Egyszerű pogácsa túróval és zabpehellyel - Csak keverd be a tésztát és mehet a sütőbe

zabpelyhes túrós pogácsa cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Csak a nevében pogácsa, inkább puffancs ez a rostgazdag, sós harapnivaló, amit villámgyorsan elkészíthetsz.

A pogácsa az egyik legkedveltebb sós nassolnivaló, amelyből sosem elég, ha egy tepsivel készül. Nagyon sokféle változata létezik, a legnépszerűbb a sajtos, de a tepertős és a burgonyás is dobogós. Nem beszélve a szezonális - medvehagymás vagy akár sütőtökös - ízesítésekről.

A pogácsa nem villámrecept, keleszteni, aztán hajtogatni kell, úgy lesz szép magas és könnyed. Szerencsére vannak olyan receptek, amelyekben az élesztőt felváltja a sütőpor, ezzel jelentősen megrövidül a készítési idő. Ez a szezámmagos pogácsa például sütőporral készül, biztosan nem kell a fél délelőttöt a konyhában tölteni miatta. 

Süthetsz olyan pogácsát is, amelybe egyáltalán nem kell se sütőpor, se élesztő. Ezek inkább puffancsok, de annyira finomak, hogy etetik magukat, az alábbi recept is ilyen. Ez a krumplis lepényke is ebbe a kategóriába tartozik, elég tömény és laktató, viszont nagyon gyorsan elkészül és még tartalmasabb levesek mellé is kínálhatod. 

Zabpelyhes-túrós pogácsa

zabpelyhes túrós pogácsa recept

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 250 gramm tehéntúró (krémes)
  • 2 darab tojás
  • 2 evőkanál zabpehely (apró szemű)
  • 2 evőkanál zabliszt vagy darált zabpehely
  • 1 teáskanál
  • 50 gramm zsíros sajt (reszelt)
Recept idők

Elkészítés:

A hozzávalókat - a sajtot kivéve - keverjük össze egy tálban, hagyjuk 10 percet pihenni. 

A sütőt melegítsük elő 220 fokra. 

Egy sütőpapírral kibélelt tepsire tegyünk evőkanálnyi halmokat, majd a tetejüket szórjuk meg sajttal.

Süssük őket 20 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük