnek-főzésnek, ez az a titkos fűszer, amelytől varázslatos lesz a végeredmény. Soha ne muszájból süss, tedd örömmel, hisz adni mindig jobb, mint kapni.

Élesztő vagy sütőpor?

A nagyiféle pogácsába mindig élesztő kerül, de vannak megúszós receptek, amelyekben sütőport szokás használni. Ha élesztő mellett döntesz, akkor a langyos tejbe mindig keverj egy kevés cukrot is, így az élesztőgombák megkapják a táplálékot, a tészta szép nagyra tud nőni. Utána morzsold bele az élesztőt.

A sót mindig alaposan keverd össze a liszttel, csak utána add hozzá a felfutott élesztőt.

pct8

Hideg vajtól lesz omlós a tészta

A pogácsa tésztája akkor jó, ha omlós, ezért mindig hideg vajat dolgozz bele. A vaj mellé receptfüggő, milyen zsiradék kerül még, tepertős esetében liba- vagy kacsazsír, de ezeket érdemes sajtos vagy krumplis pogácsa tésztájába is belemorzsolni.

A zsiradék beledolgozása után tejföl, natúr joghurt, sajtkrém, kefir vagy író kerülhet a tésztába, mellé a tojás, majd a felfutott élesztő hozzáadása után indulhat a dagasztás.

Pihentetés

A begyúrt tészta természetesen pihentetés nélkül is készülhet, ez megint csak recept függvénye, de a pihentetett tészta mindig finomabb, ilyenkor az a cél, hogy a duplájára keljen. A kelesztés letakarva, meleg helyen történik, de egyes receptek direkt hűtőben írják, a hideg hatására alakul át a tészta szerkezete. Ebben az a jó, hogy előző este begyúrhatod a tésztát, másnap csak kiveszed, nyújtod, szúrod és sütöd.

pct7

A hajtogatásnál mindig használj zsiradékot

Egy újabb állomás, ami receptfüggő. A hajtogatás időigényes, hisz a kinyújtott tésztát akár többször is hajtogatni kell, és a pihenési időről sem szabad megfeledkezni. A hajtogatástól szép rétegek alakulnak ki a pogácsában, érdemes kipróbálni. A hajtogatásnál mindig kend meg a tésztát valamilyen zsiradékkal, lehet ez puha vagy olvasztott vaj, esetleg kacsazsír. Ha sajtos pogácsát készítesz, akkor ne sajnáld a sajtot, szórj minden hajtogatásnál a tésztára.

pct6

Miután a tésztát kiszúrtad, a pogácsák tetejét kend meg felvert tojással, vagy tojás és tej keverékével. Utána pihentesd még a tésztát, majd ismét kend le, ezután szórhatsz rá sajtot, magvat, amit szeretnél, végül jöhet a sütés. A kenegetés azért nagyon fontos, mert úgy szép fényes lesz a pogácsa, illetve a teteje ropogni fog, öröm lesz beleharapni. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon